Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii sînt contra îngrădirii dreptului cetăţeanului de a alege liber persoana care îl va reprezenta în instanţa de judecată

|versiune pentru tipar||
PSRM / 3 iulie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Grupul parlamentar al socialiştilor a înaintat în Parlament spre examinare şi aprobare proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă al Republicii Moldova (nr.225-XV din 30.05.2003) cu privire la persoana care poate să reprezinte părţile în instanţa de judecată.

Potrivit socialiştilor, necesitatea operării unor modificări în legislaţie în domeniul dat este dictată de faptul că începînd cu data de 1 ianuarie 2012, au intrat în vigoare reguli noi de procedură civilă, ce intezic reprezentanţilor prin procură să asiste şi să reprezinte cetăţenii în instanţa de judecată. Socialiştii consideră că prin aceste modificări la legislaţie s-a creat un monopol al avocaţilor, în număr de 1400 persoane, care au obţinut dreptul exclusiv de a reprezenta cetăţeanul în instanţa de judecată. Ca urmare, a fost îngrădit dreptul cetăţeanului de a-şi alege liber reprezentantul pe care îl doreşte.

Mai mult ca atît, în Republica Moldova sunt înregistraţi agenţi economici ce prestează servicii de consultanţă juridică, dar în urma modificărilor intrate în vigoare, nu mai pot să-şi exercite obligaţiile contractuale de a reprezenta clienţii săi în instanţa de judecată, fiind nevoiţi să angajeze avocaţi.

Sub incidenţa acestor modificări au intrat şi tinerii, care au absolvit facultăţile de drept şi sunt antrenaţi pe cont propriu în activităţi de reprezentare a persoanelor în instanţa de judecată.

Dat fiind faptul că de la data intrării în vigoare a noilor modificări la Codul de procedură civilă au trecut mai puţin de 6 luni, iar din partea cetăţenilor au parvenit mii de plîngeri, socialiştii propun spre examinare şi aprobare proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă al Republicii Moldova nr.225-XV din 30.05.2003, care prevede restabilirea dreptului cetăţeanului de a alege liber persoana care îl va reprezenta în instanţa de judecată.

Iniţiativa socialistilor a fost susţinută, semnată şi de unii deputaţi membri ai AIE.

Sursa: socialistii.md

Declaraţia “Gărzii Tinere” Iniţiativa socialiştilor de susţinere a producătorilor autohtoni a fost respinsă de comunişti