Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal

|versiune pentru tipar||
PSL / 28 martie 2007
Partidul Social-LiberalGrupul Deputaţilor Social-Liberali îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ultimele involuţii ale Guvernului de la Chişinău în domeniul asigurării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi, în particular, a libertăţii presei şi de exprimare. La 12 ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei situaţia democraţiei şi statului de drept în ţara noastră degradează în continuu, acest proces luând o turnură neplăcută în ultimele săptămâni, în pragul campaniei electorale, guvernanţii intrând într-o agonie.

Partidul Social-Liberal condamnă cu vehemenţă acţiunile anticonstituţionale la care s-au dedat reprezentanţii organelor de menţinere a ordinii publice, subordonate ministerului de interne, prin care aceştia i-au restrâns pe reprezentaţii Partidului Liberal, dar şi un grup de membri ai Uniunii Scriitorilor, în frunte cu dl. N. Dabija, în exercitarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale acestora consacrate în Legea fundamentală, iar jurnaliştilor de la posturile PRO TV Chişinău, DTV, TV7 le-au îngrădit dreptul de a-şi exercita profesia. Considerăm că acţiunile poliţiştilor au fost coordonate cu conducerea lor ierarhică şi aveau drept scop zădărnicirea aniversării a 89-a a Unirii Basarabiei cu România, marcată la 27 martie. Considerăm, de asemenea, că acest fapt nu a fost deloc întâmplător, el fiind o continuare logică a răcirii de către autorităţile comuniste a relaţiilor cu România, înscriindu-se astfel în politica generală de românofobie promovată de partidul de guvernământ. În acest context, deputaţii social-liberali vor cere Parlamentului să ancheteze cazurile de intimidare a jurnaliştilor şi de încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, iar Guvernului — demiterea ministrului Gh.Papuc.

Deputaţii social-liberali vor înainta un Memoriu atât Consiliului Europei, guvernelor statelor occidentale, cât şi colegilor din Internaţionala Liberală în care vor fi elucidate mai multe cazuri de degradare a democraţiei şi statului de drept în Republica Moldova, cu solicitarea continuării monitorizării şi tratării cu prudenţă a autorităţilor moldoveneşti în respectarea de către acestea a angajamentelor asumate de ţara noastră în faţa partenerilor externi.

Grupul parlamentar al deputaţilor social-liberali

Serviciul de presă al PSL
Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal Memoriu al grupului deputaţilor social-liberali