Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSRM

Declaraţia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PSRM / 21 noiembrie 2017
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova

Stimaţi cetăţeni! Stimaţi chişinăuieni!

Încă o dată dorim să aducem mulţumiri din numele Partidului Socialiştilor şi în calitate de simpli cetăţeni, fiecărui locuitor al municipiului Chişinău care n-a fost indiferent de soarta oraşului drag. Noi vom continua să luptăm pentru fiecare alegator care a participat la referendumul de revocare a primarului general.

Vom lupta şi pentru toţi chişinăuienii, în pofida faptului că unii au devenit victime ai jocului partidelor de dreapta. Şi anume a Partidului Democrat a lui Vlad Plahotniuc, Partidului “Acţiune şi Solidaritate” a Maiei Sandu, Platforma “Demnitate şi Adevăr” a lui Andrei Năstase, alături de Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu care şi-au pus propriile înţelegeri mai presus decît lupta împotriva fărădelegilor comise în capitală timp de 10 ani şi mai presus decît lupta împotriva corupţiei şi a delapidărilor în primăria Chişinău.

Regretăm că o parte din locuitorii capitalei au fost implicaţi în aceste înţelegeri şi combinaţii de culise.

În prezent, capturarea instituţiilor de stat — de la Parlament, Guvern şi Curtea Constituţională — s-a trecut la nivelul autorităţilor locale, în special, în Chişinău şi alte localităţi ale ţării noastre.

Datorită activităţii incompetente şi dezastruoase a Guvernului, ţara continuă să degradeze. Partidul Democrat, care controlează Guvernul şi majoritatea parlamentară, continuă să dezbine societatea promovînd modificarea denumirii limbii de stat în Constituţie, includerea în Constituţie a vectorului de politică externă a ţării, fără ca să se consulte în prealabil cu societatea şi provocînd constant partenerul strategic al ţării noastre, Federaţia Rusă.

Toate aceste lucruri se fac în scopul de a distrage atenţia societăţii de la situaţia social-economică deplorabilă, criza demografică şi exodul masiv a populaţiei din ţară.

Stimaţi concetăţeni,

Partidul Socialiştilor declară în mod repetat că noi vom continua să promovăm consecvent obiectivele programului nostru politic: statalitatea şi identitatea moldovenească, relansarea şi consolidarea parteneriatului strategic cu Federaţia Rusă, relaţii reciproc avantajoase cu Uniunea Europeană, relaţii de prietenie cu toate ţările atît din Vest cît şi din Est, echitatea socială, eradicarea corupţiei, apărarea Ortodoxiei.

Sîntem dispuşi să facem uz de toate mijloacele pentru a obţine alegeri parlamentare anticipate. Vă asigurăm că dacă va apărea cea mai mică şansă de a declara alegeri parlamentare anticipate, aceasta va fi valorificată. Ştim la sigur că acest obiectiv este şi unul de maximă prioritate pentru Preşedintele ţării.

Stimaţi concetăţeni,

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova declară:

În primul rînd, intenţionăm să intensificăm campania pentru trecere la forma de guvernămînt prezidenţială.

Astăzi, este clar că reinstaurarea ordinii în ţară, eradicarea criminalităţii şi a corupţiei sînt posibile doar prin metode şi măsuri drastice, pentru care ar trebui să existe împuterniciri corespunzătoare, prevăzute de Constituţie şi legislaţie. În prezent, activiştii Partidului Socialiştilor deja au colectat circa 300 mii de semnături în susţinerea trecerii la republica prezidenţială.

Pînă la 2 februarie 2018, intenţionăm să colectăm cel puţin 1 milion de semnături în susţinerea republicii prezidenţiale. Anume această zi a fost propusă de Preşedintele ţării pentru a fi declarată Ziua Statalităţii Republicii Moldova.

În baza semnăturilor colectate, vor fi operate modificările de rigoare în programul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi alte documente de partid, în cadrul congresului extraordinar al Partidului Socialiştilor, preconizat pentru primăvara anului 2018.

În al doilea rînd, începînd cu săptămîna viitoare, în toate organizaţiile raionale şi teritoriale ale PSRM, de pe întreg teritoriu ţării, vor avea loc conferinţe de raportare şi alegeri în vederea pregătirii de alegerile parlamentare.

În al treilea rînd, Partidul Socialiştilor declară că componenţa candidaţilor PSRM pentru circumscripţiile uninominale va fi formată după sistemul de votare prealabilă (primaries).

Sîntem convinşi că lista de candidaţi pe fiecare circumscripţie uninominală pentru Parlament trebuie să fie alcătuită nu de reprezentanţi ai aparatului partidului, ci de cetăţenii care reprezintă circumscripţiile respective ale ţării.

În timpul cel mai apropiat, va fi lansată procedura de înaintare a candidaţilor care vor participa la primaries-urile interne din partea Partidului Socialiştilor. Fiecare organizaţie regională a PSRM îşi va înainta candidaţii proprii pentru formarea listei de partid.

Următoarele alegeri parlamentare vor fi cele mai importante din istoria ţării noastre. În urma acestora se va decide asupra existenţei în continuare a Republicii Moldova ca stat unitar şi independent. La aceste alegeri de importanţă crucială vom consolida toată echipa şi vom depune maxim efort pentru obţinerea victoriei.

Noi vom învinge cu certitudine! Iar cu noi va învinge întreaga Moldovă!

Sursa: psrm.md

Declaraţie privind rezultatele referendumului de demitere a Primarului capitalei din data de 19 noiembrie 2017 Fracţiunea PSRM în CMC: Bilanţul activităţii în 2017 şi acţiunile ulterioare