Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

“Istoria Moldovei” sau “Istoria românilor”?

|versiune pentru tipar||
PSRM / 7 mai 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Începînd cu ziua de astăzi, 7 mai, şi pînă pe data de 14 mai aripa tînără a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, mişcarea “Garda Tînără” începe o campanie de chestionare a cetăţenilor pentru a afla opinia lor privind denumirea obiectului de istorie în mediul de învăţămînt: “Istoria românilor” sau “Istoria Moldovei”?

Pe data de 29.03.2012, Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a luat decizia de a redenumi cursul predat în şcoli sub denumirea de “Istoria” în “Istoria românilor şi Universală”. Reamintim că “Istoria Românilor” a fost predată în Moldova în perioada 1990–2006, după care, cursul a fost înlocuit cu cel de “Istoria Integrată”.

În anul 2002, Comitetul de miniştri al Consiliului Europei, analizînd cursul “Istoria Românilor”, a recomandat excluderea acestuia din programul de studii, numindu-l “xenofob”, care “dezbină societatea” şi “ofensează minorităţile naţionale”. “Metodele actuale de predare/studiere a «Istoriei Românilor» reprezintă o abordare naţionalistă, şi prin urmare, nu respectă istoria altor grupuri etnice şi religioase din Moldova. Aceste metode vor crea şi-n viitor probleme, întrucît împiedică buna înţelegere şi toleranţa.” — se menţiona în document.

La încheierea campaniei de chestionare, rezultatele vor fi date publicităţii.

Sursa: gardatinara.md

Legea opoziţiei, subiect de discuţie cu oficiali europeni Igor Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare lui FRANCOIS HOLLANDE, noul preşedinte al Republicii Franceze