Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Partidul Socialiştilor a cerut demisia guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu

|versiune pentru tipar||
PSRM / 19 ianuarie 2015 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, deputaţii Parlamentului RM, reprezentanţi ai Partidului Socialiştilor, membrii formaţiunii şi adepţii Partidul Socialiştilor din Republica Moldova au organizat o acţiune de protest împotriva conducerii Băncii Naţionale şi au cerut demisia şefului instituţiei în cauză, Dorin Drăguţanu.

În perioada noiembrie-decembrie, 2014, rezervele valutare oficiale s-au redus cu 500 milioane dolari SUA. Totodată, s-a produs cea mai pronunţată depreciere a leului moldovenesc. În opinia membrilor acţiunii de protest, deprecierea artificială a monedei naţionale a avut loc cu binecuvîntarea şi cu implicarea directă a conducerii Băncii Naţionale. Socialiştii sînt indignaţi de inerţia BNM în privinţa cursului valuta, ceea ce a dus deja la majorarea preţurilor la mărfurile de primă necesitate, în primul rînd la produsele alimentare şi la medicamente. Urmează majorarea tarifelor la serviciile comunale: gaz, electricitate, agent termic.

În ultimele 6 luni, petrolul s-a depreciat, practic de 2,5 ori totuşi, în Moldova, preţurile la produsele petroliere s-au redus cu doar 10 la sută. Actualmente, costul benzinei de marca А-95 constituie 16 lei şi jumătate, în timp ce costul real al unui litru de combustibil nu trebuie să depăşească 12 lei. Manifestanţii s-au pronunţat pentru stabilizarea neîntîrziată a monedei naţionale şi au cerut o examinare cît mai operativă a chestiunii în cauză la şedinţa Parlamentului RM.

O atenţie specială a participanţilor la protest a fost acordată situaţiei de la BEM, Banca Socială şi Unibank. În prezent, Partidul Socialiştilor este contactat de mai mulţi deponenţi, care nu-şi pot ridica banii din aceste bănci. În opinia PSRM, situaţia din sfera bancară ameninţă printr-o pierdere masivă a depozitelor pentru sute de mii de cetăţeni ai Moldovei, fapt ce poate degenera într-o explozie socială de amploare.

Din aceste considerente, manifestanţii au cerut demisia guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, acuzîndu-l de complicitate la delapidările din fondurile bancare şi inerţie în soluţionarea situaţiei create. Plus la aceasta, socialiştii şi adepţii acestora au cerut naţionalizarea Băncii de Economii şi s-au pronunţat pentru efectuarea unei anchete operative şi identificarea tuturor celor implicaţi în delapidări de fonduri de la BEM, Banca Socială şi Unibank. Potrivit PSRM, miniştrii, prim-miniştrii şi conducerea Băncii Naţionale, precum şi toate persoanele implicate în furtul băncii de stat şi înşelarea deponenţilor, trebuie să stea la puşcărie.

“În timp ce cineva cîştigă miliarde şi le scoate din Moldova în zone offshore, pe noi ne paşte pericolul unei catastrofe economice. În loc să apere interesele cetăţenilor şi ale ţării, Banca Naţională a RM a încheiat contracte de cartel cu organizaţiile financiare şi cu oligarhii, care au drept scop să fure în continuare din banii statului şi ai populaţiei.”, a menţionat deputatul Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

“Drăguţanu merită nu doar să fie demis, ci şi urmărit penal pentru incompetenţă şi inerţie, care au provocat o situaţie deplorabilă în sectorul financiar-bancar al ţării”, a declarat deputatul Parlamentului RM, reprezentantul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban.

După cum a menţionat, săptămîna trecută, liderul PSRM, Igor Dodon fracţiunea Partidului Socialiştilor a declarat despre lansarea unei lupte fără compromis împotriva iresponsabilităţii şi incompetenţei partidelor pro-europene de dreapta. Socialiştii vor intensifica acţiunile de protest şi activitatea zilnică cu cetăţenii la nivel de ţară.

Sursa: socialistii.md

Incapacitatea de a forma o majoritate în Parlament confirmă necesitatea organizării unor alegeri anticipate Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi participă la Moscova la acţiunile organizate cu prilejul manifestării “Întilniri parlamentare de Crăciun”