Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţia PSRM referitor la Declaraţia majorităţii parlamentare cu privire la Transnistria, adoptată în data de 21.07.2017

|versiune pentru tipar||
PSRM / 21 iulie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

PSRM condamnă cu fermitate acţiunile provocatoare şi declaraţiile privind problema transnistreană ale majorităţii parlamentare, condusă de Partidul Democrat.

În absenţa unor rezultate vizibile ale Guvernului şi majorităţii parlamentare în soluţionarea problemelor economice şi asigurarea unor garanţii sociale pentru populaţie, ratingul şi nivelul de încredere al oamenilor în guvernare, este la limita erorii statistice. În aceste condiţii, singura soluţie a problemelor legate de propriul rating şi auto-conservarea puterii este instigarea situaţiei în regiune, jocurile geopolitice şi retorica anti-rusă.

Reamintim că numai în ultimele 6 luni, datorită eforturilor depuse de Preşedintele Republicii Moldova, relaţiile cu Federaţia Rusă s-au îmbunătăţit în mod semnificativ.

În condiţii dificile se desfăşoară procesul de soluţionare a problemelor migranţilor moldoveni în Rusia şi a exporturilor moldoveneşti pe piaţa rusă. Au fost lansate programe privind cooperarea inter-regională, proiecte în domeniul culturii şi sfera umanitară. A fost stabilit un dialog constructiv cu Tiraspolul în interesul cetăţenilor de rând de pe ambele maluri ale Nistrului.

Toate aceste rezultate sunt în pericol din cauza provocărilor lansate de autorităţi. Suntem convinşi că nu este doar poziţia majorităţii parlamentare, ci o linie geopolitică impusă de curatorii externi ai acestei guvernări.

Toate aceste acţiuni au un singur scop — de a obţine o reacţie din partea Rusiei şi de a înrăutăţi relaţiile cu unul din cei mai importanţi parteneri strategici ai Moldovei. Acest lanţ de acţiuni este caracteristic pentru toţi cei 9 ani de guvernare ai regimului de la putere.

Socialiştii consideră că soluţionarea problemei transnistrene trebuie identificată în cadrul formatului diplomatic stabilit, exclusiv printr-un dialog paşnic şi constructiv, dar nu prin acţiuni care agravează situaţia deja dificilă.

Igor Dodon a condamnat cu fermitate o altă provocare a majorităţii de guvernământ

Pe data de 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declaraţia ce prevede retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. Proiectul a fost votat de 61 de deputaţi. În semn de protest socialiştii au părăsit sala de şedinţe, catalogând afirmaţia drept o provocare în adresa Republicii Moldova.

Referindu-se la subiectul dat, preşedintele ţării, Igor Dodon, a condamnat “aşa-numita declaraţie privind Transnistria”.

“Condamn cu fermitate această ultimă provocare. Aceste acţiuni au ca scop înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă şi subminează progresul care a fost realizat în colaborare cu conducerea rusă, şi anume, în domeniul exporturilor moldoveneşti, situaţiei migranţilor, cooperării regionale, programelor educaţionale şi umanitare.

Această provocare se înscrie într-o serie de acţiuni din partea majorităţii parlamentare, sub conducerea Partidului Democrat, privind situaţia tensionată din regiune şi, în primul rând, în ceea ce priveşte Rusia, în ajunul vizitei vicepremierului rus, Dmitri Rogozin în Republica Moldova. Vă reamintesc doar unele dintre aceste demersuri din partea coaliţiei de guvernare: expulzarea diplomaţilor ruşi, lupta împotriva aşa-numitei propagande ruse, refuzul de a participa la activitatea structurilor CSI.

Este evident că astfel de declaraţii nu pot fi elaborate şi adoptate de autorităţile respective, fără influenţă din exterior.

Condamn categoric acest tip de provocare. Subliniez, Moldova este un stat neutru, iar soluţia unor astfel de aspecte ar trebui să fie obţinută numai într-un mod paşnic şi constructiv, fără provocare, în contextul unirii celor două maluri ale Nistrului, dar nu prin astfel de declaraţii provocatoare.

Încă o dată subliniez poziţia mea — mă expun pentru un dialog universal cu reprezentanţii Transnistriei şi soluţionarea problemelor oamenilor simpli de pe ambele maluri ale râului Nistru”, a scris Igor Dodon pe reţelele de socializare.

Sursa: psrm.md

Instanţa a examinat semnăturile şi a decis organizarea referendumului privind demisia primarului de Chişinău Fracţiunea PSRM a făcut bilanţul sesiunii parlamentare de primăvară-vară