Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal

|versiune pentru tipar||
PSL / 3 mai 2007
Partidul Social-LiberalCu prilejul Zilei mondiale a libertăţii presei, marcată azi, 3 mai, Partidul Social-Liberal îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu starea libertăţii presei scrise şi audovizuale din Republica Moldova, domeniu care rămâne a fi o mare restanţă a autorităţilor moldoveneşti în faţa partenerilor externi dar şi a propriilor cetăţeni. Constatăm, cu regret, că în cei 13 ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, standardele unei societăţi democratice privind o presă liberă nu sunt, deocamdată, respectate de către autorităţi. Din contra, în ultimii ani starea libertăţii presei a degradat continuu.

Pe parcursul lunii februarie, la iniţiativa deputaţilor social-liberali, un grup de deputaţi în strânsă cooperare cu reprezentanţi ai societăţii civile (Acces-Info, API, CIJ), au elaborat proiectul unei moţiuni simple împotriva Guvernului Tarlev-2 cu tema “Libertatea presei şi libertatea de expresie sunt sugrumate”, document în care sunt abordate mai multe aspecte legate de asigurarea de către cabinetul de miniştri a libertăţii presei şi de exprimare în Republica Moldova, cum ar fi:

Pe lângă partea motivatoare, proiectul cuprinde şi partea rezolutivă cu o serie de măsuri pe care Guvernul ar fi fost obligat să le aplice în caz de adoptare a moţiunii.

Conform procedurii parlamentare, proiectul unei moţiuni simple poate fi depus numai dacă este susţinut de cel puţin 15 deputaţi, iar după dezbatere, moţiunea poate fi adoptată cu votul majorităţii simple a deputaţilor.

Deşi a fost distribuită încă la 16 martie reprezentanţilor tuturor grupurilor parlamentare, până în prezent, proiectul moţiunii este semnat doar de 14 deputaţi:

  1. I.Banari (PDS)
  2. Iu.Bolboceanu (PDS)
  3. V.Braga (neafiliat)
  4. D.Braghiş (PDS)
  5. V.Cuşnir (neafiliat)
  6. N.Deatovschi (PDS)
  7. Z.Jalbă (neafiliat)
  8. I.Klipii (PSL)
  9. I.Neagu (neafiliat)
  10. V.Pavlicenco (PNL)
  11. O.Serebrian (PSL)
  12. V.Stratan (PSL)
  13. Gh.Susarenco (neafiliat)
  14. A.Ţăranu (PNL)

În lipsa unei singure semnături necesare pentru declanşarea procedurii de dezbatere, procesul de dezbatere publică a subiectului privind nerespectarea de către Guvernul R.M. a libertăţii presei a stagnat.

Ignorarea de către deputaţii din celelalte grupuri parlamentare a iniţiativei comune a celor 14 semnatari ai proiectului, demonstrează lipsa vreunui interes al lor pentru subiectul abordat.

Partidul Social-Liberal regretă lipsa unei solidarităţi în rândul partidelor politice cu aspiraţii democratice într-o problemă principială de interes comun, cum este cea legată de respectarea de către Guvern a libertăţii presei şi de expresie în ţara noastră şi speră că exponenţii acestora vor conştientiza necesitatea unei intervenţii a Legislativului în aplanarea acestei probleme.

Serviciul de presă al PSL
Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal Declaraţia Biroului Permanent al Partidului Social-Liberal privind necesitatea creării unei alianţe naţionale a formaţiunilor de opoziţie