Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Fracţiunea PSRM şi-a atins scopul referitor la examinarea în Parlament a proiectului de lege privind sistemul mixt de vot

|versiune pentru tipar||
PSRM / 5 mai 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

La insistenţa fracţiunii PSRM proiectul de lege privind sistemul mixt de vot a fost inclus pe ordinea de zi a Parlamentului, la data de 5 mai, şi adoptat în prima lectură cu 74 de voturi.

A fost rezultatul consultărilor fracţiunii cu Preşedintele Parlamentului Andrian Candu, după ce majoritatea parlamentară a votat pentru includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind introducerea sistemului uninominal de vot.

Socialiştii şi-au exprimat indignarea faţă de decizia majorităţii şi au solicitat de la Candu excluderea proiectului cu privire la trecerea sistemului uninominal de vot de pe ordinea de zi.

“Când se propun astfel de proiecte importante, iniţial ele trebuie dezbătute la Biroul Permanent şi în Comisiile de profil. Miercuri, şedinţa Biroului Permanent a fost o bună ocazie de a prezenta acest proiect. Ieri, am votat ordinea de zi pentru această săptămână — am avut o a doua ocazie de a include proiectul de lege” a declarat deputatul socialiştilor Vlad Batrîncea.

Deputatul Vasile Bolea a adăugat că în conformitate cu dispoziţiile articolului 56 din Regulamentul Parlamentului, proiectul de lege nu poate fi reprezentat la şedinţa Parlamentului, fără avizul Comisiei de profil.

Cu toate acestea, Andrian Candu a refuzat să facă acest lucru. Ca răspuns, fracţiunea PSRM a solicitat includerea proiectului său privind trecerea la sistemul mixt de vot pe ordinea de zi. După dezbaterea acestui proiect cu Preşedintele Parlamentului în cadrul fracţiunii socialiştilor, proiectul de lege al PSRM a fost inclus pe ordinea de zi.

Iniţial, cu 52 de voturi ale deputaţilor a fost adoptat în prima lectură proiectul de lege privind introducerea sistemului uninominal de vot.

Cu un număr de 74 de voturi a fost adoptat în prima lectură proiectul de lege al socialiştilor privind trecerea la un sistem mixt de vot.

Din moment ce au fost adoptate două proiecte de lege, s-a decis să se desfăşoare, în acest sens şedinţa Comisiei juridice, care a ajuns la concluzia că este necesar să comaseze aceste două proiecte şi pentru a doua lectură să vină cu un document de compromis unic privind sistemul mixt de vot bazat pe proiectul PSRM. Parlamentul a votat în favoarea propunerii Comisiei, cu 74 de voturi “pentru”.

Sursa: psrm.md

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a semnat Acordul de Cooperare cu Partidul Justiţiei şi Dezvoltării din Turcia Igor Dodon a participat la Parada Victoriei din Piaţa Roşie şi a depus flori la Mormîntul ostaşului necunoscut