Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii au constituit trei grupuri de iniţiativă de organizare a referendumurilor locale

|versiune pentru tipar||
PSRM / 17 februarie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

În trei raioane — Făleşti, Drochia şi Soroca au fost constituite grupuri de iniţiativă privind colectarea semnnăturilor pentru organizarea referendumurilor locale cu privire la determinarea oportunităţilor în dezoltarea social-economică a raioanelor. În săptămîna curentă se planifică constituirea a încă cel puţin trei grupuri de iniţiativă de acest gen.

După constituire va urma procedura de înregistrare a acestor grupuri în consiliile raionale. Conform legislaţiei, înregistrarea grupurilor trebuie să se producă în decurs de 5 zile de la depunerea setului de documente. Grupul de iniţiativă trebuie să fie format minimum din 30 de persoane.

Socialiştii intenţionează să creeze grupuri de iniţiativă în toate raioanele unde PSRM nu are consilieri locali. Deja în 5 raioane socialiştii prin consilierii săi locali au înregistrat proiecte de decizii privind organizarea referendumurilor locale.

Amintim că Igor Dodon, liderul PSRM a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că majoritatea populaţiei din Moldova nu doreşte integrare în Uniunea Europeană, ci în Uniunea Vamală. Acest lucru poate fi uşor demonstrat în cadrul unor referendumuri locale, după modelul referendumului din Găgăuzia. Potrivit lui Dodon, legislaţia atît naţională, cît şi internaţională permite organizarea referendumurilor locale pe chestiuni ce ţin de aspectele sociale şi economice a regiunii în cauză, iar întrebarea din cadrul referendumului ar putea suna în felul următor: “Consideraţi că problemele de ordin social şi economic din localitatea Dumneavoastră pot fi soluţionate odată cu aderarea la Uniunea Vamală?”.

Conform sondajelor sociologice recente, peste 60 la sută dintre cetăţeni susţin vectorul extern de orientare a Moldovei spre Uniunea Vamală şi Uniunea EuroAsiatică, inclusiv simpatizanţii partidelor politice: 24% — PLDM, 28% — PDM şi 19% — PL optează pentru Uniunea Vamală.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii păstrează memoria celor căzuţi în luptele din Afganistan şi sînt alături de veteranii acelui război “Primarul General al mun. Chişinău” a plantat flori pe strada Alecu Russo din capitală