Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Parlamentul a aprobat condiţiile Preşedintelui RM şi a socialiştilor privind schimbarea sistemului electoral

|versiune pentru tipar||
PSRM / 20 iulie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Astăzi, 20 iulie, Parlamentul a adoptat în a doua lectură proiectul de modificare a Codului Electoral al Republicii Moldova, care prevede trecerea la sistemul mixt de vot. Amendamentele au fost votate pe baza proiectului Partidului Socialiştilor, în conformitate cu toate condiţiile care au fost înaintate de către Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

“Astăzi Parlamentul Republicii Moldova, cu votul a 74 de deputaţi a adoptat proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Salut acest vot. Este iniţiativa pe care am lansat-o în luna aprilie a anului curent. Proiectul a menţinut în totalitate conceptul propus de mine, care prevede:

În ce priveşte numărul secţiilor de votare în diasporă a fost inclus un criteriu suplimentar pe care îl promovăm încă din 2015 şi anume — numărul persoanelor care se află, muncesc sau sunt stabilite permanent în ţara în care urmează să fie deschise aceste secţii de votare.

Menţionez că în anul 2011 iniţiativă respectivă a fost inclusă în programul Partidului Socialiştilor, în fruntea căruia m-am aflat pînă la investirea în funcţia de Preşedinte al ţării, iar în 2014 acesta a fost parte componentă al programului electoral al PSRM.

La elaborarea proiectului de lege s-a ţinut cont de solicitarea unei mari părţi a populaţiei ţării care doreşte o reformă politică reală şi echilibrată, în folosul cetăţenilor”, a declarat Preşedintele RM, Igor Dodon.

Fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor, de asemenea, a emis o declaraţie în această privinţă.

“Partidul Socialiştilor rămâne consecvent în acţiunile sale şi merge foarte ferm conform agendei partidului. Primul angajament a Partidului Socialiştilor a fost oprirea sistemului uninominal. Pentru noi era principial să nu permitem această reformă. Parlamentul a aluat la bază proiectul Socialiştilor privind introducerea unui sistem mixt, care este prevăzut din 2011 de către programul politic a partidului”, a declarat după adoptarea modificărilor, secretarul executiv al PSRM, deputat în Parlament, Vlad Batrîncea.

Deputatul a menţionat că partidul a insistat asupra a patru condiţii importante, care au fost respectate. Realizarea acestor condiţii va fi un alt pas important spre reintegrarea ţării şi includerea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova în procesul electoral.

Sursa: psrm.md

Socialiştii au propus modificarea Codului Educaţiei Instanţa a examinat semnăturile şi a decis organizarea referendumului privind demisia primarului de Chişinău