Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Partidul Socialiştilor o va susţine pe Irina Vlah, candidat independent, la alegerile başcanului Găgăuziei

|versiune pentru tipar||
PSRM / 3 februarie 2015 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

După cum s-a anunţat anterior, Partidul Socialiştilor a organizat consultări cu candidaţii la funcţia de başcan al Găgăuziei. După examinarea tuturor candidaturilor, astăzi, Comitetul Executiv Politic al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova a votat în unanimitate pentru susţinerea candidatului independent, Irina Vlah, la alegerile pentru funcţia de başcan al Găgăuziei, din 22 martie curent. În urma discuţiilor, Irina Vlah şi conducerea PSRM au ajuns la o poziţie unică privind viitorul Moldovei în general şi al Găgăuziei, în special. Atît socialiştii cît şi echipa Irinei Vlah sînt convinşi de faptul că Găgăuzia trebuie să devină o regiune prosperă, care se dezvoltă dinamic în componenţa Republicii Moldova, urmînd cursul spre aderare la Uniunea Economică Euroasiatică.

“Trebuie să fim alături de Rusia puternică, a declarat Igor Dodon în cadrul conferinţei de presă. Am ajuns la un numitor comun atît pe acest subiect, cît şi pe alte subiecte de importanţă majoră. O eventuală victorie a Irinei Vlah va oferi Găgăuziei şansa relansării social-economice a autonomiei, implementarea unor proiecte moldo-ruse de perspectivă, crearea locurilor de muncă, precum şi asigurarea unor standarde şi garanţii sociale de nivel înalt”.

Igor Dodon a menţionat că Partidul Socialiştilor apreciază pozitiv potenţialul de lider, calităţile profesionale şi orientarea pro-rusă a Irinei Vlah. Unul din argumentele în favoarea acestei candidaturi l-a constituit colaborarea dintre PSRM şi Irina Vlah în activitatea de organizare a referendumului din Găgăuzia, din 2 februarie, 2014.

Totodată liderul socialiştilor a specificat că în Găgăuzia va avea loc o confruntare dură între două poluri politice. Pe de o parte se vor afla diferiţi reprezentanţi ai guvernării oligarhice pro-europene, care duce ţara spre transformare într-o colonie a Vestului, lipsită de careva drepturi, iar în perspectivă — spre anexare la România. Pe de altă parte se află blocul stataliştilor moldoveni, conştienţi de faptul că Moldova nu are o altă cale pentru reintegrare teritorială, refacere economică şi dezvoltare, decît orientarea spre Rusia şi aderarea la Uniunea Euroasiatică. Liderul acestui bloc este Irina Vlah, care se bucură de încredere în Rusia, care este capabilă să asigure consolidarea societăţii găgăuze şi soluţionarea problemelor social-economice ale autonomiei.

Partidul Socialiştilor este dispus să depună toate eforturile, să-şi folosească toată experienţa şi potenţialul pentru a obţine victoria Irinei Vlah la alegerile pentru funcţia de başcan al Găgăuziei. Igor Dodon a amintit că, în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, anul trecut, aproximativ 60 la sută din locuitorii Găgăuziei şi-au dat voturile pentru PSRM. Potrivit ultimului sondaj de opinie publică, organizat în ianuarie, 2015, cel puţin 50% din populaţia Găgăuziei este gata să voteze, la alegerile başcanului Găgăuziei, pentru candidatura propusă de Partidul Socialiştilor. Potivit situaţiei la ziua de astăzi, Irina Vlah înregistrează cel mai înalt rating printre toţi candidaţii pentru postul de başcan al Găgăuziei. Liderul PSRM i-a îndemnat pe toţi cei, care au susţinut Partidul Socialiştilor la alegerile parlamentare, să-şi dea votul pentru Irina Vlah.

Potrivit lui Dodon, foarte important este faptul că Irina Vlah nu este membru de partid, ci candidat independent. Liderul Partidului Socialiştilor este convins că viitorul başcan este obligat să servească interesele întregului popor al Găgăuziei. Dodon a îndemnat absolut toate partidele de stînga, care au mai rămas în Moldova, să sprijine la maximum candidatura Irinei Vlah.

La rîndul său, Irina Vlah, a adus mulţumiri conducerii Partidului Socialiştilor pentru susţinere. Ea a confirmat ataşamentul său pentru aceleaşi scopuri şi valori, pe care le promovează echipa sa şi Partidul Socialiştilor. Potrivit candidatului, susţinerea Partidului Socialiştilor îi oferă încredere în victorie la alegeri. “Acum toate ne sînt în puteri! — a declarat Irina Vlah. Echipa mea va putea obţine o victorie convingătoare, preluînd conducerea în regiune, soluţionînd eficient toate problemele majore de ordin economic şi social. Noi vom dezvolta Găgăuzia, vom lupta împreună pentru viitorul Moldovei, în colaborare cu Rusia. Este un lucru dorit de poporul găgăuz şi majoritatea poporului Moldovei”.

În discursul său, liderul fracţiunii socialiştilor în Parlament, ex-prim-ministrul Moldovei, Zinaida Greceanîi, a dat o apreciere înaltă calităţilor profesionale ale Irinei Vlah şi a făcut un apel către alegătorii găgăuzi să sprijine această candidatură la alegerile pentru funcţia de başcan.

Sursa: socialistii.md

PSRM: Noi avem încredere în găgăuzi, aşa cum ei au avut încredere în noi PSRM: Nu — sfidării neutralităţii Moldovei!