Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

7 noiembrie — sărbătoare socialistă

|versiune pentru tipar||
PSRM / 9 noiembrie 2012
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Marţi, pe 7 noiembrie, Partidul Socialiştilor împreună cu Garda Tînără au organizat un seminar dedicat împlinirii celor 95 de ani de la Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie.

În cadrul seminarului s-a purtat o discuţie activă pe marginea evenimentelor politice ale secolului trecut. Tinerii gardieni şi membrii Partidului Socialiştilor şi-au exprimat punctele de vedere privind revoluţia din octombrie şi consecinţele acesteia. Informaţia care a fost prezentată la seminar nu poate fi citită în literatura şcolară. Cu părere de rău programul şcolar nu oferă nici o posibilitate de a cunoaşte adîncul evenimentelor istorice, ci doar partea lor superficială.

Tinerii gardieni şi membrii partidului au rămas satisfăcuţi de discuţia educativă, deoarece atmosfera era total diferită de o lecţie de istorie sau de o prelegere plictisitoare la universitate. Mulţi dintre tineri erau foarte activi şi adresau întrebările, care îi preocupau privind evenimentele istorice la care primeau răspunsuri detaliate.

Seminarul era condus de către Valentin Crîlov şi Vladimir Golovatiuc, care în mod elocvent povesteau despre faptele reale, ascultau opiniile altor şi comentau o situaţie sau alta.

Revoluţia din Octombrie — este unul din cele mai importante evenimente politice ale secolului XX cu impact semnificativ asupra cursului istoric, petrecută în luna octombrie în anul 1917 în Rusia. Ca rezultat al revoluţiei din octombrie a fost răsturnat guvernul provizoriu, iar la guvernare a venit guvernul constituit de către cel de-al doilea Congres al Sovietelor din toată Rusia, a cărui majoritate absolută a delegaţilor aparţinea bolşevicilor (Partidul Muncitoresc Social-Democrat din Rusia (al bolşevicilor)) şi aliaţilor lor esserilor de stînga, susţinuţi şi de unele organizaţii internaţionale, de o mică parte de menişevici-internaţionalişti şi de unii anarhişti. În noiembrie 1917 noul guvern a obţinut şi susţinerea majorităţii a Congresului Extraordinar al deputaţilor ţăranilor.

Sursa: gardatinara.md

Igor Dodon: Oamenii de ştiinţă au nevoie de sprijinul societăţii civile Igor Dodon: Autopsia bugetului pe anul 2012