Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Discursul deputatului socialist Igor Dodon în Parlamentul RM

|versiune pentru tipar||
PSRM / 2 iulie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Stimaţi colegi eurounionişti, adică liberali şi democraţi.

Ştiu că voi toţi, direct sau indirect, aţi dorit să ajungeţi la evenimentul de azi.

Ce să vă spun, în sfârşit visul vostru s-a împlinit. Cum s-ar zice: “Сбылась мечта…”.

V-aţi făcut tema pentru acasă în faţa Bruxelului şi a Bucureştiului.

Sunteţi executori buni. Apreciez tupeul şi cinismul vostru.

Vreau să vă spun că sunteţi mai ceva decît cosmonauţii. La o viteză cosmică aţi parafat, aţi semnat şi acum ratificaţi Acordul de Asociere cu UE. Se vede că v-a mînat cineva din urmă, dacă n-aţi avut răgaz să întrebaţi poporul ce crede şi ce vrea. Dar, de fapt, pentru voi poporul demult nu mai contează. Voi vă temeţi de opinia oamenilor.

Graba voastră de a semna şi a ratifica Acordul de Asociere e o dovadă în plus că ceva nu e curat cu acest document, ceva stă în spatele lui.

Între timp, voi aţi acţionat poliţieneşte împotriva oponenţilor eurointegrării. I-aţi demonizat şi i-aţi transformat în duşmani pe actorii politici din opoziţie. Aţi transformat în duşman un prieten strategic, Rusia.

Aţi încercat să reduceţi la tăcere jumătate din populaţia ţării. Aţi interzis referendumurile în raioane, ne-aţi împiedicat să instalăm corturi şi să protestăm paşnic în faţa Parlamentului. Am fost nevoiţi să plecăm la Bruxelles, să vă oferim noi vouă de acolo o lecţie de democraţie.

Aţi neglijat sutele de mii se semnăturicolectate în favoarea unui alt vector geopolitic, spre Uniunea Vamală.

În ultimele săptămâni, aţi deschis numeroase dosare penale la comandă, inclusiv pentru unii membri ai Partidului Socialiştilor.

Aţi făcut tot posibilul să ajungeţi la evenimentul de azi şi aţi ajuns. Dar cu ce preţ?

Eu consider că odată cu semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere a fost comisă una dintre cele mai grave erori politice de la obţinerea independenţei Republicii Moldova, o eroare care ar putea compromite definitiv statalitatea moldovenească.

Prima mare greşeală s-a produs la începutul anilor 1990, când politicienii de atunci au tensionat situaţia din ţară şi au provocat războiul de pe Nistru. A doua mare greşeală s-a produs în 2003, când preşedintele de atunci a ratat un moment unic de reîntregire a Republicii Moldova.

Acum, voi faceţi o a treia mare greşeală, deoarece prin semnarea şi ratificarea Acordului rupeţi cu mîinile voastre Transnistria şi Găgăuzia de corpul ţării.

Aţi ales să mergeţi ca rinocerul, orbeşte, încăpăţinat, fără a ţine cont de situaţia din regiune şi din ţară.

Voi puteţi să nu recunoaşteţi oficial datele referendumurilor din Transnistria şi Găgăuzia, dar acolo totuşi majoritatea oamenilor au votat pentru un alt vector de dezvoltare. Voi puteţi trece cu privirea peste datele din sondajele de opinie, dar ele arată că majoritatea cetăţenilor consideră că ţara merge într-o direcţie greşită şi vor o integrare spre Est, în Uniunea Vamală.

Anume faptul că voi foarte bine cunoaşteţi aceste realităţi v-a făcut să vă temeţi de referendumul propus de socialişti.

Acordul acesta a fost negociat pe ascuns, în mod aproape conspirativ, fără a consulta poporul într-o chestiune atât de principială pentru ţară.

Deci voi nu mai aveţi legitimitate şi credibilitate. Aţi procedat exact ca Ianucovici care a făcut jocuri geopolitice fără a organiza referendum. Procedaţi şi ca actuala putere sîngeroasă de la Kiev, care de asemenea nu consultă poporul la referendum. Şi vedem cu toţii unde a ajuns Ucraina? Dar unde va ajunge Moldova cu aşa abordări ca din topor?

Cine poate garanta în aceste condiţii integritatea teritorială a Republicii Moldova, şi cu ce mijloace?

Voi, cei de la guvernare, vă jucaţi de-a soldăţeii pe la poligoanele din Bălţi şi Cahul. Dar oare nu e o prostie să te pregăteşti de conflict armat împotriva cetăţenilor propriei ţări de dragul unui Acord? Vă amintesc, că într-o atmosferă asemănătoare au început conflictele din anii 90.

În general, oferirea soldaţilor drept carne de tun s-ar putea să fie una din pincipalele obligaţii a Chişinăului. În Acord, este în mod expres stipulat că Moldova va trebui să ia parte la operaţiunile militare organizate de Uniunea Europeană. Aceasta înseamnă că, de exemplu, dacă UE va intra în conflict militar alturi de NATO, soldaţii moldoveni vor trebui să lupte. Şi nu copiii voştri se vor duce la război, ci tot copiii de muncitori şi ţărani, oamenii simpli, a căror părere nici măcar n-aţi consultat-o.

Un capitol aparte îl reprezintă riscurile economice cărora ne supunem prin ratificarea acestui Acord blestemat. Piaţa noastră va fi inundată de produse şi mărci străine, iar propriile noastre produse vor fi necompetitive la noi acasă. Nici măcar nu le vom putea exporta în Europa, iar în curând nu le vom putea exporta nici în Rusia, deoarece vom pierde imensa piaţă de desfacere din Est.

S-ar putea să pierdem şi piaţa de muncă din Est. Numai în Rusia lucrează aproape 600 de mii de moldoveni, care trimit anual în Moldova circa 1,2 mlrd de dolari. Aceasta e partea leului din toţi banii trimişi acasă de moldoveni din toate colţurile lumii. A pierde această piaţă de muncă ar fi o catastrofă pentru sute de mii de gospodării de la noi din ţară.

Vă atrag atenţa, că toate acest pericole se pot produce pe un fundal economic şi aşa dezastruos. Situaţia economică a ţării s-a înrăutăţit încontinuu în ultimii ani. O spun nu doar eu, o spun diferiţi experţi şi organizaţii de profil.

Dar nu e nevoie de experţi, pentru a înţelege că lumea sărăceşte, oamenii nu au locuri de muncă, preţurile cresc, cursul valutar a ieşit de sub controlul iresponsabililor de la Banca Naţională.

Închipuiţi-vă că, pe acest fundal de declin economic, vom pierde exporturile spre Rusia. Deja există probleme privind exportul de vin, carne, legume, fructe, alte produse agricole. Iar în Occident nimeni nu aşteaptă produse moldoveneşti.

Închipuiţi-vă că vom pierde o parte din remitenţele din Rusia. E destil să se reducă sumele cu câteva sute de milioane de dolari, ca să ne aşezăm pe butuci.

Şi, cel mai grav, închipuiţi-vă că pierdem definitiv Transnistria, iar apoi Găgăuzia.

Cine sunteţi voi după asta? Ce suntem noi ca ţară după asta?

Eu vreau să vin acum şi cu un scurt mesaj către cetăţeni.

Nu-i credeţi pe cei care spun că eurointegrarea este ireversibilă. Aceasta este o manipulare a guvernării.

Acordul de asciere poate fi anulat şi el va fi anulat.

Noi, socialiştii, vom organiza în cele din urmă un referendum naţional, acum sau după alegeri, şi vom decide împreună cu întreg poporul ce facem. Sper ca până atunci încă să avem teritorialitatea şi statalitatea integre.

Prevăd de pe acum că procentul susţinătorilor integrării în Uniunea Vamală va creşte. Iar guvernarea actuală eurounionistă va rămâne ca o pagină scrisă neinspirat în istoria Republicii Moldova. Guvernarea de azi va fi asociată cu riscul major al destrămării ţării.

Stimaţi cetăţeni,

Acest Acord de Asociere a a fost parafat, a fost semnat, este ratificat. Şi acest acord va fi anulat.

Viaţa Acordului e scurtă şi are zile numărate, iar istoria Republicii Moldova va fi lungă.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii l-au comemorat pe Ştefan cel Mare şi Sfînt Socialiştii insistă să fie stopate represaliile împotriva Bisericii Ortodoxe din Moldova!