Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Socialiştii au contestat la Curtea Constituţională decizia privind desfăşurarea şedinţei plenare a Parlamentului cu uşile închise

|versiune pentru tipar||
PSRM / 27 martie 2015 | 
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, şi deputatul PSRM, Vladimir Ţurcan, au contestat la Curtea Constituţională decizia Parlamentului RM din 24 martie, 2015, despre desfăşurarea în regim închis a şedinţei în plen a organului legislativ, în cadrul căreia a fost audiat raportul Comisiei Parlamentare referitor la situaţia în sectorul financiar-bancar al ţării şi delapidările de bani din bănci.

Potrivit lui Igor Dodon, decizia majorităţii parlamentare de a se întruni în şedinţă cu uşile închise contravine legii supreme a ţării. “Mai multe articole ale Constituţiei RM stipulează clar că nu poate fi tăinuită sau secretizată informaţia, care reprezintă interes public. În opinia noastră, evenimentele din sectorul bancar al ţării, speculaţiile de pe piaţa valutară, delapidările de miliarde de lei — reprezintă o informaţie cu caracter public, care îl vizează pe fiecare cetăţean al Republicii Moldova. Astfel, Constituţia RM garantează cetăţenilor ţării acces la această informaţie. În opinia noastră, decizia majorităţii parlamentare — comuniştilor, democraţilor şi liberal-democraţilor — de a secretiza informaţia respectivă vine în contradicţie cu Constituţia RM. De aceea, astăzi, noi am depus o sesizare la CC, pentru ca judecătorii să se expună pe marginea constituţionalităţii deciziei de a desfăşura şedinţa respectivă cu uşile închise”, a menţionat Dodon.

În acelaşi timp, preşedintele Partidului Socialiştilor a indicat că scopul urmărit de majoritatea parlamentară la adoptarea deciziei despre caracterul secret al şedinţei, este evident: “Guvernarea nu doreşte ca oamenii să cunoască adevărul — cine de fapt a furat aceste miliarde. Ei nu doresc ca cetăţenii să ştie că cei care le conduc ţara au fost implicaţi în acest fărădelegi”.

Socialiştii şi-au exprimat speranţa că CC va examina sesizarea în cauză şi se va expune în privinţa dată cît mai curînd.

Sursa: socialistii.md

Socialiştii au dat start proiectului “Pădurea Victoriei” Mesaj de felicitare cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte din partea preşedintelui Partidului Socialiştilor, Igor Dodon