Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUM

Pasat cere anularea “Zilei de ocupatie sovietica”

|versiune pentru tipar||
PUM (astăzi PPDM) / 7 iulie 2010
Partidul Popular Democrat din Moldova

În calitate de savant care a consacrat mai mulţi ani cercetărilor crimelor staliniste în Moldova, consider instituirea aşa-zisei “Zile a ocupaţiei sovietice” drept o încercare absurdă, înr-un spirit antirusesc, de a revizui evenimentele care s-au produs cu 70 de ani în urmă. Deja pe 24 iunie, cînd a fost deferit publicităţii decretul cu privire la instituirea unei noi “sărbători”, am declarat că consider acest act ca unul neconstituţional şi am solicitat anularea lui.

Menţionez că acţiunile date au cauzat prejudicii enorme atît politice, cît şi economice statului moldovenesc. Începînd cu 1 iulie a crescut preţul la gazul livrat din Federaţia Rusă. Companiile noastre de producere a vinurilor suportă pierderi enorme în legătură cu blocarea accesului pe piaţa rusească a producţiei sale. Sute de mii de cetăţeni moldoveni care lucrează în Rusia au temeri ca autorităţile ruseşti vor introduce un regim de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Această “sărbătoare” a provocat critici acute şi proteste în parlamentele Federaţiei Ruse şi Ucrainei. Eforturile mediatorilor şi observatorilor privind reluarea procesului de negocieri în vederea soluţionării problemei transnistrene au fost zădărnicite.

Alianţa care se află la guvernare comite aceleaşi greşeli în raport cu Rusia, pe care le-au comis şi comuniştii moldoveni. Reprezentanţii puterii liberal-democrate, precum şi predecesorii săi comunişti, sînt incapabili să conducă o politică adecvată, să stabilească relaţii normale cu statele vecine ale Republicii Moldova, să prevină destabilizarea socială şi agravarea artificială a relaţiilor interetnice.

Starea reală a lucrurilor a confirmat că am dreptate: decretul cu privire la constituirea “Zilei ocupaţiei sovietice” este unul nelegal şi inacceptabil, care contravine intereselor naţionale ale ţării noastre şi care trebuie să fie abrogat.

Valeriu PASAT,
Preşedintele Partidului Umanist

Sursa: www.comunicate.md

Declaraţia Partidului Umanist din Moldova Pasat începe colectarea semnăturilor pentru Ortodoxia în şcoală