Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii insistă ca în şcolile din Republica Moldova să fie studiată istoria propriului stat şi nu a unui stat străin

|versiune pentru tipar||
PSRM / 24 octombrie 2014 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, activiştii PSRM au organizat o acţiune de protest în faţa Judecătoriei Buiucani, unde urma să fie examinată cererea de chemare în judecată, depusă de Asociaţia Istoricilor şi Politologilor “Pro Moldova” împotriva Ministerului Educaţiei, cu cerinţa de a anula ordinul ministrului despre reîntroducerea în şcolile din Republica Moldova a cursului de istorie a românilor.

“ În sediul Judecătoriei Buiucani, în faţa căruia ne aflăm, se va hotărî soarta viitoarelor generaţii care vor studia istoria propriului stat sau a unui stat străin. La noi în ţară, elevii sunt duşi în eroare studiind istoria unui stat străin şi nu a statului nostru. De aceea mulţi nu cunosc adevărata istorie a ţării noastre. De ce noi trebuie să învăţăm istoria altui stat atunci cînd Republica Moldova este un stat independent şi are propria istorie?” a declarat juristul PSRM, Victor Poleacov.

Istoricul Sergiu Nazaria, care a participat la protest a menţionat că după trei ani de judecată a Asociaţiei Istoricilor şi Politologilor “Pro Moldova” cu Ministerul Educaţiei referitor la anularea ordinului ministrului pentru reintroducerea cursului de istorie a românilor, un curs antistatal, antipopular, un curs xenofob care propagă naţionalismul şi ura între popoare, Judecătoria Buiucani a luat decizia că ea nu este competentă să examineze acest caz, deşi, încă doi ani în urmă Curtea Supremă de Justiţie a luat decizia că Judecătoria Buiucani este competentă să examineze acest caz. În opinia istoricului Judecătoria dată nu doreşte să-şi assume responsabilitatea şi probabil aşteaptă rezultatul alegerilor parlamentare.

Protestatarii au scandat “Moldova, Moldoveni, Moldovenesc”, “Moldova — stat independent”, “Vrem să studiem propria istorie”.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii au recomandat D-nei Buliga şi întregului Guvern să plece la casa de nebuni Igor Dodon: De ce se depreciază leul moldovenesc?