Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii cer anularea rezultatelor recensămîntului din acest an

|versiune pentru tipar||
PSRM / 27 mai 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Socialiştii au elaborat o hotărâre de Parlament, de anulare a recensămîntului din acest an şi cer demiterea responsabililor de organizarea lui şi investigarea modului în care au fost cheltuite milioanele de lei.

Recensămîntul din 2014 trebuie anulat din cauza unor grave erori de procedură, care au compromis modul de colectare a datelor, au lăsat sute de mii de oameni în afara procesului de intervievare, au permis transmiterea informaţiei către instituţii străine, din afara Republicii Moldova. Acesta a fost un recensămînt organizat pentru România, nu pentru Moldova, au declarat deputaţii socialişti la conferinţa de presă.

Igor Dodon afirmă că la Partidul Socialiştilor au venit mii de plîngeri cu privire la recensămînt. Multe familii pur şi simplu nu au fost vizitate de recenzori. Deseori, dacă nu erau acasă, oamenii aflau că recenzorii au completat în locul lor formularele.

Numeroase persoane s-au plîns pe faptul că recenzorii notau datele cu creionul, refuzau să scrie “moldovean” la identitate şi “moldovenească” la limbă. Unii recenzori au recunoscut că aşa au fost instruiţi la seminarele specializate. Există cazuri înregistrate de agresare din partea recenzorilor, bruscare verbală şi fizică, comportament sfidător şi jignitor.

Înainte de recensămînt s-a desfăşurat o campanie de presiune fără precedent. Statul român, prin diferiţi oficiali şi instituţiile sale, a încercat să-i intimideze pe cetăţenii moldoveni, precum că le va retrage cetăţenia românească, dacă vor afla că s-au declarat “moldoveni”, nu “români”. Persoanele cu cetăţenie românească au primit scrisori la domiciliu, prin care li s-a amintit că au jurat credinţă României şi sunt datori să se declare “români”, altfel vor fi lipsiţi de acea cetăţenie. Acesta e un şantaj obraznic şi o dovadă că instituţiile române vor avea acces la fişele de recensămînt, pe care le vor verifica.

De asemenea, s-a încercat coruperea cetăţenilor Republicii Moldova, prin campanii de genul: satul cu cei mai mulţi “români” declaraţi va primi un automobil Dacia, iar elevii vor beneficia de odihnă la mare.

Am putea spune că recensămîntul din 2014 a reprezentat o farsă de milioane, la propriu. Dar e mai grav decît atăt. Acest recensămînt a fost un instrument de ingerinţă directă a statului român în procesul de evaluare demografică şi identitară din ţara noastră, a declarat Igor Dodon.

Se încearcă instituirea unui control ideologic asupra statului nostru, prin manipularea identităţii şi a simbolurilor naţionale ale cetăţenilor Republicii Moldova. După unele informaţii, instituţiile române vor să sporească procentajul de “români” de 2% din 2004. Acest lucru poate fi făcut doar prin manipularea datelor.

Joi, la şedinţa Parlamentului, grupul parlamentar al socialiştilor va cere votul deputaţilor pentru anularea recensămîntului din acest an. Rezultatele recensămîntului nu pot fi recunoscute, deoarece au fost denaturate în mod intenţionat de către organizatori şi recenzori, în scopuri politice.

Sursa: socialistii.md

Principiul de federalizare — instrument pentru soluţionarea paşnică a problemelor etno-teritoriale: cazul RM Poporul trebuie să decidă prin REFERENDUM încotro merge ţara