Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiUCM

Discursul d-lui Vasile Tarlev, Presedinte al partidului Uniunea Centrista din Moldova, rostit la cel de-al V-lea Congres Extraordinar al partidului

|versiune pentru tipar||
UCM / 13 decembrie 2008
Uniunea Centristă din MoldovaStimati delegati!
Doamnelor si domnilor!

Cu totii ne-am unit intr-un partid — Uniunea Centrista din Moldova, pentru a construi, prin eforturi comune, o Moldova in care toti ar dori sa traiasca.

Cunoastem ca nu este o sarcina usoara. Cu totii stim greutatile cu care ne vom confrunta, luptind pentru realizarea acestein sarcini. Dar suntem siguri de propriile puteri si credem in viitorul prosper al tarii noastre.

Stim ca un stat prosper si democratic nu poate fi zidit fara a avea o economie functionala, fara o clasa medie numeroasa de cetateni, fara institutii de stat puternice, fara relatii bune cu vecinii.

Suntem obligati cu totii sa ne concentram asupra acestor sarcini. Si suntem obligati sa le realizam.

Ne mindrim cu Patria noastra, ne iubim pamintul natal. Ne sunt dragi asemenea trasaturi ale sufletului moldovenilor precum sunt sustinerea reciproca, ospitalitatea, rabdarea, patriotismul si harnicia — trasaturi de oameni pasnici. Toate acestea, in masura egala, se refera la toate etniile care locuiesc pe acest frumos pamint.

Astazi, in era renasterii religioase globale, bazele spirituale ale fiecarui popor vor juca un rol decisiv. Noi pledam pentru sporirea influentei Bisericii Ortodoxe asupra vietii societatii moldovenesti, statornicirea Ortodoxiei in calitate de traditii spirituale istorice ale poporului moldovenesc, precum si a religiei majoritatii cetatenilor tarii.

Puterea oricarui stat si popor este in spiritul national, iar spiritul se alimenteaza cu forta din izvoare. Noi consideram ca Moldova trebuie sa pastreze si sa dezvolte credinta ortodoxa a stramosilor nostri, sa fortifice valorile familiei, obiceiurile si traditiile poporului nostru, identitatea si statalitatea moldoveneasca.

Stimati colegi!
Peste citeva luni vor avea loc alegerile parlamentare. Noi mergem la acest scrutin pentru ca stim:

Tara are nevoie de schimbari sanatoase.
Este necesar un aflux de persoane noi in organele puterii — inteligenti, bine pregatiti, apti sa gindeasca si sa adopte decizii inedite si necesare.
Si noi vom reusi sa realizam aceste schimbari!
Noi vom aduce la putere personalitati noi!
Noi vom schimba spre bine Moldova!

Cum s-a exprimat pe timpuri John Kennedy — nu intreba ce poate sa-ti ofere tara, mai bine intreaba ce esti gata sa oferi tu tarii. Anume din acest motiv, in conditiile crizei profunde de astazi, noi, membrii UCM, nu avem la momentul de fata de la cine cere. A venit timpul sa ajutam tara, sa ajutam patria.

Ce are nevoie astazi Moldova?

Tara si poporul au nevoie de o alternativa rationala, pragmatica, echilibrata, orientata spre viitor. Aceasta alternativa, o cale noua pentru dezvoltarea Moldovei, orizonturi noi, plan de edificare a unui stat eficient — toate acestea le propune partidul nostru Uniunea Centrista din Moldova.

Consider ca este important sa anuntam obiectivele partidului nostru. Acestea sunt:

  1. Restabilirea unitatii tarii noastre
  2. Depasirea crizei prin dezvoltarea unei economii inovationale si a societatii informationale.
  3. Edificarea unui stat social, bazat pe dreptate.

Vreau sa subliniez ca tot ce face si va face pe viitor partidul nostru — corespunde intereselor nationale ale Moldovei — in primul rind intereselor poporului nostru, intereselor cetatenilor tarii.

Stimati delegati!

Pozitia principiala a partidului Uniunea Centrista din Moldova consta in aceia ca totul ce noi facem si vom face este orientat in beneficiul omului si pentru om. Noi suntem ferm convinsi ca investitiile trebuie facute, in primul rind, in om. Noi vom acorda o atentie deosebita grijei fata de om — de la nastere pina la adinci batrinete.

Important este nu doar sa stabilim grija fata de om drept orientare de baza, dar si sa determinam obiectivele social-economice de baza pentru anii 2009–2013.

In acest context, partidul UCM isi fixeaza ca sarcina sa atinga urmatorii indicatori cantitativi si calitativi, care sa asigure o viata destoinica tuturor cetatenilor Moldovei:

Stimati colegi!

Nu mai pot fi dubii ca Moldova, de rind cu alte state mari si mici, nu va reusi sa evite efectele crizei financiare mondiale, care se raspindeste prin lume cu viteza unui incendiu.

Desigur ca putem si in continuare sa ne ascundem cu capul in nisip, putem si in continuare sa pastram tacerea despre ceea ce se intimpla, aa ne autolinistimdar prin asemenea actiuni, cu regret, criza nu poate fi stopata sau evitata.

Probabil ca vom fi supusi riscurilor de reducere radicala a volumelor de productie sau chiar de stopare a activitatii unor intreprinderi. Ca urmare am putea fi expusi riscului marelui val de someri.

Nici intr-un caz nu trebuie sa ne grabim sa inchidem (cum se intentioneaza in cazul Uzinei de tractoare din Chisinau) sau sa privatizam in graba (cum deja se procedeaza in cazul a zeci de intreprinderi din Moldova) fabricile si uzinele existente, care asigura cu locuri de munca si mijloace financiare pentru existenta a mii de cetateni, precum si care aduc venituri in bugetul de stat.

Desigur ca este foarte simplu de distrus pina la temelie toata baza industriala a economiei nationale, dar efectele dezastruoase ale unor asemenea pasi — nu doar economice, dar si sociale si politice, ar putea fi catastrofale pentru inasi principiul de suveranitate si statalitate a tarii noastre.

Uniunea Centrista din Moldova vede solutia optima pentru depasirea situatiei economice si financiare nefavorabile prin fortarea actiunilor de renastere a sferei de producere atit in mediul urban cit si cel rural, prin promovarea mai dinamica a proiectelor investitionala de importanta nationala, care prevad crearea noilor locuri de munca, precum si instruirea tineretului pentru obtinerea unor profesii moderne, solicitate pe piata.

O tematica deosebita o constituie aspectul relatiilor economice cu regiunea Transnistreana. Astazi, in virtutea multiplelor cauze, sectorul industrial al acestei regiuni a fost afectat foarte puternic. Din aceste considerente, cred ca este timpul potrivit pentru a veni in ajutorul locuitorilor din regiunea Transnistreana si, in comun, sa cautam solutia pentru depasirea situatiei dificile create, dar si sa determinam modalitatile de conlucrare economica eficienta, reciproc avantajoasa.

Noi le spunem fratilor nostri din Transnistria ca nu separam problemele pe “ale noastre” si “ale voastre”. Totul ce se intimpla pe ambele maluri ale Nistrului constituie problema noastra comuna. Si va indemn sa o solutionam in comun.

In conditiile crizei mondiale si realizarii masurilor anticriza, partidul nostru indeamna sa fie reduse la maxim achizitiile din sursele bugetare a produselor de consum de import, sa fie interzisa procurarea produselor de origine straina de catre intreprinderile care valorifica mijloace financiare bugetare, in baza tenderilor de achizitii (cu exceptia marfurilor care fac parte din categoria “importul critic”)

Uniunea Centrista din Moldova lanseaza indemnul catre toti cetatenii tarii: “Cumparati produse moldovenesti! Cumparati produse industriale moldovenesti”!

Rog delegatii congresului sa transmita acest indemn nu doar fiecarui membru de partid, dar si tuturor cetatenilor Moldovei.

Organele puterii si societatea civila trebuie sa constientizeze ca renasterea potentialului industrial reprezinta una din sarcinile majore pentru Moldova, mai mult ca atit — sarcina care nu poate fi aminata. Anume pentru realizarea acestei sarcini, propunem unificarea eforturilor societatii civile, tuturor partidelor si organelor publice din tara.

Stimati delegati!

In afara masurilor urgente, se impune si elaborarea strategiei de dezvoltare a tarii pentru perioada lunga. Minim pentru 10 ani. Si anume asupra unui asemenea program — “Moldova — 2009–2020”, noi lucram la momentul actual.

Este necesar sa constientizam ca Moldova paseste intr-o era informationala noua — in era economiei bazate pe stiinta, cind pe primul plan se plaseaza cunostintele si tehnologiile. Pastrind si dezvoltind ramurile traditionale ale economiei nationale, Moldova trebuie sa-si gaseasca locul pe piata mondiala a produselor de tehnologii si servicii inalte. In acest context, trebuie sa recunoastem ca tara are nevoie de un salt de la economia bazata pe servicii si consum, la economie bazata pe cunostinte. Moldova si-a epuizat posibilitatile de crestere economica bazata pe consumul mijloacelor financiare provenite din transferurile emigrantilor de peste hotare.

Stimati colegi!

Separat vreau sa ma refer la agricultura. Criza economica in Moldova a fost cauzata nu doar de lipsa investitiilor, erorilor admise in realizarea unor reforme si a politicilor economice. Desi si acestea au jucat un rol important. Principala cauza, care a provocat criza economica, consta in aceea ca statul a intors spatele taranilor. Statul sustine pe oricine — importatorii, intermediarii, speculantii, dar nu producatorii autohtoni, nu cei care muncesc pamintul, acei care cu singe si sudoare isi cistiga bucata de piine.

Cu ce au meritat taranii aceasta atitudine? Prin ce s-au facut vinovati de data aceasta? Cum a devenit posibil ca strugurii sa fie achizitionati cu 1 leu? Ca doar in oras pretul la aceste produse este de zeze ori mai mare!

De ce statul procura griul de la tarani cu 1 leu, merele cu 0,6 lei, pe cind pretul de piata a acestor produse este cu mult mai mare? Oare insasi statul a ajuns in postura de intermediar si principalul speculant?

Dar marimea subventiilor la hectar nu doar umileste, dar si provoaca indignare. Aceasta contravine bunului simt. In aceiasi Europa aceste subventii constituie mii de euro la hectar. Este si normal. Acolo statul are grija de producatorul national. La noi lucrurile stau exact invers. Adica noi tot avem grija de producatorii nationali europeni….

Partidul Uniunea Centrista din Moldova considera ca este necesara elaborarea si implementarea urgenta a unui program national “Revolutia verde”. Statul trebuie sa se intoarca cu fata la tarani. Este timpul sa constientizam clar: piine pe care o mincam ne este data prin munca titanica a agricultorilor. Si noi suntem obligati sa ne intoarcem cu fata la ei, sa simtim si sa solutionam problemele lor!

Pentru aceasta avem nevoie de masuri ferme de sustinere si dezvoltare a sectorului agricol. Agricultura trebuie sa devina un sector strategic al economiei nationale. In acest scop prioritar trebuie sa solutionam urmatoarele sarcini de dezvoltare a sectorului agroalimentar la acest moment cit mai urgent:

  1. substituirea importurilor de carne, produselor din carne, lactate, fructe si legume (atit in stare proaspata, cit si conservate),
  2. dezvoltarea potentialului de export a cerealelor, fiind luata in consideratie cresterea consumului intern de cereale,
  3. producerea produselor agroalimentare ecologic pure,
  4. dezvoltarea industriei vinicole calitative,
  5. dezvoltarea satelor.

Noi ne fixam sarcina de solutionare a acestor obiective. Si noi neaparat le vom solutiona!

Stimati delegati!

Tara are nevoie de institutii de stat puternice si eficiente. Avem nevoie de o putere responsabila in fata poporului, care doreste si este in stare sa solutioneze eficient problemele identificate. Pentru aceasta se impune optimizarea organele de stat, eradicarea coruptiei, imbunatatirea calitatii cadrelor angajate in institutiile de stat prin lichidarea birocratiei distructive.

Apreciind inalt rolul si semnificatia in viata societatii a Constitutiei, consideram necesara introducerea urgenta a urmatoarelor modificari:

  1. introducerea in Constitutie a unui nou capitol: “Moldova — stat social”,
  2. restabilirea institutului de alegeri directe a Presedintelui Moldovei,
  3. restabilirea institutului de referendum national in scopul solutionarii celor mai importante aspecte ale vietii obstesti.

Consideram ca parlamentul trebuie ales in baza sistemului mixt: jumatate din deputati alesi - conform listelor de partid, iar cea de-a doua jumatate — conform mandatelor nominale.

Partidul pledeaza pentru reducerea numarului functionarilor publici, care detin imunitate. In viziunea noastra de imunitate trebuie sa dispuna Presedintele tarii, presedintele parlamentului si prim-ministrul. Deputatii nu au nevoie de acest privilegiu. Toate nivelele de administrare publica trebuie sa fie aproape de problemele curente ale populatiei tarii sale.

Stimati colegi!

O prioritate pentru Moldova este unificarea consecventa si inteleapta a tuturor etniilor care locuiesc pe teritoriul Moldovei intr-o natiune unica a moldovenilor, fiind pastrata, totodata, toate aspectele etnice.

Natiunea moldoveneasca este o familie mare a etniilor Moldovei, care sunt unificati prin spiritualitatea comuna si unitatea scopurilor si obiectivelor. Natiunea moldoveneasca se bazeaza pe asa notiuni ca libertatea, echitatea, patriotism.

Unitatea este in diversitate — iata care este formula vitalitatii statului moldovenesc — a natiunii in perspectiva istorica.

Stimati delegati!

Printre sarcinile prioritare, fixate de partid, se numara dezvoltarea regionala si a autoadministrarii locale.

Partidul pledeaza pentru aplicarea urgenta si eficienta in practica pe teritoriul Moldovei a principiilor cartei europene privind autoadministrarea locala. Organele administratiei locale trebuie sa obtina dreptul de a reglementa o parte semnificativa a treburilor de stat si sa le administreze, activind in limitele legii, sub propria responsabilitate si in interesele populatiei regiunii.

Scopurile principale ale politicii regionale trebuie sa fie — fortificarea unitatii economice ale tarii si ridicarea nivelului si calitatii vietii populatiei, asigurarea conditiilor egale pentru dezvoltarea tuturor regiunilor Moldovei.

Se pune sarcina crearii centrelor regionale a cresterii economice inovationale.

Noi vedem perspectivele crearii centrelor stiintifico-instructive si centrelor industriale in orasele Balti, Edinet, Tiraspol, Bender, Ribnita, Orhei, Ungheni, Comrat si Cahul.

In baza localitatilor rurale — crearea parcurilor turistico-industriale si a zonelor turistice recreative.

Separat ma voi referi la Gagauzia

Autonomia Gagauza, in opinia mea, este regiunea de importanta strategica pentru Moldova.

Evenimentele care au avut loc in ultimele luni pe teritoriul Gagauziei ne demonstreaza clar existenta pericolului izbucnirii unui nou conflict teritorial in Moldova.

Responsabilitatea pentru formarea acestor spirite pe teritoriul Gagauziei o poarta acele forte politice, care ignoreaza dreptul poporului gagauz la autonomie in limitele unui stat unit si incalca prevederile Legii privind statutul autonomiei Gagauze din anul 1994.

Suntem ferm convinsi ca stabilizarea situatiei in Gagauzia si dezvoltarea ulterioara a regiunii nu sunt posibile fara respectarea stricta a principiilor europene de integritate teritoriala si dezvoltarea drepturilor regiunilor.

Noi consideram ca asigurarea reprezentantei autonomiei Gagauziei in toate ramurile puterii este obligatorie. Unul din viceprim-ministrii din Guvernul Moldovei trebuie sa reprezinte Gagauzia. In Parlamentul Republicii Moldova trebuie sa fie prevazuta o cota pentru reprezentantii Gagauziei (cel putin 4 locuri).

Stimati delegati, colegi!

Uniunea Centrista din Moldova ca una din sarcinile prioritare si cele mai actuale, care stau la moment in fata tarii noastre, este reglementarea definitiva, in exclisivitate pe cale pasnica si in baza principiilor reciproc acceptabile, a conflictului Transnistrean.

Reintegrarea teritoriala a Moldovei este cea mai importanta sarcina a Uniunii Centriste din Moldova.

Pozitia noastra principiala consta in aceia ca reglementarea definitiva a acestui conflict, care s-a intins pe o perioada prea lunga, trebuie sa fie in masura egala acceptabile atit pentru Chisinau, cit si pentru Tiraspol si nu doar de elita politica, dar si de majoritatea absoluta a populatiei.

Aceste scheme si modele de reglementare trebuie elaborate, coordonate si formate in exclusivitate in cadrul discutiilor constructive comune, in baza si spiritul intelegerilor comune.

Doar prin masuri extrem de precise si bine chibzuite, care exclud orice discriminare in cadrul negocierilor a unei sau altei parti, va fi posibil ca neintelegerea si dusmania sa ramina, intr-un sfirsit, in trecut. Si noi neaparat vom obtine aceasta!

Stimati colegi!

Locul Moldovei pe plan mondial trebuie sa fie determinat nu de conjunctura de moment si nu de interesele unui partid sau grup ideologic, dar de o strategie de durata, bine chibzuita, bazata pe principii civilizate si experienta istorica a tarii noastre.

Noi constientizam importanta dezvoltarii relatiilor Moldovei cu Uniunea Europeana si consideram absolut corecta directia spre obtinerea cit mai curind posibil a calitatii de membru asociat al UE. Dar nu mai putin important este si “vectorul vestic” al politicii externe a Moldovei. Inca din primele secole ale istoriei noastre Rusia era un aliat de incredere a statului Moldova. Primul “prieten al Rusiei in Moldova” era Stefan cel Mare, care a incheiat alianta frateasca cu tarul moscovit Ivan al III-lea: Ideea unitatii Moldovei si Rusiei a fost luata la baza actiunilor de salvare nationala in anii jugului otoman.

Stimati delegati!

Nerenuntind la vectorul integrarii europene, noi propunem sa plasam pe primul plan modelul unei punti intre Est si Vest. Aceasta cale intr-o masura mai mare corespunde traditiilor istorice moldovenesti si reprezinta o antiteza rationala atit izolationismului, cit si europenizare galopanta fortata.

“Puntea intre Est si Vest” — reprezinta incadrarea in sistemul relatiilor prietenesti, care se formeaza intre Rusia, Ucraina si tarile Europei continentale (Romania, Bulgaria, Germania, Franta, Italia, Spania).

Totodata, pentru ca Moldova sa devina o “punte” eficienta intre Est si Vest, tara noastra va trebui sa indeplineasca o serie de conditii.

In primul rind, trebuie sa cream “centura statelor prietene” in jurul tarii noastre. Este vorba, in primul rind, de Ucraina, Rusia, Romania, Grecia, Bulgaria si Turcia. In tara noastra locuiesc diaspore mari ale acestor state, care sunt apte sa devina o veriga unificatoare cu aceste tari.

In al doilea rind, Moldova trebuie sa devina un stat cu adevarat neutru, iar aceasta neutralitate trebuie sa fie garantata de catre puterile mari.

Doar ideea neutralitatii statale permanente a Moldovei poate impaca Estul si Vestul in relatiilor rol fata de tara noastra. Doar prin neutralitate vom putea atrage investitii din ambele parti, fara bariere sa comercializam productia noastra in Rusia, statele CSI si UE. In acest context un exemplu pentru noi constituie tarile europene, neutralitatea carora nu le impiedica sa fie membri ai UE - Suedia, Finlanda, Elvetia, Austria si Irlanda.

Stimati colegi!

Partidul nostru — Uniunea Centrista din Moldova, mergind la alegerile parlamentare, care vor avea loc in 2009, isi fixeaza obiectivul prioritar — de a invinge.

Victoria este necesara pentru a obtine reprezentanta in viitorul Parlament, fapt ce ne va permite sa realizam toate obiectivele fixate si realizarea sarcinilor tactice.

Pentru a atinge aceste obiective, suntem obligati sa ne mobilizam la maxim eforturile si resursele disponibile, cu dedicare totala cauzei a fiecarui membru de partid, a fiecarui simpatizant, a fiecarui patriot.

Despre sarcinile noastre in perioada electorala

Despre dezvoltarea partidului

La moment practic am finalizat lucrul pentru crearea organizatiilor de partid in fiecare centru raional al Moldovei, precum si in municipii.

La 1 decembrie 2008 au fost inregistrate deja mai mult de 12 mii de cereri ale cetatenilor membri ai partidului nostru, precum si celor care doresc sa adere la formatiunea noastra. Este un numar impunator, care vorbeste despre faptul ca oamenii acorda un vot de incredere inalt partidului Uniunea Centrista din Moldova, ca ei au incredere in noi si cred in perspectiva politica a formatiunii si echipei.

Consider ca astazi formarea organizatiilor de partid in fiecare localitate a Moldovei si prezenta lor la toate punctele de votare, constituie o sarcina prioritara pentru activul si tuturor membrilor partidului. Reprezentantii partidului nostru trebuie sa fie prezenti in fiecare localitate a tarii in fiecare metru patrat.

Trebuie sa depunem maximum eforturi pentru a realiza integral acest obiectiv pe parcursul lunilor decembrie 2008 si ianuarie 2009.

Despre selectarea cadrelor in lista de partid

In lista actiunilor prioritare ale campaniei electorale se inscrie si selectarea cadrelor pentru lista electorala din partea partidului, in baza careia vom participa la alegerile parlamentare.

Vreau ca toti membrii partidului Uniunea Centriste din Moldova sa cunoasca pozitia mea la acest capitol.

In viziunea mea, pe aceasta lista trebuie inclusi cei mai onesti cetateni ai tarii noastre, care se bucura de autoritate in societate si care sunt apti sa-i convinga pe oameni sa-i urmeze. Trebuie sa fie personalitati in care oamenii au incredere si pentru care sunt gata sa-si dea votul.

Exista opinii ca va fi necesar de organizat actiunea “Candidat al poporului — candidat al partidului”, in cadrul careia sa fie efectuat un sondaj in rindul populatiei in baza caruia ar putea fi identificati cei mai destoinici candidati, care se bucura de cel mai inalt grad de incredere din partea populatiei.

Formarea staff-urilor regionale si locale

La sarcinile care necesita atentie sporita eu as atribui si chestiunea de formare a staff-urilor regionale si locale.

In cel mai apropiat timp noi vom transmite organizatiilor de partid din teren recomandarile practice in aceste chestiuni.

Cu toate acestea as vrea sa atrag atentia asupra importantei selectarii cadrelor in aceste staff-uri. Avem nevoie de persoane stabile din punct de vedere moral si politic, care se orienteaza bine in specificul campaniei electorale, adevarati luptatori, gata sa munceasca zile si nopti pentru victoria partidului nostru.

Despre rolul si importanta programului electoral al partidului in perioada campaniei electorale.

La momentul de fata a finalizat lucrul de pregatire a proiectului programului electoral al partidului Uniunea Centrista din Moldova.

In viziunea noastra, acesta este un document serios, conceptual bine pus la punct, in care partidul isi fixeaza clar prioritatile, caile si metodele de solutionare a problemelor social-economice, importante pentru tara, de natura sa asigure crearea unei structuri statale eficiente, dezvoltarea relatiilor externe, solutionarea problemei Transnistrene.

Este extrem de important ca principalele prevederi ale programului electoral al partidului Uniunea Centrista din Moldova sa fie aduse la cunostinta fiecarui cetatean al Moldovei.

Vreau sa atrag atentia D+stra asupra inca unui fapt important. Programul electoral nu este o dogma, nu este un document static, nici canon al secolului. Este un document care se va dezvolta, va fi completat si perfectionat in continuu, in functie de propunerile si observatiile ce vor parveni pe parcurs de la alegatori.

In programul electoral al partidului noi ne-am concentrat asupra solutionarii problemelor principale nationale. Si desigur ca aceasta abordare este corecta. Acestea sunt sarcinile pentru viitorul Presedinte, Parlament, Guvern. Dar noi ne dorim foarte mult ca actualii candidati si viitorii deputati sa nu uite despre problemele regiunilor, localitatilor in care se afla astazi. Doar acolo locuiesc si lucreaza alegatorii nostri, cetatenii tarii noastre.

Ne dorim ca programul national al partidului sa fie completata cu proiecte regionale. Cred ca cel mai oportun ar fi ca ele sa fie fixate in forma de povete ale alegatorilor.

Si este un aspect care tine de fata si imaginea partidului realizarea acestor povete. Si noi neaparat le vom realiza!

Despre relatiile noastre cu oponentii politici si concurentii electorali

Toti activistii si membrii partidului Uniunea Centrista din Moldova trebuie sa constientizeze clar si ferm ca toate partidele, care vor participa la alegerile parlamentare, vor concura pentru victorie.

Reiesind din faptul ca fiecare partid are dreptul la respect din partea concurentilor electorali, deoarece in spatele fiecarei formatiuni politicie se afla mii de cetateni membri si adepti ai partidului, noi nimanui nu vom incerca sa demonstram ca ei sunt mai rai ca noi, noi nu vom tinde sa umilim pe cineva si nu vom arunca noroi in rivalii nostri.

Da, noi vom vorbi despre greselile unor partide. Noi vom respinge aspectele pe care le consideram inacceptabile in platforma lor electorala. De exemplu, aderarea la NATO, diverse idei unioniste, radicalismul, precum si dusmania fata de unele state sau nationalitati.

Dar cea mai importanta sarcina, pe care vom incerca sa o solutionam in cadrul acestei campanii electorale, consta in aceia ca sa demonstram alegatorilor ca anume noi, adica partidul nostru Uniunea Centrista din Moldova, suntem mai buni decit altii.

Mai buni pentru ca avem o platforma electorala realista si efectiva, mai buni — pentru ca avem o echipa de profesionisti, pentru ca avem experienta bogata si de succes, in cadrul careia am demonstrat ca suntem apti de a crea.

Stimati colegi!

Pina la ziua alegerilor a ramas foarte putin timp.

Astazi este de pret fiecare zi, iar timp pentru pregatiri nu avem.

De modul in care vom lucra in urmatoarele 3 luni va depinde rezultatul final pe care il vom obtine la alegeri.

Doar cu eforturi comune vor reusi sa obtinem victorie la alegerile parlamentare ce se apropie pentru a schimba spre bine nivelul de trai a poporului, pentru a ridica la o treapta mai inalta progresul si prosperarea tarii noastre Moldova.

Doar prin eforturi commune vom reusi sa obtinem Victoria rivnita la alegerile parlamentare, pentru a schimba spre bine viata poporului moldovenesc, pentru a plasa tara noastra pe calea progresului si prosperarii.

A venit timpul sa credem in noi si in tara noastra!

A venit timpul pentru un viitor mai luminos!

Cred in partidul nostru Uniunea Centrista din Moldova, in Victoria noastra, cred in viitorul Moldovei. Puterea este de partea celui care crede. Noi credem. Inseamna ca vom invinge. Inainte Moldova!

Va multumesc pentru atentie!

Sa ne ajute Dumnezeu!

Declaraţia Consiliului Politic al UCM cu privire la refuzul de a prelungi activitatea de emisie canalului de televiziune PRO TV Chişinău Partidul Umanist va merge la alegeri cu Uniunea Centristă din Moldova