Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Instanţa a examinat semnăturile şi a decis organizarea referendumului privind demisia primarului de Chişinău

|versiune pentru tipar||
PSRM / 21 iulie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Judecătoria sectorului Buiucani a decis vineri, 21 iulie, să organizeze referendumul privind revocarea din funcţie a primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Potrivit judecătorului Mihai Murguleţ, grupul de iniţiativă a colectat mai mult de 75,4 mii de semnături, din care, după examinare au fost declarate nevalabile 1,7 mii.

Instanţa a constatat legitimitatea referendumului şi a cerut ca grupul de iniţiativă să informeze Consiliul municipal şi Comisia Electorală Centrală (CEC) cu privire la rezultatele verificării semnăturilor.

Şeful fracţiunii Partidului Socialiştilor în Consiliul Municipal Chişinău, conducătorul grupului de iniţiativă, Ion Ceban a declarat după şedinţă că “instanţa a luat decizia care demult a trebuit să fie luată. În cazul în care nu ar fi fost luată această decizie, săptămâna viitoare, grupul de iniţiativă s-ar fi adresat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), iar cineva ar fi fost pedepsit.”

El a menţionat că după decizia instanţei vor urma toate celelalte proceduri prevăzute de lege şi probabil că împreună cu referendumul naţional se va desfăşura şi referendumul anti-Chirtoacă. Data exactă pentru desfăşurarea referendumului trebuie să fie numită de Consiliul municipal.

Ceban i-a îndemnat pe chişinăuieni să restabilească împreună ordinea în Chişinău şi să aleagă un nou primar, care va conduce oraşul cu demnitate.

Amintim că, colectarea de semnături pentru demisia primarului a început pe data de 11 mai 2017, la “Kilometrul zero”, în faţa Primăriei Chişinău. Grupul de iniţiativă a trebuit să colecteze aproximativ 64 de mii de semnături în termen de 60 de zile. Sarcina a fost îndeplinită timp de 18 zile. Pe data de 29 mai a fost colectat numărul necesar de semnături. În pofida acestui fapt, colectarea a durat pe parcursul întregii perioade determinate.

Sursa: psrm.md

Parlamentul a aprobat condiţiile Preşedintelui RM şi a socialiştilor privind schimbarea sistemului electoral Declaraţia PSRM referitor la Declaraţia majorităţii parlamentare cu privire la Transnistria, adoptată în data de 21.07.2017