Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii au marcat Ziua Victoriei în mai multe raioane ale ţării

|versiune pentru tipar||
PSRM / 9 mai 2013 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Cu prilejul Zilei de 9 MAI — Ziua Victoriei, activiştii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, ai mişcării de tineret “Garda Tînără”, alături de veteranii celui de-al doilea rîzboi mondial şi simpatizanţii partidului au depus flori la monumentele eroilor căzuţi în cel de-al doilea război mondial din mai multe localităţi ale ţării.

Conducerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova împreună cu veteranii şi susţinătorii formaţiunii din Chişinău au mers în coloană şi au depus flori la “Focul veşnic”, precum şi la pliţile de marmură cu numele eroilor căzuţi în război din cadrul Complexul memorial “Eternitate” din capitală.

Menţionăm că socialiştii au întreprins mai multe acţiuni de Ziua Victoriei. Astfel mambrii PSRM au salubrizat 15 cimitire militare, au distribuit 15 mii de panglici “Sf. Gheorghe” şi au vizitat la domiciliu circa 1500 de veterani ai celui de-al doilea război mondial.

Pe data de 8 mai curent a fost organizată o cursă de automobile cu participarea a 150 de vehicule, care au trecut prin 15 raioane ale ţării.

Socialiştii planifică, de asemenea, editarea şi publicarea celei de-a doua părţi a “Cărţii Memoriei” care cuprinde istorii despre faptele eroice şi amintirile veteranilor celui de-al doilea război mondial, colectate de membrii mişcării de tineret “Garda tînără” pe parcursul a doi ani de zile.

“Ziua Victoriei este a NOASTRĂ istorie!”

De Ziua Victoriei tinerii gardişti au mers într-o coloană împreună cu socialiştii de la cinematograful “Gaudeamus” pînă la Complexul Memorial “Eternitate”. Toţi cei prezenţi au depus flori la monumentul “Focului Veşnic” în memoria tuturor eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Zinaida Greceanîi, deputatul Parlamentului din partea Partidului Socialiştilor, de asemenea a luat parte la acest eveniment şi şi-a exprimat respectul său faţă de veterani, declarînd că 9 mai nu poate fi o sărbătoare politică.

“Aceasta este Ziua Victoriei. Ziua de comemorare a oamenilor, care nu mai sunt prezenţi printre noi şi a ostaşilor, care au smuls izbînda în numele păcii. Această sărbătoare nu poate fi politizată, deoarece este o sărbătoare a tuturor oamenilor! A oamenilor de bunăvoinţă”, — a comentat dna deputat, Zinaida Greceanîi.

Marina Radvan, reprezentantul Comitetului Executiv al Gărzii Tinere, a menţionat că sărbătoarea Victoriei este o zi de comemorare: “Astăzi este ziua de comemorare a celor eroi, datorită cărora noi toţi trăim în pace. Pentru noi este foarte important ca această memorie să existe întotdeauna. Noi trebuie să facem tot posibilul ca generaţia tînără să nu-şi uite eroii. Aceşti oameni nu trebuie uitaşi căci datorită lor noi astăzi suntem în viaţă”.

Anton Leadschii, Secretarul Executiv al Comitetului Executiv al Gărzii Tinere a adăugat: “Astăzi Garda Tînără şi Partidul Socialiştilor au venit aici la Memorialul «Eternitate» pentru a onora acei oameni care au luptat pentru eliberarea ţării noastre. Acei oameni, care au sacrificat totul, care au ştiut că luptă pentru libertatea generaţiilor următoare. Şi noi ne mîndrim cu faptul că ei au depus toate eforturile pentru a învinge războiul. Este foarte trist faptul că în prezent în ţara noastră există oameni care consideră că noi am pierdut în acel război. Acest lucru nu este adevărat! Noi vrem să aratăm acea unitate a poporului care a servit motiv multor oameni să vină aici şi să omagieze eroii”, — a menţionat Leadschii.

După depunerea florilor la focul veşnic tinerii gardişti au vizitat Complexul memorial situat în localitatea Şerpeni, raionul Anenii Noi, organizînd o călătorie pentru elevii liceului teoretic “Dacia”. În modul acesta membrii Partidului Socialiştilor şi a Gărzii Tinere învaţă generaţia tînără să preţuiască şi să respecte memoria eroilor, datorită cărora reprezentanţii încă foarte tineri ai ţării noastre au auzit de război doar din istorie.

În plus, Garda Tînără întreprinde acţiuni concrete ca veteranii şi eroii Marelui Război pentru Apărarea Patriei să nu rămînă o simplă istorie. Încă în ajunul sărbătorii de astăzi activiştii au desfăşurat o serie de activităţi dedicate zilei de 9 mai. Ieri, pe 8 mai tinerii gardişti au organizat o cursă automobilistică în 15 raioane ale republicii la care au luat parte circa 150 de autoturisme. De asemenea, au curăţat 15 cimitire militare, au depus flori la monumente, au împărţit 15 mii de panglici şi au vizitat la domiciliu peste 2 000 de veterani şi rude ale eroilor căzuţi.

Iar pentru a eternaliza memoria eliberatorilor de fascism, Garda Tînără va publica cea de-a doua partea din ciclul “Cartea Memoriei”, în care vor fi descrise istorii şi destine ale eroilor moldoveni ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Stimaţii şi dragii noştri veterani ai Republicii Moldova! Astăzi este sărbătoarea voastră! Este ziua gloriei voastre şi a mîndriei noastre. Vă felicităm cu cea de-a 68-a aniversare de la Marea Victorie asupra fascismului. Vă adresăm o adîncă recunoştinţă pentru libertatea noastră şi pacea din prezent!

Ziua Victoriei în Bălţi

Şi în capitala de nord a republicii, în municipiul Bălţi a fost organizată o procesiune dedicată zilei de 9 mai. Garda Tînără împreună cu Partidul Socialiştilor au mers într-o coloană impunătoare de la primăria oraşului, situată în centrul municipiului pînă la Complexul memorial al Gloriei Militare. Acolo activiştii au depus flori în cinstea şi memoria eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Preşedintele Partidului Socialiştilor din Bălţi, Victor Sorocian, a felicitat toţi veteranii cu Ziua Victoriei, adăugînd că trebuie să-i ţinem minte pe veteranii care au căzut pe cîmpul de luptă: “În prezent în oraşul nostru au rămas foarte puţini veterani — doar 90 de persoane. Şi fiecare din noi trebuie să-i ţină minte pe aceşti veterani şi să-i respecte. Cred că trebuie să onorăm memoria şi a celor care nu s-au mai întors de pe cîmpul de luptă. Cu Ziua Victoriei, stimaţi bălţeni!” — a comentat preşedintele PSRM din Bălţi.

Mihail Ahremţev, reprezentantul Consiliului republican al Gărzii Tinere, la rîndul său a adăugat: “Oamenii care încearcă să şteargă trecutul ţării noastre, ne lasă şi fără viitor. A renunţa la istorie practic se egalează cu renunţarea la sine şi la propria naţiune. Iar eu nu doresc să fiu o astfel de persoană. Sunt cetăţean al ţării mele, şi nu uit eroiiMarelui Război pentru Apărarea Patriei, care şi-au dat viaţa pentru pace. Sunt mîndru de acest fapt!.. Vă felicit, dragii noştri veterani!”

În afara procesiunii în memoria eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, tinerii gardişti au vizitat la domiciliu toţi veteranii al municipiului Bălţi, acordîndu-i un ajutor util, organizat şi oferit de către fondul de binefacere “Soluţia”.

Garda Tînără a marcat Ziua Victoriei în Ungheni

Garda Tînără din oraşul Ungheni de sărbătoarea 9 mai a felicitat veteranii Republicii Moldova.

În această zi, împreună cu reprezentanţii Partidului Socialiştilor, tinerii gardişti s-au adunat lîngă monumentul eroilor căzuţi ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Activiştii au depus flori la monument, exprimîndu-şi recunoştinţa veteranilor, care şi-au sacrificat viaţa pe cîmpurile de luptă.

Mitriniuc Ecaterina, liderul Gărzii Tinere din or. Ungheni: “Stimaţi veterani! Vă felicităm cu cea de-a 68-a aniversare de la Marea Victorie asupra fascismului! Vă suntem nespus de recunoscători pentru cerul senin din prezent. Eroismul vostru nu va fi uitat niciodată. Cu sărbătoarea, dragii noştri eroi ai Patriei!”.

Activităţile desfăşurate de către Garda Tînără pe întregul teritoriu al ţării în cinstea Zilei Victoriei reprezintă un apel către întreaga societate să nu-i uite pe cei, datorită cărora astăzi noi avem pace pe pămîntul nostru. Cu fiecare an ei rămîn tot mai puţini. Deci să facem tot posibilul ca ţara noastră să-şi cunoască eroii săi la faţă şi după nume.

Sursa: socialistii.md, gardatinara.md

Timpul trece, memoria rămîne Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chişinău