Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPR

Partidul “Renastere” a convocat şedinţa Plenară a Consiliului Republican

|versiune pentru tipar||
PR / 26 octombrie 2013
Partidul “Renaştere”

Astăzi, 26 octombrie 2013, în Chişinău a avut loc şedinţa Plenară a Consiliului Republican al Partidului “Renaştere-Возрождение”.

La întrunire au participat atât membri ai Consiliului Republican, cât şi reprezentanţi ai Comisiei Centrale de Revizie, dar şi prim-secretarii comitetelor municipali şi raionali ai partidului.

Şedinţa a fost prezidată de preşedintele partidului, Vadim Mişin, împreună cu copreşedintele partidului, Vasile Tarlev, şi vicepreşedintele partidului, Oleg Babenco.

Pe ordinea de zi au fost incluse două subiecte: privind analizarea rapoartelor prim-secretarilor comitetelor raionale din raioanele Briceni şi Străşeni, referitor la executarea hotărârilor luate în cadrul Congresului de constituire a partidului “Renaştere-Возрождение”, şi privind cooptarea în cadrul Consiliului Republican al partidului “Renaştere-Возрождение”.

Raportul privind aplicarea hotărârilor Congresului de constituire a partidului “Renaştere-Возрождение” a fost prezentat de prim-secretarul comitetului raional Briceni, Vitalie Gorodinschi, şi de prim-secretarul comitetului raional Străşeni, Alexandru Şaban.

În cadrul întrunirii a fost examinată hotărârea şedinţei plenare a comitetului raional Taraclia privind eliberarea lui Petru Stoianov din funcţia de prim-secretar al comitetului raional de partid, din cauza plecării acestuia după hotarele ţării. Totodată, Vladimir Rizov a fost ales în funcţia de prim-secretar al comitetului raional de partid.

În cadrul aceleiaşi şedinţe s-a hotărât ca Petru Stoianov să fie exclus şi din Consiliul Republican al partidului “Renaştere-Возрождение”, iar în locul său a fost inclus Vladimir Rizov.

La şedinţa plenară a Consiliului Republican a formaţiunii a luat cuvântul preşedintele partidului “Renaştere-Возрождение”, Vadim Mişin. Liderul formaţiunii şi-a prezentat opiniile privind situaţia politică din ţară şi poziţia partidului în legătură cu evenimentele recente. Astfel, Vadim Mişin i-a informat pe membrii Consilliului Republican despre poziţia parlamentarilor partidului “Renaştere-Возрождение” privind demisia Guvernului iniţiată de fracţiunea comuniştilor.

“Am asistat de două ori în sala de şedinţe a Parlamentului în timp ce comuniştii încearcau să obţină demisia Guvernului. Am observat ce se întâmplă acolo şi am părăsit sala, fără să aşteptăm rezultatele votării. Noi am făcut publică poziţia noastră prin intermediul mijloacelor de informare în masă şi, în primul rând, cu ajutorul sprijinului partidului nostru — site-ul rrm.md.

Din păcate am fost martorii faptului că sala de şedinţe a Legislativului a fost folosită de comunişti pentru PR. Ei înţelegeau foarte bine că, chiar dacă ar fi fost suţinuţi de deputaţii din partidul nostru şi de parlamentarii socialişti, oricum nu aveau să întrunească numărul necesar de 51 de voturi pentru a demite Guvernul. Atunci de ce a fost nevoie de această acţiune a comuniştilor? Am spus de mai multe ori că activitatea Guvernului o apreciem foarte negativ. De exemplu în Educaţie şi la Ministerul de Interne au avut loc reforme dezastruoase. A fost distrus un sistem care s-a clădit timp de mai mulţi ani şi aducea rezultate pozitive”, a declarat preşedintele “Renaştere-Возрождение” .

Totodată, Vadim Mişin a declarat că a avut câteva întrevederi cu membrii Guvernului, le-a expediat scrisori, dar, din păcate, aceste acţiuni nu au fost luate în calcul de guvernanţi şi nu au adus niciun rezultat.

Astfel, potrivit lui Vadim Mişin, copiii continuă să sufere din cauza Bacalaureatului, iar orăşenii au rămas faţă în faţă cu criminalitatea din stradă, din cauza că Ministerul de Interne a hotărât să comaseze Poliţia Rutieră cu Serviciul de asigurare a ordinii publice.

Preşedintele partidului “Renaştere-Возрождение” a avertizat că, dacă Ministerul de Interne nu îşi va anula hotărârea, atunci cetăţenilor le va fi frică să meargă la plimbare în parc, temându-se că vor fi atacaţi în oricare moment.

“Desigur că au fost comise mai multe greşeli şi doar pentru asta trebuie măturaţi astfel de miniştri care au comis nu doar greşeli şi neglijenţe în serviciu, ci au comis crime în faţa poporului.

Astfel devine clară dorinţa oamenilor de a scăpa de un astfel de Guvern, la fel ca dorinţa comuniştilor, care, folosindu-se de situaţia din ţară, vor demisia Executivului şi alegeri anticipate.

Dar, un politician matur, orice ar face, trebuie să se întrebe ce va face mai departe şi care va fi rezultatul acţiunilor sale. Să admitem că fracţiunea comuniştilor a găsit 51 de voturi, a demis Guvernului, şi pentru minimum 60 sau 90 de zile ţara se va adânci în haos şi distrugeri. Va trece mult timp până când noul Guvern va fi învestit în funcţie, dar cum vor supravieţui oamenii? Cum se vor lupta cu frigul, când nu a fost hotărâtă problema cu preţul la gaz, ce se va întâmpla cu acele picături de investiţii făcute în ultimul timp? Cine s-a gândit la asta? De aceea, din rău şi foarte rău, noi am ales prima variantă. Avem un Guvern rău, dar am fi avut o situaţie şi mai rea, odată cu demiterea acestuia”, a mai subliniat Vadim Mişin.

Totodată, liderul partidului “Renastere-Возрождение”, Vadim Mişin, a ţinut să se expună şi pe marginea iniţiativei liderului comuniştilor, Vladimir Voronin, privind unificarea forţelor de stânga din ţară.

“Dragi colegi, îl cunoaşteţi pe Vladimir Voronin. El nu este în stare să fie partener. Dânsul nu înţelege că la aceeaşi masă cu el pot sta oameni care îi sunt egali. Voronin a fost, este şi va fi un rege. Aceasta este psihologia lui şi nu ai ce face cu asta. Însă nu am să permit ca partidul nostru să fie jucat pe degete de comunişti. Să facă asta cu acele partide care există doar pe hârtie, au un lider cu ştampilă şi o mapă subţire cu documentele de înregistrare a formaţiunii politice. În cazul partidului nostru avem o situaţie complet diferită. Când vom hotârî împreună că vom colabora cu comuniştii, că trebuie să ne aşezăm la masa de negocieri, că aceste negocieri vor fi de la egal la egal şi necesare pentru noi, doar atunci vom face un pas în întâmpinare. Noi susţinem ideea unificării formaţiunilor de stânga, dar trebuie să ne gândim serios privind forma ei de realizare”, a menţionat Vadim Mişin.

Totodată, în cadrul şedinţei au mai luat cuvântul:

Cu ocazia aniversării unui an de la formarea Partidului “Renaştere-Возрождение”, pentru activitate intensă, profesionalism, iniţiativă şi entuziasm în muncă privind structuralizarea şi dezvoltarea formaţiunii, Vadim Mişin le-a oferit diplome de onoare membrilor Consiliului Republican şi activiştilor partidului.

Au fost premiaţi următorii membri de partid:

Centrul de presă al Partidului “Renaştere-Возрождение”

În republică se desfăşoară ciclul de întîlniri “Dialogul conducerii Partidului «Renaştere» cu membrii comitetelor raionale” Partidul “Renaştere” se pronunţă împotriva participării Republicii Moldova la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii în Kosovo