Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiUCM

Uniunea Centristă din Moldova dezvoltă şi consolidează relaţiile de colaborare cu Federaţia Rusă

|versiune pentru tipar||
UCM / 3 martie 2009
Uniunea Centristă din Moldova

Pe data de 3 martie, in incinta AP “INFOTAG”, Vasile Tarlev, liderul Uniunii Centriste din Moldova, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor a sustinut o conferinta de presa.

Vasile Tarlev a comunicat in cadrul conferintei de presa, ca in procesul de realizare a programului preelectoral al partidului UCM, a stabilit contacte directe cu organizatia din Moscova a partidului “Rusia Unita”, in legatura cu care echipele politice ale lui Iurii Lujkov si Vasile Tarlev s-au inteles sa colaboreze activ in diverse domenii spre binele tarilor si popoarelor sale. Potrivit lui Vasile Tarlev, interesul echipei sale pentru colaborarea cu Moscova este dictat de faptul ca capitala Rusiei este unul dintre cei mai importanti consumatori de produse fabricate in Republica Moldova. In Moscova se afla cei mai maulti cetateni din Moldova, care lucreaza in prezent in Rusia.

Vasile Tarlev a relatat despre continutul intelegerilor la care s-a ajuns intre Uniunea Centrista din Moldova si organizatia din Moscova a partidului “Rusia Unita”. Potrivit acestor intelegeri partile si-au asumar resonsabiltati concrete si si-au exprimat intentia de a interactiona la toate nivelele in scopul consolidarii relatiilor moldo-ruse, dezvoltarii raporturilor de colaborare in toate domeniile cu caracter umanitar, extinderii parteneriatului tehnico-stiintific, in scopul realizarii unor proiecte stiintifice avansate de perspectiva in domeniul nanotehnologiilor si aplicarea lor practica in inginerie, medicina si alte domenii.

Partidele intentioneaza sa desfasoare activitati comune privind punerea in aplicare a unor proiecte in domeniul umanitar, educational, social, cultural, sportiv etc. Un loc aparte in aceasta activitate va fi rezervat proiectelor legate de grija fata de om, consolidarea tolerantei, precum si promovarea activa a tinerilor in organele puterii legislative si executive.

Pronuntindu-se activ impotriva crearii unor bariere artificiale in relatiile dintre Moldova si Rusia, partidele s-au angajat sa monitorizeze activitatea puterii executive in domeniul respectarii acordurilor migrationale dintre cele doua state.

Vasile Tarlev a mai comunicat in cadrul conferintei de presa ca in calitatea sa de presedinte al Asociatiei Nationale a producatorilor din Moldova a mai semnat la Moscova un Acord de colaborare cu ex-premierul Uniunii Sovietice, senatorul Adunarii Federale, presedintele Uniunii producatorilor (UP) din Federatia Rusa Nicolai Rijkov.

Scopul acestui acord consta in stabilirea unor relatii de parteneriat de lunga durata dintre ANPM si UP si implementarea unui set de activitati comune, care sa contribuie la cresterea competitivitatii sectorului real al economiei din Moldova si Federatia Rusa prin consolidarea relatiilor de integrare dintre producatorii celor doua state, bazate pe principii de egalitate, avantaj reciproc, intelegere, respect si incredere. Cele mai importante directii de cooperare prevad dezvoltarea industriei, a stiintei si inovatiilor, investitiilor, a infrastructurii de frontiera si transport.

Partile s-au inteles cu privire la urmatoarele metode de colaborare: crearea conditiilor pentru impulsionarea activitatii economice externe, acordarea asistentei necesare producatorilor in procesul de circulatie a bunurilor si mijloacelor financiare; colaborarea in vederea identificarii modalitatilor de asistenta a producatorilor in obtinerea unui sprijin de finantare si creditare a investitiilor, atragerea partilor pentru participare la expozitiile, forumurile si prezentarile oranizate de ei; efectuarea unui schimb de experienta in domeniul dezvoltarii sectorului real al economiei celor doua state, acordarea sprijinului necesar in realizarea proiectelor investitionale in sectoarele prioritare din domeniul industrial, a infrastructurii de transport, energetic, turism; interactiunea in problemele dezvoltarii infrastructurii de frontiera, extinderea bazei de date de informatii cu privire la proiectele investitionale dintre cele doua parti; sprijinirea proiectelor de creare a intreprinderilor mixte ale producatorilor din cele doua tari.

Vasile Tarlev si-a exprimat increderea ferma ca consolidarea plenara si reciproc avantajoasa a eforturilor, precum si extinderea contactelor de prietenie si colaborare promovate de catre partidul condus de el -Uniunea Centrista din Moldova si a Asociatia Nationala a producatorilor cu colegii si partenerii din Rusia va fi in beneficial tarii noastre, mai ales in situatia extinderii crizei financiare mondiale, deoarece modul de abordare a problemei respective si metodele de depasire a ei coincid practic la ambele parti si se reduc la faptul ca depasirea crizei poate fi realizata doar prin sustinerea producatorilor autohtoni si redare parteneriatului politic si economic dintre Moldova si Rusia a unui continut real.

Sursa: www.ucm.md
Vasile Tarlev cheamă membrii şi simpatizanţii UCM să-şi consolideze eforturile spre binele patriei noastre Comunicat de presă al UCM cu privire la masurile anticriză, salvarea agriculturii şi industriei naţionale