Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Guvernul Filip — o ameninţare la adresa securităţii RM

|versiune pentru tipar||
PSRM / 14 iunie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Fracţiunea Partidului Socialiştilor a prezentat astăzi, 14 iunie, iniţiativa cu privire la înaintarea moţiunii de cenzură asupra activităţii Guvernului Filip.

Socialiştii şi-au justificat iniţiativa prin faptul că de la învestirea sa, ianuarie 2016 şi pînă în prezent, Guvernul Filip a fost şi rămîne un guvern antisocial, antipopular, antidemocratic şi mincinos. Guvernul a fost creat de către majoritatea parlamentară la limita legitimităţii, împotriva voinţei poporului.

“Acest guvern trăieşte într-o altă realitate şi în ultimele rapoarte s-a pretins la anumite rezultate economice şi creşterea standardelor de viaţă. În realitate, situaţia este cu totul alta”, a declarat în cadrul briefingului din data de 14 iunie, secretarul executiv al Partidului Socialiştilor, deputat al fracţiunii parlamentare a PSRM, Vlad Batrîncea.

Deputatul a menţionat că în ţară are loc o stagnare economică şi degradare socială.

“În toate sectoarele şi domeniile vitale pentru ţară se atestă probleme majore. Deficitul bugetar pentru 2017 planificat este unul fără precedent. Nivelul investiţiilor străine directe raportate la PIB sînt în continuă scădere, aflîndu-se astăzi la cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani. Datoria publică externă a atins cote maxime, fiind comparabilă în acest sens doar cu dezastrul economic lăsat de guvernările «democratice» din anii 90”, a menţionat socialistul.

Potrivit lui, acordul cu Fondul Monetar Internaţional, semnat în grabă şi fără o amplă informare/consultare cu poporul Republicii Moldova, a cauzat creşterea tarifelor, impozitelor şi altor costuri de viaţă, a condiţionat creşterea vîrstei de pensionare, a îngheţat practic creşterile salariale.

Vlad Batrîncea a menţionat, că prin urmare s-a creat o situaţie dificilă în sfera socială.

“Puterea reală de cumpărare a cetăţenilor a scăzut. Valoarea medie a pensiei acoperă cu greu 85 la sută din minimul de existenţă, iar 70% din cetăţenii Republicii Moldova primesc un salariu sub media pe ţară. Aproape un milion de cetăţeni se află în pragul sărăciei, în special pensionarii, persoanele cu nevoi speciale, familiile cu mulţi copii. Aceştia sînt nevoiţi să supraveţuiască în condiţii extreme. Cu părere de rău, în Moldova nu au mai rămas indicatori care ar inspira optimism”, a subliniat deputatul.

Aceste şi alte acţiuni, alături de retorica şi isteria antirusă continue, nu pot fi calificate altfel decît o tentativă de a iniţia un nou război diplomatic şi economic dintre Moldova şi Federaţia Rusă, iar acest lucru este doar în detrimentul ţării noastre.

Relaţiile cu Federaţia Rusă au avut de suferit grav după semnarea, fără o consultare prealabilă cu poporul Republicii Moldova, a acordului de asociere cu Uniunea Europeană, fiind puşi în dificultate majoră mii de agenţi economici, care exportau pe piaţa Rusiei produse moldoveneşti, sute de mii de concetăţeni, care activau pe teritoriul FR, a fost pusă sub semnul întrebării securitatea energetică, dar şi cea economică a ţării.

Odată cu alegerea şefului statului de către întreg poporul, relaţiile cu Federaţia Rusă, graţie acţiunilor preşedintelui Igor Dodon au început să fie restabilite. Au fost reluate, pe mai multe categorii de mărfuri, exporturile de produse moldoveneşti, au fost soluţionate, în mare parte, problemele cu care se confruntă migranţii, a fost început dialogul de atragere a investiţiilor şi cooperării regionale.

Acum Guvernul Filip aduce învinuiri nefondate Federaţiei Ruse despre implicarea în politica a internă a RM, fiind, totodată, tentat să limiteze libertatea de exprimare şi să impună cenzura în mass-media, dar şi în spaţiul virtual.

Declararea abuzivă drept persona non grata a cinci diplomaţi ruşi, pune în pericol relaţiile politico-economice ale ţării cu partenerul strategic al Republicii Moldova, inclusiv a cetăţenilor RM care se află în Federaţia Rusă.

“Aceste şi alte acţiuni, alături de retorica şi isteria antirusă continue, nu pot fi calificate altfel decît o tentativă de a iniţia un nou război diplomatic şi economic dintre Moldova şi Federaţia Rusă, iar acest lucru este doar în detrimentul ţării noastre”, a declarat Vlad Batrîncea.

Socialiştii au amintit de faptul că mulţi membri ai Executivului au fost sau sunt implicaţi în scheme coruptibile şi de trafic de influenţă, care în mod cert au prejudiciat bugetul statului. Unii din ei deja au statut de bănuit sau învinuit în cadrul proceselor penale pornite. Astăzi, fotoliile a şase miniştri sunt vacante.

Guvernul manifestă insuficienţă de acţiuni în privinţa furtului miliardului. Banii pînă în prezent nu au fost returnaţi în bugetul statului, iar majoritatea dintre cei care poartă responsabilitate directă pentru fraudă nu au fost au fost puşi sub învinuire. În aceste condiţii Guvernul a găsit cea mai simplă soluţie de a pune returnarea banilor pe spatele cetăţenilor.

Reprezentanţii PSRM au prezentat datele sondajelor sociologice conform cărora marea majoritate a cetăţenilor republicii consideră că ţara se dezvoltă într-o direcţie greşită, au încredere deplină în guvern doar 2% dintre respondenţi.

În aceste condiţii, fracţiunea PSRM a anunţat că Guvernul Pavel Filip ar trebui să fie demis şi să se organizeze alegeri parlamentare anticipate. Deputaţii şi-au prezentat iniţiativa privind moţiunea de cenzură asupra activităţii guvernului. În prezent, iniţiativa a fost semnată de 24 de deputaţi. Ca să fie prezentată în Parlament, este necesar un număr de 26 de semnături. Socialiştii a făcut apel la colegii săi să susţină iniţiativa privind moţiunea de cenzură asupra Guvernului Pavel Filip.

Sursa: psrm.md

Fracţiunea PSRM în Parlament: Vom lupta până la capăt împotriva acestui proiect de lege anti-popular, anti-constituţional, anti-democratic PSRM se expune împotriva reformei administrativ-teritoriale, propusă de Guvernul Filip