Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPR

Partidul “Renaştere” se pronunţă împotriva participării Republicii Moldova la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii în Kosovo

|versiune pentru tipar||
PR / 1 noiembrie 2013
Partidul “Renaştere”

Astăzi, 1 noiembrie 2013, în Parlament s-a examinat un proiect de hotărâre privind participarea Republicii Moldova la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii în Kosovo.

Astfel, membrii Consiliului Biroului Republican al Partidului “Renaştere-Возрождение” vin cu următoarea declaraţie în adresa societăţii civile.

Republica Moldova este un stat neutru, în Constituţia căruia scrie că ţara se obligă să respecte acest statut. Anume neutralitatea dă încrederea în faptul că ţara noastră va asigura securitatea cetăţenilor şi nu va fi implicată în niciun fel de carnagii, indiferent de regiunea în care au loc aceste conflicte sângeroase.

Guvernarea este gata să trimită la moarte cetăţenii de dragul sprijinului financiar al comunităţii internaţionale. Să trimiţi oamenii ca să îşi rişte vieţile este pur şi simplu strigător la cer.

Partidul “Renaştere-Возрождение” se arată categoric împotriva hotărârii Parlamentului privind participarea unui contingent militar din partea Republicii Moldova la operaţiunea internaţională de menţinere a păcii în Kosovo. Cu atât mai mult că operaţiunea de “menţinere a păcii” este condusă de NATO, iar Moldova nu are nicio legătură cu contingentul acestei organizaţii.

Aşadar, care este rostul ca militarii şi cetăţenii moldoveni să moară într-un război străin?

Consiliul femeilor al Partidului “Renaştere-Возрождение” a condamnat încercarea guvernării de a trimite un contingent de militari moldoveni în Kosovo

Pe 1 noiembrie 2013, în oraşul Chişinău, a avut loc o şedinţă de urgenţă a prezidiului Consiliului femeilor al Partidului “Renaştere-Возрождение”.

În cadrul întrevederii s-a discutat proiectul de hotărâre al Parlamentului privind participarea unui contingent militar din Republica Moldova în cadrul misiunii de menţinere a păcii în Kosovo.

Consiliul femeilor al Partidului “Renaştere-Возрождение” se pronunţă categoric împotriva faptului ca fiii poporului din Moldova să ia parte în conflicte armate şi să îşi pună viaţa în pericol.

Victoria Novic, preşedintele Consiliului femeilor al Partidului “Renaştere-Возрождение”, a subliniat că Republica Moldova, pe lângă faptul că este o ţară independentă, care respectă principiul neutralităţii, mai este şi un stat care iubeşte foarte mult pacea.

“Noi, mamele, femeile din Republica Moldova, nu vrem ca fiii noştri să fie ucişi! Cerem guvernării să retragă acest proiect care poate aduce mult amar şi suferinţă mamelor”, a declarat Victoria Novic.

Membrii Consiliului femeilor al Partidului “Renaştere-Возрождение” au recomandat conducerii Ministerului Apărării ca, în loc să trimită la moarte sigură militarii moldoveni în Kosovo şi alte puncte fierbinţi, mai bine să facă ordine în Armata Naţională şi să ia atitudine faţă de cazurile în care au murit soldaţi.

Victoria Novic a menţionat că face aceste declaraţii “din numele a sute de femei care sună din toate colţurile ţării şi se arată alarmate de faptul că fiii lor din Armata Naţională nu sunt protejaţi. Cine va purta răspundere pentru moartea tinerilor şi pentru suferinţa mamelor? Femeile se tem să nască. Ce să facă, să dea ţării carne de tun?”

În acelaşi timp, Consiliul femeilor al Partidului “Renaştere-Возрождение” susţine Consiliul Mamelor, care s-a adresat şefului statului, Nicolae Timofti, cu cererea ca să îl demită pe ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, în timpul mandatului căruia au murit pe timp de pace nouă tineri. Totodată, nu se ştie câte sicrie vor fi aduse din Kosovo.

Activistele Consiliului femeilor al Partidului “Renaştere-Возрождение” au scris o adresare către ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, în care îi solicită să fie clarificate cazurile soldaţilor omorâţi, să fie pedepsiţi cei care poartă răspundere de faptul că tinerii au murit şi să renunţe la participarea contingentului de militari moldoveni în misiunea de menţinere a păcii în Kosovo.

Centrul de presă al Partidului “Renaştere-Возрождение”

Partidul “Renastere” a convocat şedinţa Plenară a Consiliului Republican Partidul “Renaştere” se arată categoric împotriva parafării Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, textul căruia nu este cunoscut până în prezent