Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon: Reducerea preţului de import al gazelor naturale pentru anul 2015 a fost posibilă doar datorita Contractului semnat de guvernul Greceanîi

|versiune pentru tipar||
PSRM / 12 noiembrie 2014
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Ieri guvernarea eurounionista s-a grabit sa anunte despre un “nou” succes — semnarea contractului cu Concernul Rus Gazprom de livrare a gazelor naturale la un pret mai redus pentru a. 2015.

Consider necesar sa explic — nu exista nici un merit al actualei guvernari in scaderea pretului la importul gazului, si anume:

  1. La moment este in vigoare si urmeaza a fi prelungit contractul de livrare a gazelor catre Republica Moldova semnat si negociat in a. 2006 de catre dna Greceanii Zinaida, atunci Prim vice Prim Ministru al RM. Candu&Co nu au avut capacitatea de a modifica nici un abzat din acest contract doar prelugindu-l pe parcursul ultimilor ani.
  2. In acest contract este indicat ca pretul de livrare a gazului se calculeaza in baza unei formule speciale, factor decisiv fiind pretul petrolului. Pe parcursul ultemelor 3–4 luni pretul petrolului si derivativelor sale a scazut cu peste 30% ceea ce a servit drept baza pentru recalcularea pretului de livrare a gazelor naturale. Astfel cind Candu&Co declara ca este meritul guvernarii ar fi bine sa explice cum Moldova poate influenta scaderea cotatiilor petrolului la bursele internationale.
  3. Scaderea pretului de import al gazelor naturale nu va fi simtita de consumatorii finali din Republica Moldova. Pe parcursul ultemelor luni in Moldova moneda nationala s-a depreciat cu peste 25% pe cind pretul de import al gazului se va micsora doar cu cca 17%. Prin urmare tarifele de livrare a gazelor catre consumatorii casnici şi agenti economici cel mai probabil va fi in crestere. Populatia va plati mai mult pentru ca Dragutanu&Co au depreciat artificial leul moldovenesc in scopuri speculative incepind cu august anul trecut.

Concluzie: reducerea pretului de import al gazelor naturale pentru a. 2015 nu este un merit al actualei guvernari si a fost posibila doar datorita Contractului seminat de dna Greceanii in 2006 si datorita reducerii pretului petrolului. Populatia va plati mai mult din cauza speculatiilor organizate pe piata valutara de catre oligarhii aflati la guvernare.

Contractul la gaz trebuie renegociat, doarece preţul la gaze poate fi de două ori mai mic, ceea ce va conduce la diminuarea dublă a preţurilor pentru serviciile comunale pentru populaţie şi relansarea sectorului de producere. Dar acest lucru se poate întîmpla doar dacă Moldova aderă la Uniunea Vamală.

Sursa: dodon.md

Mesaj de felicitare din partea liderului PSRM, Igor Dodon, cu prilejul Zilei Unităţii Naţionale a Rusiei Mesaj de felicitare către Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, cu ocazia zilei de naştere