Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal

|versiune pentru tipar||
PSL / 17 martie 2007
Partidul Social-LiberalPlanul de acţiuni UE — Republica Moldova este o foaie de parcurs în vederea apropierii de standardele europene în perspectiva de integrare a ţării noastre în comunitatea europeană. Acest document reprezintă angajamentul oficial asumat de către Republica Moldova de a implementa o serie de reforme politice şi economice inerente unui stat democratic şi de drept. Unul din aspectele reformei politice se referă la asigurarea accesului la informaţie, a libertăţii presei şi de exprimare.

La doi ani de la semnarea acestui important document, constatăm, cu regret, incapacitatea guvernării actuale de a-şi îndeplini propriile angajamente asumate. Eşecul guvernanţilor moldoveni este confirmat şi de către partenerii externi ai Republicii Moldova. Ultimul raport al Comisiei Europene dezavuează categoric demagogia pro-europeană a comuniştilor şi scoate în evidenţă restanţele grave la implementarea Planului, iar şefii misiunilor diplomatice occidentale acreditate la Chişinău, şi-au exprimat, recent, îngrijorarea lor în legătură cu lipsa oricăror progrese în ceea ce priveşte asigurarea libertăţii presei.

În acest sens, grupul deputaţilor social-liberali a elaborat proiectul unei moţiuni simple pe tema: “Libertatea presei şi libertatea de expresie sunt sugrumate”. Subiectele abordate în textul moţiunii sînt:

  1. obstrucţionarea accesului la informaţiile de interes public
  2. limitarea dezvoltării pieţei mass-media şi încălcarea principiului liberei concurenţe
  3. imixtiunile economico-financiare guvernamentale pe piaţa media
  4. ameninţările şi agresiunile la adresa jurnaliştilor
  5. presa publică şi problema de-etatizării şi, în special, finanţarea ilegală de către Guvern a ziarelor “Moldova Suverană” şi “Nezavisimaia Moldova” şi, discriminarea altor publicaţii în aceast sens.
În partea rezolutivă a moţiunii, Guvernului i se cere să ia de urgenţă măsurile necesare pentru a se conforma atît legislaţiei în vigoare, cît şi Planului de acţiuni UE — RM.

În conformitate cu Regulamentul Parlamentului, moţiunea simplă se prezintă Preşedintelui Parlamentului în cadrul unei şedinţe publice (art.103), fiind semnată de cel puţin 15 deputaţi (art.100) şi urmează a fi dezbătută în termen de cel mult 6 zile (art.104). Vineri, 16 martie, proiectul moţiunii a fost distribuit mai multor deputaţi din opoziţie în vederea informării şi obţinerii sprijinului lor. Odată întrunit numărul minim necesar de semnături, proiectul va fi înaintat în mod oficial Preşedintelui Parlamentului.

Serviciul Presă al PSL
Declaraţia deputaţilor social-liberali privind necesitatea creării unei comisii naţionale de anchetă a evenimentelor din perioada conflictului armat de pe Nistru Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal