Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Fracţiunea PSRM în CMC a făcut bilanţul activităţii anului 2016

|versiune pentru tipar||
PSRM / 2 februarie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, înaintea şedinţei Consiliului Municipal Chişinău, fracţiunea Partidului Socialiştilor din CMC a făcut un bilanţ al activităţii anului 2016. Potrivit lui Ion Ceban, preşedintele fracţiunii PSRM, pe parcursul unui an şi jumătate de la alegerile locale, niciun membru al fracţiunii socialiştilor nu a votat vreo decizie controversată care s-ar referi la darea în arendă sau vinderea unor terenuri.

“Aceasta este victoria noastră. Am făcut Consiliul Municipal mai responsabil, deoarece şi alţi colegi, în acest sens, au devenit mai vigilenţi în aprobarea deciziilor cu caracter dubios. Am lucrat în favoarea Chişinăului şi pentru chişinăueni”, a declarat Ion Ceban.

Potrivit consilierului socialist, fracţiunea PSRM în CMC a reuşit să facă activitatea Consiliului mai transparentă şi să implice la maximum societatea civilă.

“În primul rînd, este vorba despre transmiterea on-line a şedinţelor fiecărei comisii a Consiliului Municipal Chişinău. Deşi ne-am confruntat cu diverse obstacole, din luna aprilie fiecare şedinţă s-a desfăşurat sub vizorul camerelor video. În al doilea rînd, fiecare decizie a fost examinată cu participarea societăţii civile. În cel de-al treilea rînd, am insistat ca în Consiliul Municipal Chişinău să apară sistemul electronic de vot şi din cîte am înţeles, spre finele lunii martie, acesta deja va fi. Pentru aceste rezultate, vreau să le mulţumesc şi colegilor din alte fracţiuni”, a adăugat Ion Ceban.

Conducătorul fracţiunii PSRM în CMC a subliniat că, datorită socialiştilor, în ordinea de zi a Consiliului Municipal au fost incluse mai multe iniţiative sociale cu privire la alocarea fondurilor suplimentare pentru suburbii, pentru instituţiile de învăţămînt şi spitalele din Chişinău ş.a.

Fracţiunea PSRM în CMC a prezentat priorităţile pentru anul 2017

Consilierii municipali din Partidul Socialiştilor intenţionează să continue activităţile în Consiliul Municipal, în anul 2017. Astăzi, 2 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentantul fracţiunii PSRM în CMC, Ion Ceban, a prezentat priorităţile activităţilor consilierilor pentru 2017.

În primul rînd, potrivit lui Ion Ceban, este vorba despre demisia primarului general, Dorin Chirtoacă. Indiferent de faptul că în 2016 instanţele de judecată au interzis un referendum “anti-Chirtoacă”, în 2017 consilierii intenţionează să revină la subiectul dat şi să contesteze la CEDO acest refuz.

O altă prioritate în activitatea consilierilor socialişti este formarea, aprobarea şi executarea bugetului municipal pentru anul 2017, cu participarea cetăţenilor şi a societăţii civile.

“Astăzi, la cererea noastră, a fost inclus în ordinea de zi, bugetul. Bugetul trebuie să fie participativ şi orientat pe strategii şi necesităţi, dar nu elaborat în birourile funcţionarilor. Împreună cu colegii, vom încerca să interzicem lui Chirtoacă să schimbe direcţionarea fondurilor alocate. Cum ar fi, anul curent, am alocat, la insistenţa PSRM, aproximativ 100 milioane lei şi am insistat ca aceşti bani să fie oferiţi suburbiilor, căci şi acolo sunt şcoli, străzi şi infrastructură care trebuie reparată, dar banii nu au ajuns la destinaţie” a declarat Ion Ceban.

În 2017, consilierii PSRM intenţionează să solicite elaborarea şi definitivarea planului urbanistic general, precum şi să pregătească regulamente pentru construcţie.

“Oraşul Chişinău este singura capitală din Europa care nu are un plan de dezvoltare durabilă. De asemenea, este necesar să fie elaborate planuri urbanistice zonale” — a subliniat socialistul.

“Noi vom avea grijă ca să nu fie încălcată legislaţia Republicii Moldova, planurile urbanistice, precum şi drepturile şi interesele cetăţenilor. Vom urmări arendarea terenurilor conform legii şi vom raporta toate deciziile cetăţenilor. De asemenea, vom organiza audieri publice privind schimbarea regulamentului” a adăugat Alexandr Odinţov.

“Facem un apel căte toate fracţiunile şi poate cu un angajament comun, să discutăm priorităţile commune şi viziunile pentru anul 2017 şi să finalizăm cele 20 priorităţi majore care le-am planificat” a conchis Ion Ceban.

Sursa: psrm.md

PSRM iniţiază un referendum pentru anularea Legii prin care populaţia este impusă să achite miliardul furat Partidul Socialiştilor din Republica Moldova va semna un acord de cooperare cu Partidul Justiţiei şi Dezvoltării din Turcia