Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPR

Membrii Biroului Consiliului Republican al Partidului “Renaştere” au îndemnat societatea să ajute permanent cetăţenii nevăzători

|versiune pentru tipar||
PR / 15 noiembrie 2013
Partidul “Renaştere”

Luna noiembrie este îngrijorătoare, dar aduce şi bucurii oamenilor care nu pot vedea lumea înconjurătoare. Şi asta pentru că pe 13 noiembrie se marchează Ziua Internaţională a nevăzătorilor, iar 15 noiembrie este Ziua Internaţională a bastonului alb. Aceste zile au menirea să consolideze societatea dezbinată artificial în văzători şi nevăzători. Este cazul să ne gândim la drumul greu prin viaţă pe care îl parcurge fiecare om care nu vede şi să lăudăm acea mare putere a sufletului acestor oameni, care, indiferent de greutăţi, au găsit forţa necesară pentru a trăi şi a se bucura de viaţă.

Orbirea rămâne a fi o problemă mare şi în zilele noastre. În lume există mai mult de 130 de milioane de oameni nevăzători. Aceste persoane, de multe ori, trăiesc în lumea lor închisă. Pe de altă parte, unii dintre ei, cum ar fi Diana Gurskaia, Stevie Wonder sau Charles Ray au putut să cucerească lumea cu talentul lor. Dar, din păcate, astfel de oameni sunt foarte puţini. De obicei, milioane de nevăzători nu se pot adapta societăţii care mai are mult până la astfel de calităţi ca bunătate, toleranţă şi iubirea aproapelui.

Se spune că o societatea poate fi judecată după felul în care se comportă cu oamenii cu handicap. Despre atitudinea faţă de persoanele nevăzătoare din Moldova, poate servi şi faptul că nu se cunoaşte numărul exact al acestor oameni care trăiesc în ţara noastră, fiindcă un astfel de recensământ nu s-a făcut de câteva decenii. Sunt luaţi la evidenţă doar cei care se înregistrează la Societatea orbilor din Republica Moldova. Astfel, potrivit datelor acestei organizaţii, în Moldova locuiesc aproximativ 10 mii de oameni nevăzători.

De fapt, aceşti oameni nu trăiesc, ci supravieţuiesc. Crizele social-politice şi cele economice au atins toate categoriile populaţiei, în primul rând fiind afectaţi oamenii cu dizabilităţi. Persoanele nevăzătoare nu îşi pot găsi un loc de muncă, în condiţiile în care nici persoanele văzătoare nu sunt angajate.

Numărul şomerilor slab văzători s-a majorat după ce au fost închise fabricile unde munceau. Astăzi, aceşti oameni supravieţuiesc şi pot doar să viseze la un post de muncă bine plătit.

În multe ţări, cu ocazia Zilei Internaţionale a orbilor şi de Ziua Internaţională a bastonului alb, au loc o serie de manifestări pentru a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă oamenii care au probleme cu vederea şi să se creeze condiţii pentru implicarea multilaterală a acestor oameni în viaţa societăţii, pentru ca ei să aibă acces la educaţie şi, în general, să trăiască în condiţii mai bune.

Şi în Moldova au loc astfel de acţiuni. În ţara noastră încă mai există oameni cu suflet bun care vor să ajute persoanele nevăzătoare. Din această categorie fac parte şi membrii Partidului “Renaştere-Возрождение”, care de la înfiinţarea sa a susţinut Societatea orbilor din Republica Moldova.

În ajunul sărbătorilor, membrii Biroului Consiliului Republican al partidului i-au îndemnat pe membrii societăţii să se gândească dacă fiecare face destule pentru ca viaţa persoanelor nevăzătoare să devină mai bună. Sigur, nu este destul să munceşti doar o singură zi ca situaţia să se îmbunătăţească. Astfel, membrii Biroului Consiliului Republican al partidului “Renaştere-Возрождение” s-au adresat specialiştilor din domeniile sănătăţii, protecţiei sociale, muncii, către toţi oamenii buni, ca să acorde oamenilor nevăzători un sprijin permanent, în fiecare zi.

Este necesar ca societatea să îşi schimbe mentalitatea. Astfel, când o persoană nevăzătoare iese din casă, să se poată întâlni cu atenţia permanentă a oamenilor de pe stradă, să simtă bunăvoinţa, căldura sufletească şi să aibă parte de ajutor din partea semenilor.

Partidul “Renaştere-Возрождение” promovează o politică orientată spre o viaţă demnă a persoanelor care şi-au pierdut vederea. Aşa a fost, este şi va fi întotdeauna. Membrii Biroului Consiliului Republican au fost susţinuţi şi de membrii de rând ai Partidului “Renaştere-Возрождение”.

De Ziua Internaţională a nevăzătorilor, în secţia Societăţii orbilor şi oamenilor cu vedere slabă din Chişinău, membrul partidului “Renaştere-Возрождение”, activist al consiliului orăşenesc al partidului, laureat al Primului Festival Unional al artiştilor amatori, deţinător al mai multor trofee ale festivalurilor internaţionale, Maestrul şansonetei, compozitorul şi interpretul Alexandru Raiu a susţinut un concert de caritate dedicat dragostei.

Pentru oamenii nevăzători şi cei slab văzători au sunat piese minunate, care erau transmise miraculos de la inimă la inimă, de la un suflet la altul. Muzica a dăruit încredere persoanelor nevăzătoare în faptul că orbirea nu este o sentinţă sau un sinonim al singurătăţii şi că permanent se vor găsi oameni care să întindă o mână de ajutor şi vor da dovadă de solidaritate.

Maria Ţesliuc, membru al Societăţii orbilor, care deţine de 23 de ani funcţia de redactor-şef al jurnalului audiovizual al Societăţii orbilor din Republica Moldova, a anunţat că “în toată ţara au loc adunări de totalizare ale membrilor Societăţii orbilor. Problemele se examinează serios şi se pune accentul pe lipsurile oamenilor. Trebuie de subliniat că la examinarea problemelor nu se observă acea iritaţie care domneşte demult în sala de şedinţe a Parlamentului. Toate greutăţile se înfruntă mai uşor împreună cu colegii.

Societatea orbilor cu o mare mulţumire acceptă orice fel de ajutor din partea celor care doresc să facă un act de binefacere pentru nevăzători. Ajutorul poate consta din transmiterea de produse alimentare şi haine, până la organizarea concertelor de caritate”.

Centrul de presă al Partidului “Renaştere-Возрождение”

Tatiana Botnariuc: Cetăţenii noştri supravieţuiesc sub limita sărăciei iar deputaţii sunt preocupaţi doar de cine poate striga mai tare “jos guvernul” Preşedintele Partidului “Renaştere”, Vadim Mişin, s-a întâlnit cu activul comitetului raional de partid din Ungheni