Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUM

Valeriu Pasat: “Guvernul Filat vrea să vândă cele mai bune avioane MiG la cel mai mic preţ”

|versiune pentru tipar||
PUM (astăzi PPDM) / 13 noiembrie 2010
Partidul Popular Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Umanist din Moldova, Valeriu Pasat şi-a exprimat regretul faţă de faptul că Guvernul Filat a adoptat prea târziu decizia de comercializare a celor mai bune avioane MiG-29, rămase în dotarea Armatei Naţionale, la un preţ de nimic.

Conform declaraţiei ministrului apărării, Vitalie Marinuţă, guvernul a scos la licitaţie şase avioane MiG-29 la preţul iniţial de 8,5 milioane dolari SUA, după ce au eşuat toate încercările de a realiza aceste avioane prin negocieri directe. Conform declaraţiei ministrului apărării, avioanele sunt uzate şi şi-au epuizat resursele, iar reutilarea unui singur avion ar costa în jur de 30 milioane de dolari.

În anul 1997 Valeriu Pasat, ministru al apărării în acea perioadă, a semnat un Acord cu Guvernul SUA privind vânzarea a 21 de avioane MiG-29 contra sumei de 40 milioane dolari SUA. În plus, datorită acestei tranzacţii, SUA a acordat Moldovei ajutor tehnic şi umanitar gratuit în sumă de peste 300 milioane dolari SUA.

“A fost o tranzacţie absolut legală şi exclusiv profitabilă pentru Moldova. Sunt mândru că am semnat acel acord. Faptul că, la indicaţia lui Voronin, a fost fabricat dosarul penal în care am fost acuzat de comercializarea avioanelor la un preţ mic şi am fost condamnat la 10 ani de închisoare, poate fi explicat dor prin dorinţa lui Voronin de răfuială personală cu mine”, a declarat Pasat

Pasat afirmă că, în perioada în care activa în calitate de consilier al şefului companiei РАО ЕЭС, a zădărnicit planurile familiei Voronin de a privatiza Centrala Electrică de la Cuciurgan.

“Pe Voronin la înfuriat discursul meu la Congresul gastarbeiterilor moldoveni de la Moscova în 2005. În acel discurs l-am criticat dur pe Voronin pentru politica anti-rusă, care a prejudiciat enorm relaţiile Moldovei cu Rusia”, a spus Pasat.

Pasat a subliniat că după vânzarea către Statele Unite ale Americii a celor 21 de avioane MiG-29, în dotarea armatei au rămas cele mai bune şase avioane de luptă care valorau nu mai puţin de 5 milioane dolari SUA.

“Faptul că timp de 12 ani nu s-a reuşit vinderea acestor avioane, confirmă cât de profitabil a fost Acordul semnat cu SUA, precum şi faptul că toate acuzaţiile care mi-au fost aduse au fost inventate”, a accentuat Pasat.

Preşedintele Partidului Umanist pune la îndoială posibilitatea de realizare a Mig-urile rămase. “Este foarte posibil că în final aceste avioane vor fi transmise la metal uzat şi topite la uzina metalurgică. Dacă nu semnam acel Acord cu SUA, astăzi am fi avut metal uzat din 26 de MiG-uri, nu doar din 6”, a spus Pasat.

Serviciul de presă al PUM

Comuniştii din Rusia îl consideră pe Valeriu Pasat “politicianul Kremlinului” Partidul Umanist va iniţia în parlament o lege privind amnistierea generală