Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUM

Partidul Umanist va iniţia în parlament o lege privind amnistierea generală

|versiune pentru tipar||
PUM (astăzi PPDM) / 18 noiembrie 2010
Partidul Popular Democrat din Moldova

Partidul Umanist din Moldova (PUM) va iniţia în noul parlament, adoptarea legii privind amnistierea totală, deoarece majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, condamnaţi la detenţie, sunt privaţi de libertate ilegal.

PUM consideră că, timp de opt ani de guvernare autoritară a lui Voronin, în puşcăriile din Moldova se află mulţi cetăţeni condamnaţi pe nedrept, iar adevăraţii infractori trăiesc şi se îmbogăţesc la libertate.

“Amnistia este necesară întâi de toate pentru a elibera din puşcării oamenii nevinovaţi, în al doilea rând, pentru a elibera celule puşcăriilor în care trebuie să stea adevăraţii infractori şi funcţionari corupţi”, a declarat preşedintele PUM, Valeriu Pasat.

Liderul partidului s-a adresat către guvern cu solicitarea de a i se permite organizarea unei întrevederi electorale în instituţiile penitenciare, însă guvernarea, fără a prezenta explicaţii, nu au permis desfăşurarea întrevederii lui Valeriu Pasat, încălcând astfel legislaţia în vigoare.

“Eu am fost întemniţat doi ani şi jumătate, în baza unei acuzaţii ilegale, pe un dosar penal fabricat la comandă lui Voronin. În puşcărie, am simţit pe propria piele, că cetăţenii noştri se află acolo în condiţii absolut inumane, calificate de către experţii internaţionali drept tortură. Mulţi dintre deţinuţi sunt condamnaţi de instanţe ilegal”.

Pasat este de părere că mii de deţinuţi, majoritatea dintre care au fost condamnaţi pe nedrept în timpul guvernării comuniste, merită să fie puşi în libertate, să se întoarcă la familii. Liderul PUM şi-a exprimat regretul că şi actuala guvernare demonstrează nepăsare faţă de problemele deţinuţilor.

“Partidul Umanist va iniţia în noul parlament legea pentru amnistia generală. Vom insista asupra creării unei comisii de stat speciale care va reexamina toate cauzele penale, în baza căror oamenii nevinovaţi, stau după gratii”, a spus Pasat.

“Astfel, va fi restabilită dreptatea faţă de concetăţenii noştri acuzaţi pe nedrept, dar şi faţă de familiile lor, amnistia va permite eliberarea celulelor din puşcării pentru adevăraţii infractori şi funcţionari corupţi, care astăzi rămân nepedepsiţi de lege”, a declarat Pasat.

Serviciul de presă al PUM

Valeriu Pasat: “Guvernul Filat vrea să vândă cele mai bune avioane MiG la cel mai mic preţ” Congresul Partidului Umanist a schimbat denumirea formaţiunii politice în Partidul Popular Democrat din Moldova