Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii au adunat peste 10 mii de persoane la Marşul “Pentru Moldova în Uniunea Vamală”

|versiune pentru tipar||
PSRM / 1 mai 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, cu prilejul Zilei internaţionale a solidarităţii oamenilor muncii, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a organizat un Marş cu genericul “Pentru Moldova în Uniunea Vamală”.

Reprezenţanţii PSRM din întreaga republică s-au adunat în faţa Circului din Chişinău şi s-au deplasat pe bd. Renaşterii Naţionale, str. Bănulescu-Bodoni pînă în scuarul Teatrului de Operă şi Balet unde a fost organizat un miting. La eveniment au participat peste 10000 de membri şi simpatizanţi ai PSRM.

În calitate de oaspeţi speciali la miting au fost prezenţi: dl Oleg Paholkov, deputat al Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse, reprezentant al Partidului “Spravedlivaia Rosia” şi Dina Stoianova, membru al ştabului regional din cadrul organizaţiei de tineret “Garda Tînără” a partidului “ Edinaia Rosia”.

Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a salutat mulţimea, şi a felicitat participanţii la manifestare cu ocazia Zilei solidarităţii oamenilor muncii.

În discursul său rostit cu prilejul sărbătorii, Igor Dodon a criticat dur guvernarea proeuropeană, care intenţionează să semneze Acordul de Asociere cu UE, în timp ce majoritatea populaţiei se pronunţă pentru apropiere cu Rusia şi vede viitorul ţării în Uniunea Vamală. Potrivit lui Dodon, PSRM este unicul partid parlamentar, care se pronunţă în mod categoric împotriva semnării acordului cu UE, promovînd clar ideea de integrare a Moldovei în Uniunea Vamală, deoarece Uniunea Vamală înseamnă preţuri reduse la agenţii energetici, preţuri mai mici la mărfuri şi servicii, o imensă piaţă de desfacere pentru producţia din Moldova, locuri de muncă, relansare economică, protecţie socială pentru migranţii noştri.

În acest context, liderul socialiştilor a îndemnat toate forţele social-politice din ţară, şi în special partidele de orientare de stînga să formeze un front unic pentru lupta împotriva guvernării anti-sociale, care face ţara să se mişte într-o direcţie greşită.

În altă ordine de idei Igor Dodon s-a pronunţat pentru federalizarea Republicii Moldova, drept unica modalitate reală de a reuni cele două maluri ale Nistrului, această idee fiind privită pozitiv atît în Occident, cît şi în Est.

Referindu-se la faptul că pe teritoriul Moldovei conveţuiesc de veacuri mai multe etnii, Igor Dodon a menţionat că socialiştii pledează pentru acordarea unui statut special limbii ruse, fapt care va contribui la asigurarea reconcilierii naţionale şi reunificării ţării.

Criticînd dur acţiunile unioniştilor care au pătruns în toate structurile puterii de stat şi luptă împotriva statalităţii Republicii Moldova, Preşedintele PSRM s-a pronunţat pentru excluderea din spaţiul politic şi mediatic al ţării a partidelor politice, organizaţiilor, campaniilor publicitare la radio şi TV care promovează unionismul. Totodată Dodon a spus că socialiştii vor continua să promoveze Istoria Moldovei în şcoli şi universităţi, Limba Moldovenească, Tradiţiile Moldoveneşti şi Cultura Moldovenească — în toate sferele societăţii moldoveneşti.

În finalul discursului Igor Dodon a ţinut să sublinieze că Partidul Socialiştilor va instala în centrul Chişinăului un orăşel de corturi, unde oamenii îşi vor putea expune opinia, unde vor putea semna pentru Uniunea Vamală, unde vocea poporului împotriva semnării devastatorului Acord de Asociere va fi auzită.

Zinaida Greceanîi, deputat din componenţa grupului socialiştilor în Parlamentul RM, ex-prim-ministru şi-a exprimat regretul şi îngrijorarea pentru situaţia din Republica Moldova, menţionînd totodată că socialiştii nu doar critică această stare de lucruri, dar se implică zi de zi în apărarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor. “Doar în ultimul an au fost înregistrate numeroase iniţiative legislative în Parlamentul Republicii Moldova pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor, prezentate concepţii privind dezvoltarea diferitor sectoare, înaintate mii de interpelări şi sesizări, iniţiate mii de cauze pentru protejarea drepturilor oamenilor, elaborate programe de relansare a economiei, etc.”, a specificat Doamna Greceanîi.

Potrivit ex-prim-ministrului, acum o lună, Partidul Socialiştilor a finalizat elaborarea unui program amplu de redresare a situaţiei economice şi sociale din ţară care reprezintă o alternativă reală la tot ceea ce face acum guvernarea şi presupune trecerea la un nou model de dezvoltare economică. Programul este orientat social şi cea mai mare atenţie este acordată soluţionării problemelor cu care se confruntă omul simplu: crearea locurilor noi de muncă, majorarea salariilor, dublarea pensiilor, etc. Zinaida Greceanîi a conchis că aceste obiective pot fi realizate doar dacă Moldova va deveni membru al Uniunii Vamale.

Oaspetele special al manifestării, dl Oleg Paholkov a adresat felicitări mulţimii din numele preşedintelui formaţiunii politice “Spravedlivaia Rossia”, Serghei Mironov, menţionînd că astăzi acţiuni similare vor fi organizate de membrii partidului pe care îl reprezintă şi la Moscova. Deputatul rus şi-a exprimat regretul că Moldova nu mai arată aşa de înfloritoare ca pe timpuri, că circa 1 mln. de moldoveni sînt nevoiţi să muncească peste hotare. Totodată, Oleg Paholkov a mulţumit Partidului Socialiştilor pentru promovarea relaţiilor de prietenie şi de colaborare cu Federaţia Rusă, subliniind că Moldova şi Rusia vor rămîne şi în continuare popoare frăţeşti. “Fără voia noastră, au fost puse graniţe între statele noastre, dar nu există graniţe în inimile noastre”, a menţionat oficialul rus.

Ion Ceban, deputat PSRM, a ţinut să critice guvernarea pentru faptul că circa 1 mln. de oameni au ajuns în pragul sărăciei, îndemnîndu-i să-şi dea demisia.

Marina Radvan, membru al aripei tinere a PSRM, mişcării “Garda Tînără” şi-a exprimat indignarea faţă de acţiunile actualei guvernari care stimulează plecarea tinerilor peste hotare. Ea a menţionat că socialiştii, prin programele sale pentru tineret pot contribui la soluţionarea problemelor celor tineri.

Dina Stoianova, membru al Gărzii Tinere din Rusia a salutat dialogul eficient care este stabilit între tinerii dintre Garda Tînără din FR şi Garda Tînără din Moldova, optînd pentru aprofundarea şi consolidarea lor continuă.

Eduard Smirnov, ex-preşedinte al PSRM a atras atenţia asupra atitudinii autorităţilor faţă de generaţia de vîrsta a treia, şi în special faţă de veteranii celui de-al doilea război mondial. Eduard Smirnov a îndemnat autorităţile să nu dezbine societatea pe marginea sărbătorii de 9 mai şi a chemat pe cei prezenţi la miting să fie alături şi cu ocazia Zilei Victoriei.

La finele manifestării a avut loc un concert la care a evoluat trupa “Millenium”.

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon: Cei care au strigat în 2009 schimbarea au adus haosul şi disperarea în societatea noastră

Stimaţi colegi, prieteni, tovarăşi

Vă felicit cu prilejul celei mai frumoase sărbători a oamenilor muncii. De-a lungul deceniilor, această sărbătoare a devenit tradiţională pentru moldoveni. Ea ne-a reprezentat pe noi, ca popor muncitor şi paşnic.

Cu părere de rău însă, în ultimii ani această sărbătoare este umbrită de numeroasele probleme cu care se confruntă Moldova. Noi cu toţii le vedem şi le suportăm.

Suntem un popor muncitor, dar nu avem locuri de muncă. Parcă suntem un popor paşnic, dar nu-i tolerăm pe cei de altă etnie şi ţara se destramă în cîteva părţi. Parcă suntem un popor creştin, dar valorile familiale au fost compromise, criminalitatea se răspîndeşte peste tot şi oamenii sunt omorîţi la ei în casă.

Cei care au strigat în 2009 Schimbarea au adus Haosul şi Disperarea în societatea noastră.

Guvernanţii au promis Moldova fără sărăcie, dar ne-am pomenit cu Moldova fără oameni.

Ne-au promis salarii şi pensii europene, dar europene au devenit numai preţurile şi tarifele comunale, care cresc de cîteva ori pe an.

Au promis sate europene, dar satele mor. E straşnic ce se întîmplă în raioane. Eu îmi amintesc ce frumoase erau satele moldoveneşti cîndva, şi acum ne este tuturor ruşine de halul în care au ajuns.

Toată această mizerie, sărăcie, criminalitate şi corupţie ei, cei de la guvernare, o numesc Integrare Europeană.

Aceasta nu este integrare europeană! Aceasta este degradare europeană!

Din cauza eurounioniştilor corpupţi de la guvernare, noi pierdem pieţele de export în Rusia şi în ţările CSI. Putem pierde preţurile avantajoase la gaz. Putem pierde sute de mii de locuri de muncă pentru moldoveni. Şi ce vom avea în loc?

În loc vom avea vizite sterile ale eurocinovnicilor, lapte şi pătlăgele europene pe piaţa noastră şi credite de milioane, pe care va trebui să le întoarcem dublu peste câţiva ani.

Dar, cel mai rău şi cel mai straşnic. Din cauza politicii antistatale promovate de eurounionişti, noi putem pierde ţara.

Noi vedem ce se întîmplă în Ucraina, din cauza că cei de la guvernare n-au vrut să consulte opinia poporului, ţara s-a dezbinat. Exact aşa ceva se poate întîmplă şi la noi. Spun asta cu toată seriozitatea.

Majoritatea sondajelor de opinie arată că cetăţenii Republicii Moldova, în proporţie de 60%, vor relaţii de prietenie cu Federaţia Rusă şi orientarea spre Uniunea Vamală. Şi mai mare e procentajul acestora în Transnistria şi Găgăuzia.

Acum închipuiţi-vă ce se poate întîmpla, dacă guvernarea va merge obraznic împotriva voinţei majorităţii populaţiei şi va semna Acordul de Asociere cu UE. Vom pierde definitiv şi Transnistria, şi Găgăuzia. Vom avea zone de conflict în Taraclia, în Bălţi, la nordul republicii, în alte raioane.

Noi, practic, vom pierde ţara. Moldova se poate destrăma. Şi ştiţi cu toţii care e finalul — anexarea la România şi transformarea Republicii Moldova în cinci judeţe româneşti.

Îmi pare rău că trebuie să vorbesc în această zi frumoasă despre aceste probleme. Dar asta este realitatea. Şi trebuie să reacţionăm, în comun.

Noi, socialiştii, suntem categoric împotriva politicilor promovate de eurounioniştii de la guvernare. Noi suntem convinşi că Moldova nu are nevoie de degradare pro europeană.

Moldova are nevoie de Altceva!

Avem nevoie de locuri de muncă, ordine, stabilitate socială, pace interetnică, integritate teritorială. Noi avem nevoie de deschiderea şi mai largă a pieţei din CSI pentru produsele noastre. Avem nevoie de condiţii sigure pentru muncitorii noştri din Federaţia Rusă. Avem nevoie de contracte avantajoase la procurarea gazului. Trebuie să redeschidem fabrici, uzine, să investim în crearea cooperativelor agricole la sate, să le dăm oamenilor de lucru.

Дорогие товарищи,

Мы четко видим решение всех основных территориальных, экономических и социальных проблем нашей страны. Это решение — вступление Молдовы в Таможенный союз.

Таможенный союз уже сегодня — это низкие цены на энергоносители, понижение цен на товары и услуги, огромный и свободный рынок сбыта молдавской продукции, рабочие места, возрождение экономики, социальная защита наших мигрантов, сохранение нашей территориальности.

Кроме этого, Евразийское пространство — это культурно-историческая связь народов, это общая Победа 9 Мая, это единство духовных ценностей.

Поэтому, мы не потерпим самодурства Кишиневской проевропейской коалиции.

И сейчас, и на выборах мы им твердо скажем: Молдове нужен Другой Путь!

Stimaţi concetăţeni! Noi avem nevoie de Muncă. Ordine. Progres.

Toate acestea sunt posibile de obţinut. Dar trebuie să înfăptuim cîţiva paşi, cîteva condiţii.

În primul rînd, trebuie să avem o Guvernare Socială, de stînga. Şi noi vom avea o asemenea guvernare după alegerile din toamnă. Iar Partidul Socialiştilor va fi o componentă importantă a acestei guvernrăi.

În al doilea rînd, vom organiza un referendum republican, unde vom pune la vot vectorul politicii externe al Republicii Moldova, şi vom demonstra că cetăţenii vor integrarea în Uniunea Vamală.

În al treilea rînd, în baza rezultatelor referendumului, vom schimba vectorul geopolitic al Republicii Moldova şi ne vom orienta spre Uniunea Vamală.

Există şi alte obiective pe care trebuie să le realizăm. Dar cele menţionate reprezintă baza tuturor realizărilor sociale şi economice care vor urma.

Eu cred în viitorul Republicii Moldova. Cred că împreună vom realiza scopurile noastre comune.

Moldova are nevoie de Altceva!

Sursa: dodon.md

Socialiştii au obţinut referendum de demitere a primarului liberal din com. Selişte, r-nul Orhei Oficiile PSRM — din nou ţinta vandalilor