Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii cer referendum de demitere a lui Chirtoacă pe 30 noiembrie, odată cu alegerile parlamentare

|versiune pentru tipar||
PSRM / 4 iunie 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a organizat o conferinţă de presă pe problema organizării referendumului de demitere a primarului general de Chişinău, Dorin Chirtoacă. Igor Dodon a menţionat că socialiştii vor depune toate eforturile ca acest referendum să se desfăşoare odată cu alegerile parlamentare, pe 30 noiembrie curent, pentru a evita cheltuielile suplimentare din partea statului.

În cursul conferinţei de presă Igor Dodon şi-a exprimat regretul că grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului de demitere a primarului de Chişinău, care a fost creat în februarie 2013, a fost înregistrat abia peste 15 luni. “Înţelegem foarte bine care este motivul acestor tergiversări. Chirtoacă este protejat de către aliaţii săi politici, deoarece, în schimb, acesta le asigură şi le permite organizarea diferitelor scheme frauduloase de comerţ cu bunurile Chişinăului: pămînturi, clădiri, acţiuni, businessuri etc.”, a spus Igor Dodon.

Deşi Curtea de Apel Bălţi, care a emis ieri decizia de înregistrare a grupului de iniţiativă, a dispus colectarea semnăturilor în favoarea organizării referendumului în termenul cel mai scurt prevăzut de legislaţie — 30 zile, socialiştii vor merge la CEC pentru obţinerea listelor de subscripţie, iar în paralel se vor adresa la Curtea Supremă de Justiţie cu solicitarea de modificare a termenului de colectare a semnăturilor de la 30 zile pîna la minimum 45, deoarece municipiul Chişinău este cea mai mare localitate din ţară atît din punct de vedere numeric, cît şi teritorial, iar în termen de 30 de zile va fi dificil de a colecta circa 100 000 de semnături.

Totodată, consilierul municipal PSRM va înregistra în consiliul municipal Chişinău iniţiativa de a numi referendumul local pentru demiterea Primarului General, pentru data de 30 noiembrie 2014, în ziua alegerilor Parlamentare, cu scopul de evitare a cheltuielilor suplimentare de desfăşurare a referendumului dat.

“Vreau să-i amintesc Groparului General de Chişinău că funia i se strînge în jurul parului şi demiterea lui este inevitabilă. Socialiştii vor face tot posibilul ca acesta să zboare din Primărie, iar Chişinăul sa scăpe de mizerie şi iresponsabilitate”, a concluzionat Igor Dodon.

Amintim că socialiştii de nenumărate ori au atenţionat autorităţile şi opinia publică despre fărădelegile care se comit în oraş. Este vorba despre gestionarea frauduloasă a bugetului municipal, organizarea ilegală a concursurilor de licitaţie, despre construcţiile ilegale, acapararea spaţiilor verzi, împînzirea oraşului de panouri publicitare şi chioşcuri comerciale, acordarea dubioasă a loturilor de teren unor persoane terţe, majorarea nefondată a tarifelor la serviciile comunale, asigurarea de lobby unor firme din Romania la cîştigarea tenderelor cu privire la reparaţia celor mai importante artere din capitală, darea în arendă a unui număr mare de încăperi şi construcţii, proprietate municipală la preţuri simbolice etc. Aceste încălcări de legislaţie au fost confirmate şi de Curtea de Conturi în rapoartele sale pentru anii 2011, 2012 şi în recentul studiu al Centrului Analitic Independent “Expert-Grup” care a constatat că pierderile bugetului local al capitalei în ultimii cinci ani constituie, cel puţin, 300 de milioane de lei. Principalele pierderi financiare sunt înregistrate ca urmare a privatizărilor prin locaţiune, deseori fraudate şi nefondate.

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon: Un scurt răspuns domnului Leancă Socialiştii vor anula examenele de bacalaureat şi vor asigura revenirea la examenele de admitere în universităţi