Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Discursul din Parlament al deputatului socialist Igor Dodon

|versiune pentru tipar||
PSRM / 5 martie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Stimaţi colegi deputaţi,

S-ar putea ca această sesiune să fie utima sesiune plină din actuala legislatură. Asta în caz că se va ajunge la alegeri anticipate pînă la sfărşitul anului.

Dar vreau să vă spun direct, stimaţi colegi, — decît aşa bardak în ţară, decît aşa conducere iresponsabilă, mai bine deja să fie alegeri anticipate.

Să ştiţi, că dacă anul trecut, voi, cei din AIE, încă aţi mai fi avut şanse să reveniţi la guvernare, de acum încolo — şanse nu aveţi deloc. Următoarea guvernare, de după alegeri, va fi reprezentată de o coaliţie de stînga. Voi, cei din guvernarea actuală, nu mai meritaţi nicio şansă.

Anul trecut, pe 16 martie, socialiştii au sacrificat propria imagine politică şi au votat pentru alegerea unui preşedinte apartinic. Prin acel vot, am asigurat stabilitatea politică atît de mult dorită şi de societate, şi de clasa politică.

Dar ce aţi făcut voi cu această stabilitate politică? Voi aţi profitat de această stabilitate nu pentru a dezvolta economia, ci pentru a vă întrece la furat. Aţi organizat concursuri ale luxului şi ale orgoliului. V-aţi întrecut în cine e mai mare şi cine e mai bogat în această ţară. Iar între timp, Molodva a devenit şi mai săracă, şi mai coruptă, şi mai dezbinată.

Voi n-aţi putut valorifica stabilitatea care v-a fost oferită, de aceea meritaţi să fiţi daţi afară. Şi dacă anul trecut şi cetăţenii de rînd doreau stabilitate şi linişte, astăzi marea majoritate a cetăţenilor doresc să se izbăvească de această guvernare putredă şi ca formă, şi ca conţinut.

Cu această ocazie, am o adresare oficială şi către domnul preşedinte Nicolaei Timofti.

Domnule preşedinte,

Ce-au făcut cu dumneata consilierii matale, că ai devenit atît de străin intereselor cetăţenilor?

Îmi amintesc de cuvintele dumitale înainte de 16 martie — ele se deosebeau radical de ceea ce ai spus şi ai făcut după învestirea în funcţie.

Nu ştiu ce s-a întîmplat mai tîrziu, după învestire, însă unele dintre declaraţiile dumitale au surprins prin caracterul lor controversat, arbitrar, neinspirat. Mă refer la aluziile şi afirmaţiile dumitale cu privire la denumirea limbii, cu privire la identitatea poporului al cărui preşedinte aţi fost ales, cu privire la durabilitatea statalităţii moldoveneşti, cu privire la atîtea alte subiecte de maximă sensibilitate pentru societatea noastră, faţă de care un om politic de nivelul dumitale ar trebui să aibă o poziţie cumpătată şi chiar precaută.

Din păcate, domnule preşedinte, nu aţi respectat nu doar promisiunile faţă de socialişti, ci, mai rău decît atît — nu aţi împlinit speranţele cetăţenilor de a avea un preşedinte pentru popor.

Sper să vă amintiţi că pe 16 martie v-am adresat de la tribuna centrală a Parlamentului un mesaj aparte, prin care v-am rugat să respectaţi opţiunile întregii societăţi moldoveneşti, aşa diversă cum este ea. V-am spus că toţi oamenii trebuie să fie egali pentru dvs. Am crezut că aveţi, ca fost judecător, avantajul profesiei în acest sens, care presupune înţelepciune şi acurateţe.

V-am mai dorit sincer atunci să fiţi independent politic, să nu fiţi un preşedinte al AIE, fiindcă riscaţi să rămîneţi doar în memoria AIE. Oare nu vedeţi că ei sunt atât de compromişi, că vă compromit şi pe dumneavostră? Vă rog personal, nu mai luaţi partea acestor guvernanţi care au pierdut simţul datoriei şi s-au făcut de ruşine în faţa întregului popor.

Vă îndemn ca cel puţin de acum încolo să nu fiţi un avocat al Alianţei defuncte şi al acestei guvernări putrede. Vă îndemn ca cel puţin de acum încolo să fiţi un bun judecător şi un avocat al poporului Republicii Moldova.

Stimaţi colegi deputaţi,

Astăzi va fi luată o decizie importantă — demisia Guvernului AIE. Această decizie este nu doar importantă, ci şi necesară pentru ţară. Ţara va scăpa de un guvern corupt, iresponsabil şi incompetent. După cum ne-am convins cu toţii în ultima vreme — membrii acestui guvern erau competenţi numai la furat bani din activele statului.

Roadele acestei guvernări sunt de coşmar. După trei ani şi jumătate, constatăm că Republica Moldova e într-o situaţie de dezastru. E un dezastru şi în plan politic, şi în plan social, şi mai ales în plan economic.

Datoria externă a Republicii Moldova a atins un record ruşinos. Din 2009 pînă în prezent, datoria externă a statului a crescut de la 4,1mld. dolari la 5,8 mld. dolari.

Aproape în fiecare trimestru cresc tarifele şi cresc preţurile: la alimente, la carburanţi, la rechizite şcolare, la transport, practic la tot.

În raioane şi la unele întreprinderi de stat există grave probleme de salarizare a angajaţilor. În unele domenii, bugetarii nu-şi primesc leafa de două-trei luni.

Sezonul agricol va începe fără ca agricultorii să beneficieze de subvenţiile solicitate. Sectorul zootehnic e pe cale de dispariţie.

Infrastructura drumurilor este dezastruoasă. În aceşti ani, Moldova a mai atins un record ruşinos — ţara cu cele mai proaste drumuri din lume. Felicitări, domnule ministru Şalaru. Felicitări cu acest record ruşinos şi afară cu dumneata.

Situaţia criminogenă este îngrozitoare, numărul omorurilor şi a crimelor deosebit de grave este în creştere, cu zeci de procente anual. Şalaru, împreună cu Recean, şi împreună cu o bucată de asfalt — afară ambii de la guvernare.

Au fost închise şcoli şi spitale. Reformele antisociale din domeniile învăţămîntului şi sănătăţii au lăsat fără muncă sute şi sute de oameni calificaţi. Afară şi cu aceşti miniştri.

Acum, la indicaţia FMI, Guvernul intenţionează să lichideze şi primăriile săteşti din mai multe raioane.

Voi, de fapt, în aceşti ani, aţi implementat nişte reforme care lichidează locurile de muncă. Voi lichidaţi şi distrugeţi tot ce s-a făcut pînă acum de alte guvernări. Voi nu aţi venit să construţi, aţi venit să distrugeţi.

Indicele corupţiei e mai mare ca niciodată. Banca de Economii mai are zile numărate, dacă statul nu ia chiar astăzi măsuri urgente.

Plus la toate, constatăm că un sfert din Guvern are dosare penale, şi acesta e abia începutul; s-ar putea să aibă dosare penale fiecare al doilea ministru.

Cu alte cuvinte, în ţară e bardak şi e dezastru. Voi n-aţi fost capabili nici de progres economic, nici de reforme calitative, nici de protecţie socială. Iar din cauza voastră însăşi denumirea de politician trezeşte astăzi alergie la oameni.

În asemenea situaţie, noi considerăm că demiterea Guvernului este obligatorie.

Şi deputaţii din grupul parlamentar al socialiştilor vor vota astăzi demisia Guvernului Filat.

Vreau să menţionez că voturile deputaţilor socialişti vor fi decisive în această privinţă. Practic, anume prin voturile socialiştilor, Guvernul Filat va fi demis. Prin voturile noastre noi vom izbăvi ţara de o guvernare incompetentă şi iresponsabilă.

Noi suntem consecvenţi în acţiunile noastre. În noimebrie 2011, cînd am creat grupul nostru parlamentar, am declarat că vom face tot posibilul ca Alianţa pentru Integrare Europeană să dispară ca un vis urît. Am mers consecvent spre realizarea acestui scop. O vreme, am lăsat această guvernare să se autocompromită. Iar acum vom acţiona direct. Recent, am votat demisia lui Vlad Plahotniuc din funcţia de prim-vicespicher. Astăzi, votăm demisia premierului Vlad Filat.

Azi va fi închis un capitol ruşinos din istoria politică a Republicii Moldova. Şi tot de astăzi, va fi deschis un capitol nou, care sperăm să fie mult mai pozitiv.

În continuare, socialiştii vor insista pe două soluţii:

Prima soluţie: Crearea unui Guvern tehnocrat, cu miniştri selectaţi din mediul profesioniştilor, eventual aleşi prin concurs, care să asigure funcţionarea mecanismelor statului pînă la alegerile parlamentare ordinare. Acest Guvern tehnocrat urmează să implementeze politici de protecţie socială, să redreseze situaţia din sectorul financiar, să restabilească bunele relaţii cu Rusia, inclusiv în plan economic, şi să servească interesele Republicii Moldova, nu ale patronilor din străinătate. Noi pledăm pentru un guvern a cărui agendă politică să corespundă cu agenda socială a cetăţenilor.

A doua soluţie: Alegeri anticipate, care de această dată se vor încheia cu înlăturarea definitivă a partidelor AIE de la guvernare şi instaurarea unei guvernări de stînga. Partidele din AIE nu vor mai lua niciodată majoritatea. Dacă anul trecut PL, PLDM şi PD încă au mai fi avut şanse să revină împreună la guvernare, de acum încolo — şanse nu au deloc. Formaţiunile din AIE s-au autocomprimis iremediabil şi următoarea guvernare, de după alegeri, va fi de stînga. Aceasta înseamnă că agenda viitoarei guvernări de stînga va fi total diferită în plan intern şi extern, va fi mult mai eficientă şi va fi orientată social.

Stimaţi colegi,

Evenimentele din perioada imediat următoare vor arăta pe ce scenariu va merge Republica Moldova.

Noi, socialiştii, promitem că vom acţiona pentru implementarea uneia din cele două soluţii propuse mai sus.

Decizia de astăzi creează o platformă pentru acţiuni la fel de coerente pe viitor. Cetăţenii să ne fie martori şi judecători.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Sursa: socialistii.md

Prin votul socialiştilor, Guvernul Filat va fi demis Felicitari cu Ziua de 8 Martie