Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Apel către partenerii externi ai Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 19 ianuarie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Angajamentele Alianţei pentru Integrare Europeană faţă de proprii cetăţeni, la fel ca şi cele făcute faţă de prietenii R.Moldova din exterior, s-au adeverit a fi doar promisiuni deşarte.

Guvernarea s-a îndepărtat definitiv de la principiile de funcţionare a statului democratic, asumate în schimbul unui ajutor financiar substanţial din partea partenerilor externi de dezvoltare.

Noi, socialiştii, amintim că în loc să întreprindă măsuri pentru combaterea reală a sărăciei şi asigurarea unei dezvoltări economice durabile şi palpabile pentru populaţie, Alianţa intenţionează să comită un nou atentat asupra integrităţii Constituţiei ţării. Se creează însă impresia că acţiunile AIE rămîn inexplicabil tolerate de către partenerii externi ai R.Moldova, inclusiv Uniunea Europeană şi SUA.

Deşi liderii Alianţei au dat garanţii că vor desfăşura alegerea preşedintelui şi vor pune capăt crizei politice, prin iniţiativa de organizare a referendumului constituţional, aceştia încing spiritele în societate. Refuzul de a respecta cadrul legal demonstrează nivelul scăzut de responsabilitate şi deficitul serios de logică politică în rîndul actualei guvernări. Pe fundalul acestor evenimente, devine indispensabilă o reacţie promptă şi competentă din partea partenerilor externi — UE şi SUA, care dintotdeuna susţineau respectarea necondiţionată şi cu stricteţe a supremaţiei legii.

Socialiştii îndeamnă partenerii europeni, dar şi ceilalţi parteneri externi, să-şi exprime o atitudine critică faţă de acţiunile Alianţei care nu conduc la dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova, ci la degradarea acesteia, cu consecinţe imprevizibile pentru populaţie, stat şi regiune. Autoritatea legii şi inviolabilitatea Constituţiei au devenit obiecte de schimb pentru obţinerea unor avantaje politice de către guvernanţii actuali. Anume din acest motiv, partenerii de dezvoltate trebuie să conştientizeze că sprijinul lor financiar acordat întru dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova, în realitate este folosit de Alianţă ca resursă pentru uzurparea puterii în stat.

Socialiştii ţin să menţioneze că mesajul acestui apel a fost adus la cunoştinţa Secretarului General al Consiliului Europei, în cadrul convorbirii telefonice cu Preşedintele PSRM, Igor Dodon, de la data de 19 ianuarie curent. De asemenea, conţinutul apelului a fost comunicat de liderul socialiştilor la întrevederea din 18 ianuarie cu Ambasadorul SUA în R.Moldova şi cea cu şeful Delegaţiei UE în R. Moldova din 19 ianuarie curent.

Sursa: socialistii.md

Discuţie telefonică cu Secretarul General al Consiliului Europei despre referendumul constituţional Cîteva sute de persoane din Chişinău au devenit membri ai PSRM