Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Denunţarea Acordului cu Uniunea Europeană — obiectivul de bază al socialiştilor şi societăţii moldoveneşti

|versiune pentru tipar||
PSRM / 1 septembrie 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Pseudoguvernarea, aşa numită “pro-europeană”, ignorînd opinia poporului, a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, consecinţele căruia au fost deja simţite de mii de fermieri, precum şi de zeci de mii de persoane implicate în domeniul agriculturii. Deja acum, prejudiciul suportat de economie este cifrat la sute de milioane lei. Acţiunile autorităţilor au pus în pericol peste 700 mii de cetăţeni ai Moldovei, care, temporar, trăiesc sau lucrează în Rusia, precum şi milioane de cetăţeni din interiorul ţării, pe care îi poate aştepta o criză energetică din cauza lipsei unui nou Contract de livrare a agenţilor energetici. Eventualele consecinţe vor lovi drastic în fiecare familie.

Toate sondajele de opinie indică asupra faptului că majoritatea populaţiei ţării se pronunţă pentru vectorul euroasiatic şi consideră că ţara merge într-o direcţie greşită. Nivelul de încredere faţă de autorităţile oficiale este extrem de redus.

În pofida presiunilor fără precedent din partea autorităţilor, socialiştii au indicat în repetate rînduri că vor continua lupta pentru ideile promovate şi vor tinde spre obiectivele desemnate. Începînd cu primăvara acestui an, împreună am reuşit să colectăm peste un milion de semnături în sprijinul aderării Moldovei la Uniunea Vamală. Doar în ultimile două luni au fost organizate adunări ale cetăţenilor şi adoptată Declaraţia “Pentru Uniunea Vamală” în peste 550 de localităţi ale ţării.

Autorităţile nu doar ignoră opinia majorităţii absolute a poporului moldovenesc, dar mai şi manifestă o reacţie neglijentă faţă de problemele care au apărut, în primul rînd, în agricultură, în urma propriilor decizii incompetente. Coacerea în glumă a plăcintelor gigantice, în timp ce zeci de tone de producţie a fermierilor se strică, doar confirmă incapacitatea Guvernului, şi în mod special, a coaliţiei de guvernare, de a asigura managementul situaţiei şi de a ieşi din criza produsă.

În legătură cu cele expuse, Partidul Socialiştilor declară cu toată responsabilitatea:

1. Denunţarea Acordului cu UE este prioritatea numărul unu pentru societatea moldovenească

În cadrul primei şedinţe a Parlamentului din sesiunea de toamnă, Partidul Socialiştilor va readuce în agenda de lucru a legislativului proiectul de lege privind denunţarea Acordului cu Uniunea Europeană. Îndemnăm toate forţele politice, care stau pe poziţii de statalitate, care se pronunţă pentru integrarea Moldovei în Uniunea Vamală, pentru consolidarea relaţiilor cu Rusia şi cu ţările CSI, să susţină acest proiect de lege. Socialiştii sunt gata să sprijine orice alte proiecte de lege similare, indiferent de autorii acestora.

Ţinînd cont de efectele negative ale Acordului semnat cu UE, ignorarea opiniei poporului la semnarea acestuia, politica anti-socială din ultimii ani, delapidările proprietăţii publice prin intermediul schemelor “tenebre”:

Îndemnăm toată societatea moldovenească să iasă la aceste acţiuni în formă de marş pentru a-şi expune ferm opinia, făcînd acest lucru “nu cu bîta deasupra capului” sau sub ameninţarea concedierii, cum se întîmplă în cazul măsurilor organizate de guvernare, ci reieşind exclusiv din propriile convingeri şi poziţie civică.

2. Socialiştii au pregătit un program social-economic anti-criză de dezvoltare a Moldovei

PSRM, împreună cu cei mai buni specialişti în domeniul finanţelor, economiei şi administrare publică, au elaborat un program social-economic anti-criză de dezvoltare a ţării pentru o perioadă medie, care a fost dezbătut în ultimele luni în cercurile obşteşti şi ale celor de experţi, atît în Moldova, cît şi peste hotare. Prezentarea oficială a programului, la care vor participa experţi cu renume din Moldova, Rusia şi UE, va avea loc la 19 septembrie. La baza acestui program a fost pusă paradigma de dezvoltare a economiei moldoveneşti, care va înlocui programul din ultimii 23 de ani, care nu este în stare să asigure o ameliorarea calitativă a vieţii cetăţenilor ţării, menţinînd Moldova în rîndul celor mai înapoiate ţări ale Europei şi CSI în aspect economic.

3. Socialiştii vor apăra statalitatea Republicii Moldova prin toate metodele legale

Guvernarea actuală percepe Moldova ca un proiect temporar pe harta lumii şi sistematic întreprinde acţiuni de dispariţie a ţării, prin fuziunea cu statul vecin. Propaganda deschisă în şcoli şi universităţi, acţiunile de masă, distribuirea pe scară largă a panglicilor tricolore româneşti, concertele, diferite marşuri şi mitinguri — sunt doar unele din acţiunile unioniştilor ce se desfăşoară cu acoperirea şi patronajul eurounioniştilor de la putere.

Socialiştii de cîţiva ani apără şi promovează identitatea moldovenească, istoria Moldovei şi limba moldovenească prin toate metodele posibile: am înregistrat un proiect de lege prin care cerem să fie interzise organizaţiile unioniste, am cerut să fie introduse în şcoli obiectele “Limba moldovenească” şi “Istoria Moldovei”, am organizat mai multe acţiuni în cadrul campaniei “Iubesc Moldova”. În acest an, Moldova sărbătoreşte 655 de ani a statalităţii moldoveneşti, eveniment ignorat cu desăvîrşire de către coaliţia de la guvernare. În legătură cu aceasta, pe 8 septembrie socialiştii vor organiza o conferinţă ştiinţifică internaţională.

Socialiştii în mod prioritar vor insista să fie introdus în ordinea de zi a Parlamentului din sesiunea de toamnă, proiectul de lege cu privire la introducerea în şcoli a obiectelor de studii “Istoria Moldovei” şi “Limba moldovenească” şi a legii ce prevede interzicerea organizaţiilor unioniste pe teritoriul Moldovei.

4. Congresul PSRM şi pregătirea completă a socialiştilor pentru obţinerea victoriei în alegeri

Pe 28 septembrie se va desfăşura congresul partidului. Socialiştii sunt pregătiţi de alegeri. Toate organizaţiile teritoriale de cîteva luni lucrează activ cu oamenii, aducîndu-le la cunoştinţă informaţiile despre acţiunile, iniţiativele şi proiectele partidului, iar începînd din luna septembrie îşi vor intensifica activitatea. Socialiştii sunt gata să cîştige alegerile şi împreună cu societatea moldovenească vor demonstra angajamentul şi fermitatea sa de a schimba lucrurile în Moldova, de a schimba modul de guvernare al ţării.

Moldova se află în priajma unor alegeri cruciale pentru viitorul statalităţii sale. De efortul nostru comun, de consolidarea societăţii împotriva unui regim antipopular, oligarhic şi corupt depinde ce viitor va avea ţara noastră — a colonie europeană controlată de marionetele oligarhice, în cel mai bun caz, o ţară care va dispărea în genere, în cel mai rău caz, sau un stat liber, cu o economie puternică şi independent din punct de vedere politic.

Partidul Socialiştilor îşi ia angajamentul faţă de popor să promoveze ferm şi în mod constant identitatea moldovenească, o economie puternică orientată spre rezolvarea problemelor sociale, aderarea Moldovei la Uniunea Vamală şi o politică de stat orientată spre fiecare cetăţean al ţarii.

Informaţie despre acţiunile din 14 septembrie:

Marşul “Pentru Moldova în Uniunea Vamală” va avea loc pe 14 septembrie, ora 16.00, şi va porni în trei coloane din trei puncte diferite: Academia de Ştiinţe, Circul, rotonda de la Universitatea Pedagogică I. Creangă.

La ora 17.00 în Piaţa Marii Adunări Naţionale marşul se va încheia cu “Revoluţia” în interpretarea formaţiei BI-2 şi “Victoria” interpretată de Iosif Kobzon.

Sursa: socialistii.md

Mesaj de felicitare cu prilejul zilei de 27 august — Ziua Naţională a Republicii Moldova Guvernarea trebuie să meargă încolo unde merg cetăţenii ţării