Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

PSRM condamnă amestecul lui Băsescu în politica internă a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 17 iulie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova are ferma convingere că orice vizită a unui Preşedinte a statelor din vecinătate este binevenită pentru Republica Moldova, deoarece întreţinerea bunelor relaţii cu ţările din regiune reprezintă o prioritate pentru noi, ca stat.

PSRM consideră că asemenea relaţii ar trebui să faciliteze dezvoltarea raporturilor economice, culturale, sociale, să contribuie la progresul ţării noastre.

În acelaşi timp, PSRM consideră că este categoric inacceptabil cînd vizita unui şef de stat se transformă în lecţii de politică externă şi internă, pentru statul gazdă, în cazul dat — Republica Moldova.

PSRM condamnă în cel mai categoric mod declaraţiile domnului Băsescu, făcute în ajunul vizitei sale, dar şi pe parcursul aflării la Chişinău, cu privire la faptul că federalizarea nu e potrivită pentru soluţionarea conflictului transnistrean. În acest sens, PSRM îi recomandă lui Traian Băsescu să se preocupe de integritatea teritorială a propriei ţări şi să nu-şi impună părerea cu privire la politica internă a Republicii Moldova.

PSRM reiterează faptul că anume federalizarea poate rezolva la modul practic problema transnistreană. Transnistria nu va accepta niciodată să revină în componenţa Republicii Moldova sub formă de simple raioane, oricît de mult ne-am dori acest lucru. Republica Moldova nu poate accepta ca Transnistria să devină stat independent, rupt de corpul ţării. În contextul acestui conflict de intenţii şi interese dintre malurile Nistrului, există o singură cale de compromis — federalizarea, care va asigura reîntregirea teritorială în mod paşnic şi eficient.

PSRM consideră că în contextul fragilităţii relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol, declaraţiile preşedintelui român vin să provoace spiritele în stînga Nistrului. Mai mult decît atît, declaraţiile lui Băsescu, indirect, sugerează ideea că dacă Transnistria nu poate fi integrată ca raioane, ea ar putea fi abandonată definitiv de dragul integrării europene a Republicii Moldova.

PSRM aminteşte că asemenea declaraţii ale lui Băsescu au purtat caracter provocator ori de cîte ori acesta s-a expus pe marginea subiectelor ce ţin de Republica Moldova. În acest sens este suficient să ne amintim cu toţii despre faptul cum Preşedintele României şi-a permis să spună că în Republica Moldova locuiesc 4 milioane de români, ceea ce a complicat semnificativ relaţiile dintre malul stîng şi drept al Nistrului, dar şi un val de nemulţumiri fără precedent în raioanele ţării.

PSRM îi aminteşte lui Băsescu că Republica Moldova este un stat suveran, independent şi indivizibil şi îi sugerează să se preocupe de propria soartă de politician deja pe ducă, dar şi de problemele ţării din care vine.

PSRM atenţionează că în ultimele luni sporeşte presiunea unui lobby politic internaţional şi intern, care pledează pentru abandonarea Transnistriei de către Moldova. Este cel puţin nediplomatic şi lipsit de respect faţă de ţara noastră cînd un asemenea lobby este promovat inclusiv în cadrul unor vizite ale şefilor statelor vecine. PSRM face un apel către autorităţile Republicii Moldova în vederea asigurării de către acestea a tuturor acţiunilor ce se impun pentru a nu permite astfel de procese şi situaţii să se întîmplă.

Sursa: socialistii.md

Cîteva sute de persoane din raioanele republicii au devenit membri ai PSRM Cetăţenii semnează activ pentru demiterea lui Chirtoacă