Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii cer dreptate pentru pensionari

|versiune pentru tipar||
PSRM / 26 februarie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Grupul de deputaţi socialişti în Partlamentul Republicii Moldova au înaintat spre examinare Legislativului un proiect de lege îndreptat să demareze procesul de restabilire a echităţii sociale pentru persoanele de vîrsta a treia şi în special pentru pensionari.

Proiectul de lege prevede:

  1. Majorarea graduala a pensiilor cu 20% divizate în două etape pe parcursul anului pentru înlăturarea decalajului în mărimea pensiilor şi nivelul minim de existenţă.
  2. Echivalarea mărimii pensiilor pentru beneficiarii care şi-au realizat dreptul la pensie pînă la 1 ianuarie 1999, şi după această perioadă;
  3. Asigurarea dreptului incontestabil la pensie în favoarea urmaşilor pe perioada a 5 ani de la data stabilirii pensiei, în cazul decesului titularului de pensie.

PSRM declară faptul că spre mare regret persoanele care se află în vîrsta de pensionare sînt cei care de facto au construit Republica Moldova: pedagogi, medici, ingineri, agricultori etc, iar astăzi aceste persoane se află la limita sărăciei cumplite şi abia de sînt în stare să-şi asigure existenţa. PSRM consideră că politica actualei guvernări în domeniul dat este o batjocură fără precedent, iar acţiunile guvernării — un genocid conştient al populaţiei în etate.

Adoptarea şi implementarea acestor măsurilor propuse de socialişti, ca şi altor iniţiative sociale nu mai poate fi amînată nici pentru o zi. Astfel PSRM cheamă întreg corpul de deputaţi să examineze acest proiect de lege în regim de urgenţă pentru redresarea situaţiei create.

Conform datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale mărimea medie a pensiilor constituie: pentru limita de vîrstă mai puţin de o mie lei; pentru invaliditate mai puţin de 800 lei; pentru urmaşi mai puţin de 600 lei. Numărul total al beneficiarilor de pensii pentru limită de vîrstă, pentru invaliditate şi de urmaşi constituie 633780 persoane la data de 01.10.2012 ceea ce constituie 98% din numărul total de beneficiari care primesc o pensie sub o mie lei şi numărul acestora este în continuă creştere.

Sursa: socialistii.md

Partidul Socialiştilor îi transmite condoleanţe preşedintelui PSRM Igor Dodon în urma decesului tatălui acestuia Socialiştii au fost unicii care au comemorat victimile conflictului armat de pe Nistru pe podul de la Vadul-lui-Vodă — locul evenimentelor tragice