Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPR

Poziţia Consiliului Organizaţiei de Femei a Partidului “Renaştere”

|versiune pentru tipar||
PR / 12 martie 2014
Partidul “Renaştere”

Consiliului Organizaţiei de Femei a Partidului “Renaştere-Возрождение” este solidar cu femeile din Moldova, care sunt nevoite să protesteze din cauza că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în decembrie 2013, o serie de modificări la unele legi. Din păcate, aceste modificări ale legislaţiei încalcă drepturile femeilor în plan social şi micşorează pentru câţiva ani ajutorul acordat femeilor gravide. Amendamentele acestor legi au fost propuse de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, iar acest fapt trist aduce şi mai multă nedumerire.

Aceste modificări ale legislaţiei vor slăbi substanţial protecţia mamei şi copilului în ţara noastră. Să ne amintim cum Guvernul de la Chişinău se plânge permanent de faptul că naţiunea îmbătrâneşte şi că trebuie de soluţionat problema demografică. Însă cum să fie rezolvată această chestiune, dacă în practică nu există susţinerea necesară acordată familiei tinere din partea statului.

Din păcate, de la 1 aprilie 2014, femeile din Moldova vor primi bani pentru graviditate şi îngrijirea copiilor conform unei noi formule de calcul. Astfel, femeile însărcinate, care deja se află în concediu de îngrijire a copilului, vor primi o indemnizaţie în mărime de 30% din salariul minim pe economie, fără a se lua în calcul salariul plătit înainte de ieşirea în concediul de maternitate.

Totodată, plăţile pentru îngrijirea copiilor se vor calcula de la 1 aprilie ţinând cont de veniturile din ultimele 12 luni de lucru, ci nu se vor lua în calcul salariul din ultima jumătate de an, cum era până în prezent. Mai mult, se va lua în calcul şi perioada următorului concediu şi a concediului de boală, ceea ce va duce la o reducere substanţială a plăţilor pentru îngrijirea copiilor.

În acest context, considerăm că este necesară o adresare către ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, cu recomandarea de a reveni la studierea suplimentară a acestor modificări legislative şi reexaminarea lor în beneficiul mamelor şi copiilor.

Sursa: rrm.md

Membrii Partidului “Renaştere” îl felicită pe liderul formaţiunii, Vadim MIŞIN, cu ocazia zilei de naştere Decorarea d-lui Vasile Tarlev cu medalia de aur de onoare “Antioh Cantemir”