Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii susţin că “modernizarea” este cuvîntul-cheie al programului lor politic

|versiune pentru tipar||
PSRM / 5 noiembrie 2012 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Grupul parlamentar al socialiştilor a prezentat astăzi totalurile unui an de activitate, în cadrul unei conferinţe de presă. La conferinţă au participat deputaţii Igor Dodon, Zinaida Grecianîi şi Veronica Abramciuc.

Potrivit liderului grupului socialiştilor, Igor Dodon, obiectivele politice, care au fost anunţate după părăsirea PCRM, pe 4 noiembrie 2011, au fost în parte realizate. Iar alte obiective importante vor fi duse la finalitate în perioada care urmează.

Igor Dodon a făcut o trecere în revistă a principalelor obiective pe care socialiştii au reuşit să le atingă pe parcursul unui an de activitate parlamentară şi politică. Ele sunt, după cum urmează:

  1. Deblocarea procesului de negocieri privind depăşirea crizei politice din Republica Moldova.
  2. Alegerea unui preşedinte apartinic; corespunzător, s-a reuşit anularea unor prevederi din acordul politic secret de constituire a AIE.
  3. Evitarea alegerilor parlamentare anticipate, care ar fi fost dezastruoase pentru ţară în plan economic şi social.
  4. Împiedicarea lui Mihai Ghimpu de a ocupa funcţia de spicher.
  5. Anularea referendumului propus de Ghimpu primăvara, pentru modificarea Constituţiei.
  6. Crearea unei fracţiuni parlamentare.
  7. Înaintarea unor iniţiative legislative importante.
  8. Întărirea unei forţe de stînga moderne, care va consolida în jurul său personalităţi politice notorii. Această forţă, Partidul Socialiştilor, va reprezenta o alternativă reală pentru electoratul dezamăgit de PCRM şi AIE.

În continuare, socialiştii îşi propun următoarele obiective: Identificarea soluţiilor pentru problemele sociale şi economice. Lansarea unor iniţiative legislative pe probleme socio-economice. Interzicerea prin lege a marşurilor unioniste. Anularea cursului de “istoria românilor”, care să fie înlocuit cu “Istoriei Moldovei” în şcoli. Reformatarea guvernării.

Dezvoltarea economică a ţării, obiectiv care depinde de reformatarea guvernării şi venirea profesioniştilor în funcţii-cheie în Guvern.

Totodată, Igor Dodon a amintit că un grup extins de profesionişti simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor lucrează în prezent asupra unui program alternativ de dezvoltare social economic, care are drept la bază ideea de modernizare a ţării, iar “modernizarea” în particular va fi cuvîntul-cheie al programului politic al PSRM.

Igor Dodon susţine că socialiştii au reuşit să obţină mai multe victorii tactice datorită faptului că au o abordare raţională asupra lucrurilor. Emoţiile exagerate şi extremismul proprii Partidului Comuniştilor sunt contraproductive, fiindcă nu aduc rezultate. În privinţa realizărilor concrete, a declarat Dodon, socialiştii sunt net superiori.

Deputatul socialist Veronica Abramciuc s-a referit în discursul său la dezvoltarea structurilor teritoriale ale PSRM pe perioada unui an de activitate. Potrivit deputatului, la 17 decembrie 2011 (data desfăşurării părţii a două a congresului extraordinar al X-lea al PSRM), partidul avea 20 de organizaţii teritoriale constituite şi luate la evidenţă de Ministerul Justiţiei cu numărul membrilor de circa 5 mii. Pe parcursul a 10,5 luni au fost formate structurile partinice în 8 raioane neacoperite anterior (Basarabeasca, Briceni, Criuleni, Donduşeni, Rezina, Soroca, Străşeni, Şoldăneşti), alte 8 organizaţii teritoriale au fost consolidate substanţial (în mun.Chişinău, în mun. Bălţi, în raioanele Călăraşi, Floreşti, Orhei, Rîşcani, Sîngerei, Ungheni).

Au fost desfăşurate conferinţele şi adunările partinice cu înmînarea carnetelor de partid (circă 2000 de carnete) în 20 teritorii. Numărul membrilor de partid actualmente depăşeşte 7 mii.

Ziarul de partid “Socialiştii” este astăzi distribuit la un număr de aproape 17.000 de abonaţi, membri de partid şi alţi solicitanţi.

În privinţa deputaţilor sau aleşilor locali, situaţia este următoarea:

Grupul parlamentar al socialiştilor este constituit din patru deputaţi. Există un deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia.

PSRM are doi consilieri municipali în Chişinău, patru consilieri raionali şi peste 30 consilieri orăşeneşti şi săteşti, doi primari.

Veronica Abramciuc a menţionat că în ultima perioadă PSRM înregistrează un aflux de consilieri şi activişti din alte partide, ceea ce vorbeşte despre asocierea Partidului Socialiştilor cu imaginea de partid modern şi de perspectivă, atît în ochii alegătorilor, cît şi a diverşilor actori politici la nivel central şi local.

Un alt subiect abordat de Veronica Abramciuc a fost despre politicile promovate de socialişti în domeniul relaţiilor interetnice. Pe parcursul ultimului an de activitate au fost lărgite parteneriatele între organizaţiile afiliate PSRM cu organizaţii similare din Găgăuzia şi Transnistria.

La rîndul ei, liderul fracţiunii deputaţilor neafiliaţi, Zinaida Grecianîi, a vorbit despre iniţiativele legislative înaintate timp de un an de deputaţii din “opoziţia responsabilă”.

Pe parcursul perioadei noiembrie 2011 — noiembrie 2012, de către grupul parlamentar al socialiştilor au fost înaintate zeci de proiecte de acte legislative şi mai multe amendamente la proiectele propuse în ordinea de zi a şedinţelor Parlamentului, care vin să îmbunătăţească cadrul normativ al Republicii Moldova. Aceste proiecte cuprind domenii vaste şi sunt axate pe probleme economice, sociale şi de fortificare a statului de drept.

Sunt de menţionat următoarele proiecte de acte legislative:

  1. Privitor la patenta de întreprinzător, pentru simplificarea activităţii persoanelor fizice în comerţul cu flori şi creşterea sau comercializarea produselor din carne;
  2. Modificarea cotelor impozitului pe venit al persoanelor fizice şi persoanelor juridice cu anularea cotelor pentru gospodăriile ţărăneşti, reducerea cotelor impozitului funciar şi subvenţionarea producătorilor agricoli;
  3. Susţinerea producătorilor autohtoni în situaţia de criză economică globală cu realizarea producţiei prin sistemul de achiziţii publice.

Printre ultimele amendamente propuse de socialişti, care se regăsesc în proiecte de legi importante, cum sunt Legea Bugetului de Stat pentru anul 2013 şi Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2013, sunt:

  1. Creşterea cu 100 lei a indemnizaţiei lunare pentru îngrijirea şi/sau însoţirea a 9500 de persoane invalizi orbi;
  2. Asigurarea unei indemnizaţii lunare de 150 lei pentru procurarea medicamentelor pentru 9500 de persoane invalizi orbi;
  3. Alocarea mijloacelor în sumă de 700,0 mii lei pentru construcţia apeductului din s. Plopi-Ştiubei din r. Căuşeni.

În încheierea conferinţei de presă, Igor Dodon a mulţumit jurnaliştilor pentru interesul manifestat faţă de PSRM pe parcursul unui an de activitate şi a promis că va fi întotdeauna deschis spre colaborare cu mass-media şi va surprinde în viitorul apropiat cu noi evenimente politice importante.

Sursa: socialistii.md

Halloween-ul Gărzii Tinere Tenisul de masă