Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPUM

Valeriu Pasat a depus cereri de chemare în judecată a lui Vladimir Voronin şi Iurie Roşca

|versiune pentru tipar||
PPDM / 7 noiembrie 2011
Partidul Popular Democrat din Moldova

Valeriu Pasat a depus cereri de chemare în judecată a lui Vladimir Voronin şi Iurie Roşca pentru apărarea onoarei şi demnităţii.

În perioada februarie 2005 — mai 2006 în privinţa lui Valeriu Pasat au fost pornite câteva cauze penale în care a fost acuzat de uzurparea puterii în stat, contrabanda cu arme de foc şi muniţii, cauzarea de daune intereselor publice. În aceeaşi perioadă Iurie Roşca, care în acea perioadă era preşedinte al PPCD, a declarat că Pasat a pus la cale uciderea sa.

În perioada în care se desfăşura ancheta, iar Valeriu Pasat era privat de libertate, V. Voronin a comentat cazul Pasat în presă şi i-a incriminat infracţiuni pentru care acesta nu a fost condamnat.

La fel şi Iurie Roşca a declarat în diverse rânduri, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, că Pasat a planificat omorul lui.

Dat fiind faptul că la 18 noiembrie 2009 Valeriu Pasat a fost scos de sub urmărire penală şi achitat pe toate capetele de acuzare, declaraţiile lui Voronin şi Roşca pot fi calificate ca fiind calomnioase.

În cererile de chemare în judecată Valeriu Pasat solicită instanţei să fie recunoscute defăimătoare afirmaţiile lui Vladimir Voronin şi Iurie Roşca şi să fie obligaţi de instanţă să le dezmintă public, deoarece prin aceste afirmaţii i-au fost aduse prejudicii de imagine şi daune morale.

Congresul Partidului Umanist a schimbat denumirea formaţiunii politice în Partidul Popular Democrat din Moldova