Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Securitatea alimentară a Moldovei este în pericol

|versiune pentru tipar||
PSRM / 6 februarie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor constată o situaţie deosebit de îngrijorătoare în domeniul agricol. Există premise pentru un colaps agricol în anul 2012, iar primele semne în acest sens au fost vizibile deja în toamna anului trecut.

Seceta îndelungată din 2011, managementul defectuos al instituţiilor responsabile şi situaţia financiară precară din sector au compromis lucrările agricole de toamnă. Conform datelor din cadrul Ministerului Agriculturii pentru toamna anului 2011, cultura de bază ce asigură securitatea alimentară a ţării — grîul de toamnă —, a fost semănată pe o suprafaţă de 272 mii ha, sau 83% din suprafaţa de 328 mii ha destinate însămînţării cu această cultură. Pentru prima dată în ultimii 60 de ani, doar 10% din culturile de toamnă au intrat în iarnă înfrăţite, motiv pentru care riscăm să rămînem în acest an fără grîne.

Încă în luna decembrie persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Ministerului Agriculturii au recunoscut că 60% din semănăturile cu grîu de toamnă, ce constituie peste 160 mii ha, sunt într-o stare foarte proastă, 93 mii ha, sau 34% din suprafaţă, sunt într-o stare satisfăcătoare şi doar 19 mii ha (6%) din semănături sunt într-o stare bună. Managementul agricol defectuos din toamna anului 2011 a fost agravat de iarna geroasă şi cu slabe precipitaţii din 2012. Conform experţilor în domeniul, în unele raioane ale republicii semănăturile de toamnă au fost compromise pe o suprafaţă de peste 50%. Se preconizează ca în primăvară mai bine de 100 mii ha de grîu de toamnă să fie reînsămînţate cu grîu de primăvară. Aceasta însă nu salvează situaţia — practic în anul curent Republica Moldova, ţară agrară, va rămîne fără grîu alimentar.

Ministerul Agriculturii s-a mulţumit să recunoască doar situaţia dificilă din sector, însă la modul real nu a contribuit în niciun fel pentru asigurarea securităţii alimentare a ţării, aceasta fiind de fapt funcţia de bază a instituţiei. Şi, deja nu ne mai miră că nicio persoană de răspundere din această instituţie nu şi-a dat demisia de onoare din cauza incompetenţei şi iresponsabilităţii. Deşi o asemenea demisie este iminentă.

În context, amintim că pe parcursul anilor 2009–2011 Guvernul nu a achiziţionat niciun kilogram de grîu pentru rezerva de stat. Conform unor estimări, rezerva de grîu alimentar a statului, care după normă trebuie să fie de 75–80 de mii tone, dispune în prezent de aproximativ 45–50 de mii tone. Guvernul nici măcar n-a profitat de recolta anului 2011 pentru a reface rezerva de stat. Dimpotrivă, Guvernul a distribuit din rezerva de stat mii de tone, cu scopul de a controla preţul la pîine. Cu alte cuvinte, Guvernul a urmărit un cîştig politic tactic, prin metode inoportune, iar întreaga ţară a pierdut din rezervele sale strategice. Pe lîngă cele menţionate, situaţia din agricultură va fi afectată negativ şi de politica bugetară din acest an, care indiscutabil va duce la creşterea preţului la combustibil, dar şi de politica de subvenţionare, fiind anulată subvenţionarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor.

Pornind de la realităţile existente, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova vine către Guvern cu următoarele propuneri pentru redresarea de urgenţă a situaţiei din sector:

Sursa: socialistii.md

Replica lui Dodon pentru Ghimpu Aripa tînără a partidului Socialiştilor “Garda Tînără”, a organizat un flash-mob cu tema: “Lupte de zăpadă împotriva Alianţei”