Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Fracţiunea PSRM în CMC: Bilanţul activităţii în 2017 şi acţiunile ulterioare

|versiune pentru tipar||
PSRM / 22 noiembrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Consilierii fracţiunii Partidului Socialiştilor în Consiliul municipal Chişinău au făcut un bilanţ cu privire la activitatea lor în 2017.

Deconspirarea “dosarului parcărilor” şi sute de scheme de corupţie, mii de adresări ale cetăţenilor, sute de iniţiative sociale.

După cum a declarat Ion Ceban, şeful socialiştilor în Consiliului municipal, iniţiativele PSRM în 2017 numără 114 sociale şi economice. Multe dintre ele nu au fost doar propuse, ci şi realizate, şi au făcut viaţa mai uşoară pentru zeci de mii de locuitori ai municipiului Chişinău. Ceban a subliniat că socialiştii sunt singura fracţiune în Consiliul municipal, membrii căreia desfăşoară audienţe săptămânale cu locuitorii capitalei, ascultând problemele lor şi încercând să le soluţioneze.

“Numai în acest an au avut loc mai mult de 1715 audienţe. În plus, am primit 3668 de petiţii din partea chişinăuienilor, dintre care 92% au fost soluţionate. Mai mult decât atât, consilierii municipali care se specializează în deconspirarea schemelor de corupţie sunt presaţi de diferite structuri — Alexandr Odinţov, Gaic Vartanean, Nichita Ţurcan şi alţii. Numai în acest an, socialiştii au deconspirat mai mult de 2.000 de scheme de corupţie,trafic de influenţă şi alte încălcări în primărie. Se numără 2140 de adresări la Procuratura Generală, CNA, poliţie, inclusiv în instanţele internaţionale”.

Ceban a enumerat, de asemenea, iniţiativele sociale introduse la cererea sau cu participarea directă a fracţiunii pe care o conduce. Este vorba despre majorarea a valorii minime a venitului pentru primirea compensaţiilor la achitarea facturilor pentru încălzire de până la 3.000 de lei, compensaţii la surplusul de apă, un adaos de 50% la salariul lucrătorilor din grădiniţe, cantinele sociale, indemnizaţii unice pentru naşterea celui de-al treilea şi mai mulţi copii, protezele dentare, precum şi anularea diferitelor impozite şi taxe pentru pensionari şi persoanele cu nevoi speciale, de care beneficiază 68 mii de locuitori ai municipiului Chişinău, şi multe altele.

“De remarcat, de asemenea, că fracţiunea PSRM a blocat numeroasele încercări de delapidare a proprietăţii municipale. Declar cu deplină responsabilitate şi demnitate, că nu există nici un proiect care a avut un grad de coruptibilitate să nu fie atenţionat de fracţiunea noastră — atât în cadrul comisiilor respective, cât şi în cadrul şedinţelor Consiliului municipal. Un exemplu — dosarul parcărilor, în urma căruia a fost arestat Chirtoacă. Timp de doi ani am vorbit despre fraude, dar ne-au spus că ne înşelăm şi ne-au întors spatele. Socialiştii au întrerupt practica votării la pachet în Consiliul municipal şi a participat la mai mult de 68 de audieri publice cu privire la diferite aspecte, asupra desfăşurării cărora am insistat. De asemenea, nici un singur consilier al fracţiunii PSRM nu a votat nici un proiect cu grad de coruptibilitate. În acelaşi timp, fracţiunea a protejat fiecare bucată de teren municipal”, a subliniat Ceban.

De asemenea, socialistul a vorbit despre proiectele iniţiate de fracţiune, care se află în stadiul implementării. Este vorba despre achiziţia autobuzelor pentru municipiu, fonduri pentru care au fost alocate la insistenţa PSRM, sistemul de plăţi electronice în transport, care este în faza finală, transportul de noapte şi multe altele.

O muncă activă a fost realizată cu suburbiile: pentru ei, la insistenţa socialiştilor, s-au alocat fonduri pentru diverse proiecte sociale.

“Şi toate acestea reprezintă doar o mică parte din ceea ce a făcut această fracţiune de «scandalagii», cum o numesc tot felul de instituţii media. În acelaşi timp, toţi cei care au boicotat referendumul nu au iniţiat nici un proiect pentru capitală. Le mulţumesc colegilor pentru munca lor”, a menţionat Ceban.

În ceea ce priveşte activitatea ulterioară a fracţiunii Partidului Socialiştilor, Ion Ceban a remarcat un detaliu important.

“În opinia noastră, Silvia Radu este numită în mod ilegal şi nelegitim în funcţia de primar interimar. Indiferent de suspiciunile cu privire la Nistor Grozavu, vom purta un dialog în primărie la această etapă. Referitor la Silvia Radu, am depus o cerere atât la Primăria municipiului Chişinău, cât şi la Curtea Constituţională, dar nu ne aşteptăm la «surprize» din partea lor după evenimentele recente care au avut loc”, a declarat socialistul.

În concluzie, Ion Ceban a subliniat că fracţiunea Partidului Socialiştilor va continua să acţioneze în beneficiul fiecărui locuitor al Chişinăului, indiferent de poziţia sa politică sau dacă a participat sau nu la referendum.

Sursa: psrm.md

Declaraţia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova Reuniunea Grupului de prietenie interparlamentar “Moldova-Rusia” va avea loc