Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: Moldova merge spre Vilnius ca Titanicul spre Iceberg

|versiune pentru tipar||
PSRM / 26 septembrie 2013
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Discurs de deschidere a sesiunii parlamentare de toamnă-iarnă a domnului Igor Dodon, deputat în Parlamentul RM

Stimaţi colegi deputaţi,

Vă felicit cu începerea noii sesiuni parlamentare.Chiar de la început, vreau să vă atrag atenţia la un moment care poate marca întreaga agendă politică a acestei toamne. Întrebarea care trebuie să ne preocupe este simplă şi evidentă: To be or not to be?

Această întrebare se referă nu doar la statutul nostru de deputat, aceasta at putea fi ultima sesiune a acestui legislativ. Probabilitatea dizolvarii Parlamentului în această toamnă, cu un an înainte de termen, e destul de mare. Personal nu mă ţin nici de mandatul de deputat şi nici de imunitate pe care pot să o cedez în orice moment. Mă refer la “va fi sau nu va fi Republica Moldova?”. Guvernarea cu paşi foarte rapizi se mişcă spre demolarea statului Republica Moldova.

Sub aspect de securitate naţională, pe parcursul acestui an s-au comis un şir de erori grave — au fost semnate în secret mai multe acorduri de colaborare cu organele de forţă ale statului vecin România, au fost developate baze de date, nume, informaţii preţioase, care au nimerit în mâni străine. Oficialii români au declarat în repetate rînduri că doresc realizarea unirii cu Republica Moldova, adică doresc lichidarea statului Republica Moldova. În asemenea situaţie, care e logica oferirii de informaţii secrete unui stat vecin care doreşte lichidarea statalităţii noastre?

Sub aspectul integrităţii teritoriale, numeroase erori strategice au fost comise din cauza servilismului pro-european al guvernării. Voi vă conduceţi de principiul — “Integrare europeană cu orice preţ”. Dar preţul poate fi enorm de mare — putem plăti cu pierderea integrităţii teritoriale şi statalităţii Republicii Moldova. Voi nu ţineţi cont de dispoziţiile reale din societate, nu evaluaţi realist ce se întîmplă peste Nistru şi am ajuns în situaţia cînd putem pierde definitiv teritoriul transnistrean. Ministrul de externe Natalia Gherman practic a recunoscut recent că negocierile cu Tiraspolul au intrat în blocaj.

Astăzi suntem în situaţia de a pierde nu doar Transnistria, dar putem crea focare de conflict în Găgăuzia, în Bălţi, în alte zone ale ţării. Astăzi prioritatea numărul unu a Republicii Moldova trebuie să fie nu integrarea externă, ci integritatea internă. O altă prioritate trebuie să fie consolidarea socială şi etnică. Oamenii sunt foarte divizaţi şi foarte înrăiţi. Există multă frustrare şi foarte multă agresivitate în societate.

Sub aspect economic, în această jumătate de an a scăzut şi mai mult calitatea guvernării. Acum cîteva zile premierul Leancă a ieşit în faţa presei cu raportul său de o sută de zile. Eu pot să vă spun mai bine decît Leancă ce a reuşit el în o sută de zile. În o sută de zile Guvernul Leancă a arătat cum nu trebuie de guvernat.

Chiar la începutul mandatului său de premier, Iurie Leancă a anunţat că scopul lui este să cîştige încrederea partenerilor externi occidentali, inclusiv a FMI şi Băncii Mondiale. Această abordare explică întreg comportamentul guvernului pe parcursul a o sută de zile. El a avut o agendă externă, nu una internă. De fapt întreaga guvernare din ultimii ani are o agendă externă, nu una internă.

Voi vă ghidaţi de o agendă politică impusă din afară. Această agendă politică este falsă, fiindcă se referă la interesele externe, nu la interesele interne. Cînd veţi înţelege acest lucru, ar putea fi prea tîrziu şi grav. Nu doar pentru voi, ci şi pentru ţară. Voi aţi fost orientaţi spre a le intra în voie cinovnicilor europeni, în loc să vă gîndiţi la necesităţile reale ale Republicii Moldova ca stat.

Conducerea statului a pierdut contactul cu cetăţenii, a pierdut simţul realităţii. Voi trăiţi în lumea voastră virtuală, cu întîlniri pe la Bruxelles, cu cafeluţe la FMI, cu delegaţii în subsolurile de la Cricova. Voi plutiţi pe undeva pe sus, fără să înţelegeţi ce se întîmplă jos, pe pământ, în mijlocul societăţii.

Din cauza orientării unilaterale spre Vest şi a proastei gestionări a comunicării cu partenerii strategici din Est, suntem în cele mai complicate relaţii cu Federaţia Rusă din ultimii zece ani. Situaţia e mai proastă decît în 2003 sau 2006, fiindcă de această dată embargoul la vin, fructe şi legume poate fi însoţit şi de regim mai drastic pentru muncitorii noştri migranţi. Să vedem cum vor fi gestionate negocierile privind preţul la gaz, la semnarea noului contract. Nu s-au luat la timp măsuri pentru a îmbunătăţi controlul producţiei alcoolice, pentru a evita orice învinuiri privind calitatea vinului moldovenesc. Acum guvernul încearcă să dreagă busuiocul, după ce producătorii autohtoni şi economia naţională au înregistrat pierderi de zeci de milioane.

Absolut nimic nu s-a făcut pentru eradicarea corupţiei la nivel înalt. Toate cazurile răsunătoare din primăvara acestui an au rămas în umbră, toţi miniştrii cu dosare dorm liniştiţi. Aflăm că s-au furat aproape patru milioane de lei destinaţi păturilor social-vulnerabile, s-a cheltuit ilegal ajutorul social, dar nici un demnitar direct responsabil de acest caz grav nu este pedepsit, nici măcar nu este demis.

Mai mult, au apărut alte cazuri dubioase, însă premierul este incapabil să le rezolve. În prezent, sub guvernarea voastră se produc cazuri alarmante de privatizare a bunurilor de stat (BEM, Aeroportul, la rînd e Moldtelecom, alte întreprinderi de valoare naţională). E vorba despre întreprinderi care aduc un venit enorm şi sunt de interes strategic pentru stat. Cerem audieri publice privind Banca de Economii, pentru că cetăţenii trebuie să cunoască toate faptele şi detaliile privind preluarea dubioasă a activelor băncii.

În privinţa dării în concesiune a Aeroportului, care sunt cauzele că au fost identificate nereguli? Cum s-au încheiat contractele, în ce condiţii, dacă Curtea Constituţională a sistat implementarea acestor contracte? Ceva nu este curat la mijloc cu acest caz. Responsabilii de darea în concesiune a Aeroportului trebuie să ne spună, ce ascund.

Se înregistrează manipulări majore pe piaţa valutară, fără ca Guvernul să intervină cu instrumentele sale în reglementarea acestor procese. Am atenţionat deja zilele trecute că odată cu creşterea cursului valutar se va produce majorarea preţurilor, va scădea puterea de cumpărare a cetăţenilor, se va agrava sărăcia. Plus la aceasta, indicatorii economici semnalează indirect că se extinde economia tenebră. Şi ministrul finanţelor şi guvernatorul Băncii Naţionale trebuie să ne explice fluctuaţia valutară nejustificată din ultimele săptămîni şi cine a profitat de pe urma acestor fluctuaţii. Este evident că cetăţenii au avut de pierdut.

Sub aspect social, ca o privire de ansamblu, noi vedem că în acest an corupţia a devenit mai pronunţată, decalajul dintre profit şi capacitatea de cumpărare a cetăţenilor a devenit mai accentuat, agricultorii au fost lăsaţi iarăşi fără suport real din partea statului (pe fundalul calamităţilor naturale şi a problemelor cu exportul producţiei), infrastructura de la sate este în decădere, numărul şomerilor creşte, oamenii devin tot mai săraci. Astăzi mai mult de jumătate din cetăţenii ţării trăiesc la limita sau peste pragul sărăciei, fără o speranţă în viitor şi fără nicio încredere în vreun ajutor din partea statului.

Şcolile şi spitalele sunt în continuare optimizate prin lichidare. Inclusiv cu ajutorul aşa-nimiţilor revoluţionari din Parlament, care la Chişinău protestează, iar în 20 de raioane sunt la conducere şi au închis numeroase şcoli.

Sub aspect de securitate internă, creşte criminalitaea. Iată doar cîteva extrase din datele statistice: pe parcursul a 8 luni ale anului curent numărul infracţiunilor excepţional de grave a sporit cu 5,3% fiind înregistrate 109 astfel de crime; deosebit de grave (+11,3%) sau 657 comparativ cu 590; omoruri (+2,3%) sau 131 comparativ cu 128; violenţă sexuală (+15,7%) sau 169 comparativ cu 146; tîlhării (+2,7%) sau 113 comparativ cu 110; furturi (+12%) sau 9787 comprartiv 8786.

Furturile de transport au sporit cu 78,2% fiind înregistrate 123 de cazuri comparativ cu 69 în anul precedent. Situaţie similară s-a creat şi la furturile din locuinţe, fiind înregistrate 1735 cazuri comparativ cu 1274 sau o majorare a acestora cu 36,1%. Crimele cu rezonanţă au fost date uitării şi nu a fost descoperită niciuna din ele.

Din cauza reformelor distructive la Ministerul de Interne, poliţiştii au pierdut încrederea în stat. Legea cu privire la statutul poliţistului a anulat toate facilităţile elementare.

Pe acest fundal creşte neîncrederea populaţiei în toată clasa politică. Creşte neîncrederea în viitorul statului, mii de moldoveni continuă să părăsească în grabă ţara. Au dreptate cei care spun că sloganul cu care se asociază în realitate actuala guvernare este “Moldova fără oameni”.

În loc să ia măsuri urgente de ordin intern, tehnocrate şi responsabile, guvernarea rosteşte ca pe o rugăciune “Vilnius, Vilnius”, de parcă după Vilnius peste Moldova va cădea mană cerească. Nu se va schimba nimic cardinal. Vom avea aceeaşi guvernare, cu aceiaşi oameni corupţi şi aceleaşi probleme sociale. Evenimentul de la Vilnius va trece, iar problemele Moldovei vor rămîne cum au fost şi chiar se vor înrăutăţi.

Uitaţi-vă la sondaje, uitaţi-vă la cifrele de export şi import, uitaţi-vă la perspectiva energetică, uitaţi-vă la reformele antisociale care vi se impun, uitaţi-vă la curentul separatist care se accentuează. Oare nu vedeţi că vectorul UE cu orice preţ ar putea fi fatal pentru ţară, pe termen lung?

Voi mergeţi spre Vilnius ca Titanic spre iceberg. Vi se pare o şagă ceea ce faceţi. Moldova are nevoie azi de stabilitate şi neutralitate geopolitică. Voi însă trageţi cu de-a sila ţara într-o direcţie, împotriva voinţei a peste jumătate din cetăţenii ţării. Cu aşa politică externă şi internă, ţara se poate desface. Să nu spuneţi pe urmă că nu v-am preîntîmpinat.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii luptă împotriva fărădelegilor coaliţiei comuniştilor şi a liberalilor Socialiştii au protestat în faţa Băncii Naţionale şi au cerut audieri parlamentare la subiectul fluctuaţiei cursului valutar