Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUM

Declaraţia PUM cu privire la încălcarea flagrantă a drepturilor lucrătorilor din sistemul de învăţământ

|versiune pentru tipar||
PUM (astăzi PPDM) / 3 septembrie 2008
Partidul Popular Democrat din Moldova

Partidul Umanist din Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu situaţia dificilă şi finanţarea neadecvată a cadrelor didactice din republică. Ele cer majorarea salariilor pentru toate categoriile de angajaţi din domeniul învăţământului.

PUM aminteşte că salariile din acest sector în Republica Moldova rămân printre cele mai mici nu numai în Europa, dar şi în spaţiul postsovietic. Conform datelor statistice, salariul mediu lunar al unui profesor constituia 1.591,6 lei in aprilie 2008, unii din ei continuând să primească lefuri de doar 700–800 de lei.

Tocmai din motivul că salariile oferite de către Guvernul RM nu acoperă nici pe departe coşul minim de consum al populaţiei — majoritatea şcolilor, grădiniţelor, altor instituţii de învâţământ se confruntă cu o criză acută de cadre calificate.

PUM consideră că orice guvernare responsabilă, căreia îi pasă de destinul propriului popor, ar trebui să conştientizeze, că investiţiile în educaţie constituie un element necesar pentru a atinge obiectivele economice, sociale şi de mediu într-o societate cu adevărat durabilă.

PUM susţine cu fermitate acţiunile de protest pe deplin întemeiate ale angajaţilor din învăţământ şi cere Guvernului şi Parlamentului RM:

Declaraţie cu referire la proiectul de lege “Privind prevenirea şi combaterea discriminării” Declaratie PUM cu privire la proiectul de lege “Privind prevenirea si combaterea discriminarii”