Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Igor Dodon a declarat în cadrul întrevederii cu Marian Lupu, că socialiştii vor insista pe organizarea alegerilor anticipate

|versiune pentru tipar||
PSRM / 25 noiembrie 2015
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova s-a întîlnit cu Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova, la iniţiativa Partidului Democrat de a discuta posibilitatea investirii unui nou Guvern.

În cadrul întrevederii, Igor Dodon a reiterat poziţia PSRM că trebuie respectate cerinţele cetăţenilor, care, potrivit tuturor sondajelor, doresc alegeri anticipate; alegerea preşedintelui prin vot direct; reconsiderarea modului şi direcţiei de guvernare; pedepsirea tuturor vinovaţilor de furtul miliardului şi recuperarea acestuia.

În legătură cu aceasta Igor Dodon a venit cu următoarele propuneri faţă de PD:

  1. Propunerea unui vot comun pentru modificarea articolului din Constituţie care ţine de alegerea preşedintelui, eventual organizarea unui referendum naţional în acest sens.
  2. Propunerea de a declanşa, prin nealegerea unui nou premier, a scrutinului parlamentar anticipat, pentru a le oferi cetăţenilor posibilitatea să decidă componenţa noului legislativ. Actuala guvernare nu mai are legitimitate.
  3. Votarea de urgenta in Parlament a unui pachet de legi de acordare a compensaţiilor in legătura cu creşterea tarifelor (compensarea totala a diferenţei dintre tarifele vechi si noi) din contul profitului BNM înregistrat in 2015 din diferenţa de curs a monedei naţionale.
  4. Propunerea organizării unui referendum naţional cu privire la vectorul extern al ţării, pentru ca următoarea guvernarea să acţioneze în conformitate cu opinia poporului Republicii Moldova.
  5. Propunerea de a condamna, printr-un act semnat în comun, activitatea celor trei guverne demise în perioada 2009–2015, ca fiind guverne corupte, implicit demise pentru corupţie şi incompetenţă.
  6. Demisia conducerii tuturor instituţiilor de stat care sunt responsabile de furtul miliardelor din sectorul bancar si eliberarea statului captiv.
  7. Propunerea de a condamna acţiunile unioniste, care subminează integritatea şi suveranitatea statului şi surpă temelia identitară a poporului moldovenesc.
  8. Propunerea de a semna un act comun, ce prevede consolidarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova, care să fie votat în Parlament.

“Socialiştii rămîn ferm pe poziţia că doar alegerile parlamentare anticipate pot elibera Moldova de eurounionişti”, a subliniat Igor Dodon în finalul întrevederii.

Sursa: socialistii.md

Soluţia pentru salvarea Republicii Moldova din criza politică Progresul moldovenesc: 10 paşi de Făurire