Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Fracţiunea PSRM a făcut bilanţul sesiunii parlamentare de primăvară-vară

|versiune pentru tipar||
PSRM / 24 iulie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Parlamentul actual nu este în măsură să ofere un nivel de trai decent cetăţenilor moldoveni şi trebuie să fie dizolvat. În Moldova ar trebui să aibă loc alegeri parlamentare anticipate. Acest lucru a fost declarat de către preşedintele Partidului Socialiştilor, liderul fracţiunii PSRM, Zinaida Greceanîi, în cadrul conferinţei de presă susţinută în data de 24 iulie, cu privire la bilanţul sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului.

La începutul conferinţei de presă Zinaida Greceanîi a menţionat cu regret că fracţiunea PSRM a fost nevoită să boicoteze ultima şedinţă plenară a sesiunii din data de 21 iulie, în legătură cu faptul că majoritatea parlamentară a început şedinţa cu adoptarea unei declaraţii pur politice, care nu a fost prealabil consultată cu fracţiunile parlamentare, inclusiv cu fracţiunea PSRM. Prin urmare, conferinţa de presă privind bilanţul sesiunii a avut loc astăzi, 24 iulie.

Zinaida Greceanîi a prezentat unele date ce caracterizează rezultatele activităţii celei mai mari fracţiuni parlamentare, aleasă legal de alegători, în componenţa căreia intră 24 de deputaţi din partea PSRM.

Pe parcursul sesiunii de primăvară-vară a anului 2017 deputaţii Fracţiunii PSRM au elaborat şi înregistrat în Parlament 41 de iniţiative legislative (proiecte de legi) dintre ele: 17 sunt juridice, 11 sociale, 6 economice şi 7 politice.

Din numărul total de iniţiative legislative înregistrate în anul 2017 — 8 proiecte au fost adoptate în lectură finală, 2 proiecte au fost votate în I-a lectură, 4 proiecte au fost respinse şi 27 proiecte se află în proces de examinare.

Fracţiunea PSRM a sprijinit, de asemenea, iniţiativele înaintate de Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Printre acestea se numără proiecte ce ţin de anularea legii prin care miliardul furat a fost pus pe seama cetăţenilor, de interzicerea explorării şi exploatării rezervelor de hidrocarburi, de reglementarea salariilor angajaţilor din domeniul economic, de plata indemnizaţiei unice la naşterea copilului etc.

Pe parcursul ultimelor 3 luni, fracţiunea PSRM a promovat insistent cele 3 iniţiative renumite de modificare a Legislaţiei ce ţin de UTA Gagauzia. Din păcate, guvernarea şi majoritatea parlamentară, în ultimul moment a modificat acele iniţiative legislative după placul său, prin urmare nu a fost votată varianta care a fost propusă de către Adunarea Populară a Găgăuziei şi care a fost elaborată de comun cu Grupul special de lucru, format de către preşedintele Parlamentului.

În cadrul şedinţelor plenare ale sesiunii, la iniţiativa PSRM au fost examinate probleme sociale importante: majorarea tarifelor la serviciile medicale; alimentaţia proastă în instituţiile de învăţămînt; creşterea numărului de cazuri de suicid, în special în rîndul tinerilor; audierea privind încălcările depistate în cadrul desfăşurării examenelor de bacalaureat care au influenţat rezultatele finale ale absolvenţilor promoţiei 2017.

La iniţiativa PSRM au prezentat rapoarte de activitate Ministrul Sănătăţii, dna Ruxanda Glavan, Ministrul Transporturilor, dl Iurie Chirinciuc, Ministrul educaţiei, dna Corina Fusu, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dl Andrei Galbur.

În total au fost depuse 4 moţiuni simple asupra politicilor promovate de miniştrii din Guvernul Filip, iar 2 miniştri: transportului şi educaţiei, pînă la finele sesiunii nu s-au mai regăsit în aceste funcţii.

În premieră pentru actuala legislatură a XX-a, tot la insistenţa Fracţiunii PSRM, în şedinţa plenară a Parlamentului din data de 26 mai 2017 a prezentat Raportul anual de activitate Prim-ministrul, dl Pavel Filip, iar în rezultatul audierii au fost scoase în evidenţă antireformele în domeniul pensiilor, prin creşterea vîrstei de pensionare şi domeniul sănătăţii, prin creşterea tarifelor la serviciile medicale, stagnarea reformelor în sectorul justiţiei, lipsa susţinerii din partea statului pentru familiile tinere, creşterea corupţiei, etc.

Deputaţii fracţiunii PSRM au înregistrat şapte adresări la Curtea Constituţională.

Zinaida Greceanîi a menţionat despre activitatea deputaţilor fracţiunii cu alegătorii. Ea a subliniat că fracţiunea PSRM va continua să facă tot posibilul pentru a apăra interesele cetăţenilor Republicii Moldova.

Preşedintele PSRM a declarat că astăzi majoritatea parlamentară nu are capacitatea să asigure stabilitatea politică şi economică în ţară, un trai decent cetăţenilor RM. Această guvernare, cât şi acest Parlament trebuie dizolvat şi petrecute alegeri anticipate.

Sursa: psrm.md

Declaraţia PSRM referitor la Declaraţia majorităţii parlamentare cu privire la Transnistria, adoptată în data de 21.07.2017 Curtea Constituţională a validat mandatul noului deputat în Parlamentul RM, Petru Corduneanu