Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Sistemul politic este putred şi trebuie schimbat din temelie

|versiune pentru tipar||
PSRM / 15 ianuarie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Socialistii sustin demiterea si sanctionarea functionarilor responsabili direct sau indirect de musamalizarea cazului tragic din Padurea Domneasca. Insa, cu parere de rau, numirea altor functionari in baza aceluiasi algoritm politic corupt nu va schimba situatia. Trebuie de schimbat sistemul.

Până acum am evitat să fac declaraţii publice pe marginea acestui subiect tragic. În primul rînd, n-am vrut să particip la campania de speculaţii politice. Şi consider că unii politicieni au dat dovadă de cinism, încercînd să scoată profit politic din moartea unui om.

Dar fiindcă presa insistă cu întrebările şi cere luarea de poziţie a socialiştilor, am două lucruri de spus:

  1. Cazul Paciu a dezvăluit în faţa întregii societăţi cinismul şi ipocrizia clasei conducătoare. Şi mă refer aici şi la politicieni, şi la funcţionarii din organele de drept. Aşa s-a întâmplat, că în toiul sărbătorilor sfinte societatea a înţeles cît de păcătoasă este clasa politică moldovenească în totalitatea ei. Iar guvernarea are de acum încolo un mare deficit de încredere. Nimeni nu-i mai crede. Principiile şi valorile AIE au murit.
  2. Cazul Paciu trebuie investigat cît mai corect posibil. Şi trebuie sancţionaţi cei care au compromis până acum desfăşurarea corectă a anchetei. Sunt de acord să fie instituită o comisie parlamentară pentru elucidarea acestui caz. Şi, din punct de vedere democratic, e corect ca unele capete ale acestei guvernări putred de corupte să cadă. Mai multi functionari au partea lor de vină, s-au compromis şi nu mai inspiră încrederea populaţiei.

Şi, încă o precizare de ordin tehnic. Vă declar că nu avem de gînd să participam la răfuielile dintre componentele AIE, nu avem de gînd să tragem de funie de partea cuiva.Noi consideram ca se fac jocuri politice murdare din partea unor forte aflate la guvernare si acest lucru il vede intreaga societate.

In general, este clar că atît timp cît se păstrează această combinaţie politică de la guvernare, o făcătură a acordului secret AIE-2, nicio schimbare spre bine nu va fi posibilă. Astăzi este şi mai evident că e nevoie de o reformatare profundă a guvernării şi e necesară depolitizarea funcţiilor înalte în stat.Si e ne voie de schimbarea sistemului politic per ansamblu, subiect la care socialistii vor reveni in curind.

Sursa: dodon.md

Socialiştii au depus flori la bustul marelui poet Mihai Eminescu Locuitorii din Ceadîr-Lunga îmbrăţişaţi de către Garda Tînără