Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSL

Declaraţia Biroului Permanent al Partidului Social-Liberal privind necesitatea creării unei alianţe naţionale a formaţiunilor de opoziţie

|versiune pentru tipar||
PSL / 6 iunie 2007
Partidul Social-LiberalRezultatele alegerilor locale din 3 iunie 2007, deşi grav afectate de presiunile dure din partea guvernării comuniste, au demonstrat o scădere dramatică a popularităţii Partidului Comuniştilor. În majoritatea raioanelor din ţară comuniştii nu mai dispun de majoritatea în consiliile raionale. In aceste condiţii consilierii raionali din partea formaţiunilor necomuniste ar putea prelua conducerea în 30 din cele 32 raioane ale ţării. Cunoaştem faptul că la nivel local au început discuţii între aleşii raionali ai formaţiunilor democratice, dar totodată ştim că reprezentanţii minorităţii comuniste vin cu propuneri seducătoare către liderii locali ai diferitor formaţiuni încercînd să creeze la rîndul lor alianţe în care şi-ar găsi locul şi reprezentanţii PCRM.

Social-liberalii îşi dau bine seama că prerogativa creării alianţelor locale revine în primul rînd forurilor decizionale locale ale partidelor. Totodată considerăm că în condiţiile actuale e nevoie de o poziţie comună coerentă şi clară a formaţiunilor care au obţinut un rezultat relevant în acest scrutin pentru a împiedica perpetuarea, intr-o formă sau alta, a prezenţei comuniştilor la putere în administraţia raională.

Din aceste considerente Partidul Social-Liberal consideră necesară crearea unei alianţe politice naţionale, care să funcţioneze în toate consiliile locale, raionale si municipale, indiferent de faptul dacă formaţiunile semnatare au majoritatea sau nu sau dacă numai unele dintre formaţiunile semnatare pot forma o majoritate în consiliile respective. Din punctul de vedere al PSL acordul privind constituirea acestei alianţe ar trebui să conţină şi o prevedere explicită privind colaborarea grupurilor parlamentare a formaţiunilor semnatare şi în cadrul Parlamentului precum şi intenţia de a participa în comun la alegerile parlamentare din 2009, partajarea listelor facîndu-se în baza rezultatelor obţinute în alegerile locale din 2007.

Social-liberalii consideră că numai astfel poate fi asigurată guvernarea formaţiunilor necomuniste la nivel raional şi pregăti debarcarea comuniştilor de la putere la nivel central în 2009.

Serviciul presă şi relaţii externe
Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal Comunicat de presă al Partidului Social-Liberal