Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUM

Valeriu Pasat: “Cerem dizolvarea imediată şi necondiţionată a parlamentului şi numirea alegerilor anticipate”

|versiune pentru tipar||
PUM (astăzi PPDM) / 6 septembrie 2010
Partidul Popular Democrat din Moldova

Eşecul referendumului constituţional din 5 septembrie a fost în mare măsură prognozabil. Personal, văd două cauze ale acestui eşec.

Prima din ele se datorează faptului că liderii partidelor din componenţa Alianţei pentru Integrare Europeană, care au iniţiat acest referendum, practic s-au eschivat de a desfăşura o campanie electorală în deplinul sens al cuvântului. N-a fost nici agitaţie electorală cât de cât serioasă pentru ideea alegerii preşedintelui direct de cetăţeni, nu s-a găsit nici modalitatea de a familiariza fiecare alegător cu importanţa acestui referendum.

În rezultat, dacă n-a fost campanie electorală n-a fost nici prezenţă la urnele de vot. Păcat, fiindcă s-a discreditat o idee nobilă, cea de alegere a şefului statului de către popor, şi acum numai Dumnezeu ştie cănd se va putea reveni, din nou, la ea.

A doua cauză a eşecului acestui referendum noi, cei din Partidul Umanist din Moldova, o vedem în faptul că guvernarea a blocat iniţiativa referendumului nostru pentru adoptarea legii cu predarea “Bazelor Ortodoxiei”. Au blocat o iniţiativă care este susţinută de Biserică, deci care ar fi avut mari şanse la succes. S-a întâmplat exact cum în proverbul popular cu săpatul gropii altuia. Alianţa ne-a săpat groapa nouă, dar a căzut în această groapă ea singură.

În toate cazurile, repet, responsabilitatea pentru eşecul referendumului din 5 septembrie le revine tuturor celor patru lideri ale Alianţei de guvernare.

Partea sa de vină o au şi comuniştii. Zădarnic se erijează ei acum în straie de “statalişti”. Alegerea preşedintelui Republicii Moldova direct de către popor ar fi dus în mod sigur la consolidarea statalităţii noastre. Comuniştii, însă, promovând boicotarea referendumului, au demonstrat că, de fapt, nu doresc acestă consolidare. În opt ani de guvernare, contrubuind în mod decesiv la crearea capitalismului de tip oligarhic în scopul propriei îmbogăţiri, liderul Partidului Comuniştilor a slăbit considerabil temeliile statului moldovenesc. Lucrul aceasta noi îl vom aduce la cunoştinţa tuturor acelora care mai cred în povestea despre “comuniştii-statalişti”.

Acum, criza politică s-a agravat şi mai mult, lumea nu mai înţelege nimic, încrederea în clasa politică actuală a scăzut definitiv. Ţara practic nu este guvernată.

Unica soluţie sunt alegerile parlamentare anticipate. Cerem ca de urgenţă şi fără nici un fel de condiţii să fie dizolvat Parlamentul, după cum o prevede Constituţia, şi stabilită data scrutinului.

Sursa: www.comunicate.md

Valeriu Pasat şi Partidul Umanist vor participa în alegerile prezidenţiale şi parlamentare Soluţia pentru ieşirea Republicii Moldova din impasul politic şi economic este schimbarea vectorului politicii externe