Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

PSRM: Noi avem încredere în găgăuzi, aşa cum ei au avut încredere în noi

|versiune pentru tipar||
PSRM / 2 februarie 2015
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi se împlineşte un an de la data desfăşurării referendumului pe teritoriul Găgăuziei. În pofida faptului că guvernarea pro-occidentală s-a opus cu vehemenţă organizării plebiscitului, poporul găgăuz, prin aplicarea celei mai înalte manifestări a democraţiei — exprimarea voinţei poporului — şi-a exprimat atitudinea faţă de vectorul extern de dezvoltare al ţării — cel de aderare la Uniunea Vamală.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova este singurul partid parlamentar, care a sprijinit deschis referendumul din Găgăuzia, şi a lansat iniţiativa organizării unor plebiscite similare în toate regiunile Republicii Moldova. Doar, în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, astfel de chestiuni cum ar fi determinarea vectorului de politică externă al ţării pot fi rezolvate doar prin intermediul referendumului.

Din păcate, guvernul pro-occidental al Moldovei a ignorat voinţa poporului găgăuz, precum şi dispoziţia majorităţii cetăţenilor ţării noastre şi a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană — umilitor pentru Republica Moldova.

Cu toate acestea, în cadrul alegerilor parlamentare din data de 30 noiembrie a anului trecut, aproximativ 60% din populaţia Găgăuziei au votat Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. Aceasta a fost cea mai înaltă apreciere a luptei PSRM pentru salvarea statalităţii moldoveneşti, asigurarea păcii interetnice în Moldova şi restabilirea relaţiilor de colaborare frăţeşti cu FR. Vă asigurăm că în actualul Parlament vom depune toate eforturile în vederea realizării acelui obiectiv strategic pe care l-au realizat cetăţenii Găgăuziei pe data de 2 februarie 2014 şi pentru care optează majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova.

Astăzi, în ajunul alegerilor başcanului, regimul colonial-oligarhic încearcă să instaleze în funcţia de başcan al Găgăuziei o marioneta de-a sa. Candidaţii din partea autorităţilor, ale căror nume sunt cunoscute, vor încerca să transforme Găgăuzia într-un teritoriu obedient, unde va fi implementat proiectul eurounionist. În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, Guvernul a prezentat un număr de candidaţi spoileri, cu scopul de a induce în eroare poporul găgăuz pentru a putea împărţi voturile. Mulţi dintre candidaţi au sprijinit deschis sau “pe ascuns” Partidul Democrat. Anume Partidul Democrat la alegerile prezidenţiale din România a susţinut persoana care a promis în 2018 să înfăptuiască “a doua Mare Unire” — acest lucru însemnînd oferirea Republicii Moldova pe tavă Bucureştiului.

Noi suntem siguri că poporul Găgăuziei este suficient de înţelept să nu permită ca regimul de la Chişinău să instaureze la putere în autonomie o marionetă pro-europeană. Noi suntem siguri că poporul Găgăuziei nu va vota pentru un candidat care vrea să promoveze în regiune românizarea şi “valorile europene”.

Începînd de astăzi, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova iniţiază consultări cu candidaţii înregistraţi. Socialiştii vor susţine aceleaşi poziţii pe care le-au declarat mai devreme. Suntem gata să sprijinim un candidat pentru postul de başcan al Găgăuziei, care se pronunţă pentru denunţarea Acordului de Asociere cu UE, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Economică Eurasiatică, precum şi sprijinirea iniţiativelor sociale, economice, programul politic şi economic al partidului.

Noi sîntem cu voi, cetăţeni ai Găgăuziei! Avem o istorie şi valori comune. Avem un viitor comun — o Moldovă prosperă şi independentă alături de Rusia puternică!

Sursa: socialistii.md

Igor Dodon: Actualii guvernanţi trebuie apucaţi de “faberge”, să dea înapoi toate miliardele furate Partidul Socialiştilor o va susţine pe Irina Vlah, candidat independent, la alegerile başcanului Găgăuziei